Livefika

Svenskar i Världens Livefika har blivit en succé!

Lejonparten av dessa webbseminarier är exklusiva för våra medlemmar. Här kan du ställa dina frågor direkt till experter inom juridik, skatt och andra områden som berör utlandssvenskar, men också politiker och andra beslutsfattare.

Det är svårt att hitta ett klockslag som passar världen över, så därför alternerar vi tidpunkten för Livefikorna. Våra Livefikor spelas in så att du som medlem kan titta på dem när det passar dig.

Vi kör över Zoom. Tipset är att ladda ner den kostnadsfria Zoom-appen eftersom det blir smidigare att delta. Du kan koppla upp dig från din dator, surfplatta eller mobil.

Följ oss på Facebook och Instagram så du inte missar nästa Livefika!

LIVEFIKA EU-VALSPECIAL

I intervjuserien Livefika EU-Valspecial har vi i 30 minuter intervjuat riksdagspartiernas toppkandidater till EU-valet om viktiga frågor som påverkar utlandssvenskarnas liv och vardag. Det handlar bland annat om möjligheten att förnya körkortet utomlands, den borttagna garantipensionen, skatteavtal med samtliga EU-stater och att införa e-röstning.

ANNA NYQVIST, VALMYNDIGHETENS KANSLICHEF OCH JAN TEORELL, PROFESSOR I STATSVETENSKAP, 9 april 2024

Förtydligande angående röstlängd 
Du som är utlandssvensk och har bott utomlands i tio år behöver anmäla dig till Skatteverket för att stå kvar i den svenska röstlängden. Det gör du via denna blankett.

Om du inte finns med i röstlängden kan du ändå rösta, men bara från utlandet. När rösten kommer till Valmyndigheten räknas den som en anmälan till röstlängden och gäller för tio år framöver. Rösten räknas också i det aktuella valet om den inkommer till Valmyndigheten från utlandet senast dagen före valdagen. 

För dig som är anmäld till den svenska röstlängden inför EU-valet innebär själva röstandet inte att tiden i röstlängden förlängs. 

Du som finns med i röstlängden kan även förtidsrösta i Sverige eller rösta i vallokal i Sverige på valdagen. För att förtidsrösta behöver du beställa ett dubblettröstkort eller gå till en lokal som kan skriva ut ett dubblettröstkort. Om du ska rösta i din vallokal i Sverige på valdagen behöver du kontakta Valmyndigheten, kommunen eller länsstyrelsen för att ta reda på vilken vallokal du ska rösta i, eftersom det inte står på utlandsröstkortet vilken vallokal du tillhör.

JONAS SJÖSTEDT (V), 10 april 2024

CHARLIE WEIMERS (SD), 11 april 2024

ALICE TEODORESCU MÅW (KD), 12 april 2024

EMMA WIESNER (C), 16 april 2024

TOMAS TOBÉ (M), 18 april 2024

KARIN KARLSBRO (L), 24 april 2024

ALICE BAH KUHNKE (MP), 30 april 2024

HELÉNE FRITZON (S), 7 maj 2024

EKONOMI

Livefika med SEB, 12 oktober 2023

Kan mitt barn, som aldrig varit skriven i Sverige, skaffa BankID? Får jag ta lån i en svensk bank för renovering av sommarstugan trots att jag är utskriven? Kan jag ha ett investeringssparkonto om jag bor i USA? På denna Livefika, som är exklusiv för medlemmar och partner, kan du ställa dina bankrelaterade frågor direkt till experter från SEB.

Logga in för att se Livefikat. Ännu inte medlem? Det fixar du enkel  här

FAMILJEJURIDIK, ARV OCH DÖDSFALL

Livefika om familjejuridik och dödsfall utomlands, 26 april 2024

På den här Livefikan gästades vi av experter från Familjens Jurist och Fonus. Många frågor som spänner mellan liv och död kopplat till familjejuridik är ofta extra krångliga för utlandssvenska familjer. Vem ska jag kontakta om en familjemedlem dör utomlands? Får jag bli begravd i Sverige trots att jag är utskriven? Hur skriver man egentligen ett testamente och vilka är formkraven man bör tänka på? Dessa frågor bland flera andra besvarades på denna Livefika.

Logga in för att se Livefikat. Ännu inte medlem? Det fixar du enkelt här

Livefika med Fonus och Familjens Jurist om dödsfall utomlands, 20 april 2021

I denna Livefika svarar experter från Fonus och Familjens Jurist på frågor om döden. De berättar vem man ska kontakta, hur en transport går till och till vilken prislapp det görs, men också vad man bör ha koll på vad gäller lokala regler för testamente och begravning. Och kan man dela upp askan så personen kan begravas i två länder?

Livefika with Attorney-at-law Tove Sjövall about international private law, 2 december 2021

Be aware of unexpected rules regarding your privet life as well as of your work, studies or other aspects of your stay in a new country. All kinds of questions might affect you regarding matters of marriage, divorce, custody and inheritance as well as matters of labor law, residence, citizenship and permits. At this Livefika we introduced the basics of Swedish international private law and gave examples of the application of law in international circumstances. The seminar was for members only and was not recorded. It was held by Tove Sjövall, attorney-at-law and owner of Advokatbyrå Tove Sjövall AB.

Logga in för att se Livefikat.

SKATT

Livefika med Grant Thornton om skatt- och socialförsäkringsfrågor, 25 april 2024

Vilka rättigheter och skyldigheter har jag som utskriven i förhållande till det svenska socialförsäkringssystemet? Om jag går i pension i Sverige med skatterättslig hemvist i Sverige och får pension utbetalad från andra europeiska länder, var betalar jag då skatt på min pension? Om man är pensionär och har en pension som beskattas i USA, vad blir de skattemässiga konsekvenserna om man vistas en längre tid i Sverige än den enligt Skatteverket föreslagna tiden?

Dessa frågor och fler besvaras i denna exklusiva livefika med experterna från Grant Thornton.

Logga in för att se Livefikat. Ännu inte medlem? Det fixar du enkelt här

Livefika med Skatteverket, 29 augusti 2023

Skatteavtal mellan olika länder, varför du behöver inställa dig vid ett skattekontor när du skriver in dig i Sverige igen, frågor om SINK samt inkomstskatt och många fler frågor. I denna Livefika gästar experter från Skatteverket.

Logga in för att se Livefikat. Ännu inte medlem? Det fixar du enkelt här

Livefika med Grant Thornton, 9 maj 2023

Förtydliganden kring de rättigheter och skyldigheter man som utskriven svensk medborgare har gentemot det svenska skattesystemet och redogörelser för vanligt förekommande begrepp såsom utskrivning och stadigvarande vistelse. Det och många fler frågetecken reds ut under denna Livefika, där vi gästas av experter från Grant Thornton. 

Logga in för att se Livefikat. Inte medlem än? blir du det enkelt här.

Livefika med Grant Thornton om skatt- och socialförsäkringsfrågor, 22 februari 2022

Att experter från Grant Thornton svarar på medlemmarnas skatt- och socialförsäkringsfrågor har verkligen potential att bli en riktig långkörare. På denna Livefika rätar vi ut en mängd frågetecken.

Här reder vi bland annat ut vad stadigvarande vistelse innebär och hur det rent skattemässigt fungerar om man vill driva ett bolag i två länder. Och varför räcker det inte att bara räkna dagarna som du befinner dig i Sverige för att avgöra om du anses vara skattskyldig eller inte?

Denna Livefika var exklusiv för våra medlemmar. Nu kan du som medlem ta del av utvalda delar av samtalet med skattejuristerna Aino Askegård Andrésen och Maria Malm på Grant Thornton.

Logga in för att se Livefikat. Ännu inte medlem? Det blir du enkelt här.

Livefika med Grant Thornton om skatt- och socialförsäkringsfrågor, 22 september 2022

På denna Livefika gästas vi av skattejurister med inriktning på global mobilitet från Grant Thornton. Passa på att ställ DINA funderingar till experterna rörande skatt- och socialförsäkringsfrågor.

Hur ska jag förhålla mig till olika skattesystem om jag vill bo halva tiden utomlands? Hur lång tid kan jag vistas i Sverige utan att anses återflyttad hit skattemässigt och vad innebär ”stadigvarande vistelse”? Vilka rättigheter och skyldigheter har jag som utskriven i förhållande till det svenska socialförsäkringssystemet? Varför har jag inte rätt till full svensk socialförsäkring när jag betalar SINK?

Logga in för att se Livefikat. Ännu inte medlem? Det fixar du enkelt här.

Livefika med Grant Thornton om skatt- och socialförsäkringsfrågor, 8 december 2021

Skattejurister med inriktning på global mobilitet från Grant Thornton svarade på frågor rörande skatte- och socialförsäkringssystemet; Hur ska jag förhålla mig till olika skattesystem om jag vill bo halva tiden utomlands? Hur lång tid kan jag vistas i Sverige utan att anses återflyttad hit skattemässigt och vad innebär ”stadigvarande vistelse”? Vilka rättigheter och skyldigheter har jag som utskriven i förhållande till det svenska socialförsäkringssystemet? Varför har jag inte rätt till full svensk socialförsäkring när jag betalar SINK? Detta Livefika spelades inte in.

PENSION

Livefika med Pensionsmyndigheten, 23 november 2023

Vem bär ansvaret att hämta pensionsuppgifter i andra länder om man har bott utomlands men vill pensionera sig i Sverige? Stämmer det att ens pension sänks när man gifter sig, och vad sker med pensionen om ens partner går bort? På denna Livefika gästas vi av en expert från Pensionsmyndigheten. 

Logga in för att se Livefikat. Ännu inte medlem? Det fixar du enkelt här

Livefika med Pensionsmyndigheten, 25 oktober 2022

Närmare 58 000 pensionärer som bor utomlands blir av med sin garantipension vid årsskiftet. Vad låg bekom beslutet, hur kan man gå till väga för att se om landet man bor i kan erbjuda ett motsvarande stöd och hur påverkar beslutet omställningspensionen för efterlevande? Pensionsmyndighetens expert Ann-Sofie Kraft Nilsson besvarade medlemmarnas frågor. 

Logga in för att se Livefikat. Ännu inte medlem? Det fixar du enkelt här

PASS OCH MEDBORGARSKAP

Livefika med Sveriges ambassadörer i Spanien, Storbritannien och USA, 21 mars 2024

Vilken roll har utlandsmyndigheterna och var går gränsen för deras befogenheter? Vilken konsulär hjälp kan man förvänta sig som utlandssvensk och varför är det så svårt att få en tid för passförnyelse?
I denna exklusiva Livefika för våra medlemmar fick vi möta Sveriges ambassadör i Spanien, Teppo Tauriainen, i Storbritannien, Stefan Gullgren och i USA, Urban Ahlin.

Det svarades flitigt på medlemmarnas frågor om bland annat passtider, vilken sorts hjälp man kan få av ambassaden, men även vilken roll ambassaderna har och deras största utmaningar.

Logga in för att se Livefikat. Ännu inte medlem? Det fixar du enkelt här

Livefika med Mobile Citizens Project, 14 december 2023

Vad är dina rättigheter om du är EU-medborgare som bor i ett annat EU-land? Hur kan du påverka dessa rättigheter? Mer om detta diskuteras i detta Livefika, då vi gästas av representanter från Mobile Citizens Project.

Livefika med Migrationsverket, 3 maj 2023

Förtydliganden kring vilka krav som ställs vid ansökan om svenskt medborgarskap, en inblick i hur bedömningen av anknytning och samhörighet går till, exempel på hur ett medborgarskap kan förloras och handfasta tips om hur en ansökan fylls i på bästa sätt. I denna Livefika gästar experter från medborgarskapsenheten på Migrationsverket.

Logga in för att se Livefikat. Ännu inte medlem? Det fixar du enkelt här

Livefika med migrationsminister Maria Malmer Stenergard, 8 mars 2023

Oacceptabelt långa handläggningstider på Migrationsverket som måste åtgärdas, löfte om en särskild organisation för att skapa snabbspår för högkvalificerad arbetskraft, Sverigedemokraternas inflytande och en önskan om fortsatt återkoppling på utlandssvenskarnas behov. I denna Livefika gästade Maria Malmer Stenergard Svenskar i Världens Livefika och svarade på frågor rörande migration.

UTBILDNING OCH ARBETE

Livefika om svenskundervisning och svensk skola utomlands, 22 januari 2024

Tillgång till studier i svenska och möjlighet att studera på distans eller vid en svensk skola utomlands är brännande frågor för utlandssvenska familjer. Vad finns det för utbildningsalternativ och varför är det i vissa avseenden viktigt att ha betyg i det svenska språket? På denna Livefika diskuterade vi detta tillsammans med ett antal experter.

Logga in för att se Livefikat. Ännu inte medlem? Det fixar du enkelt här

Livefika om den svenska arbetsmarknaden med Multimind, 3 juni 2024

Är det obligatoriskt att vara med i ett fackförbund? Vad ska jag tänka på vid löneförhandling? Och är det ens möjligt att söka ett jobb i Sverige utan nätverk? På denna Livefika gästades vi av rekryterare från MultiMind.

Logga in för att se Livefikat. Ännu inte medlem? Det fixar du enkelt här

COACHNING OCH VÄLMÅENDE

Livefika om psykologisk trygghet, 22 februari 2024

På denna Livefika var det de mjuka värdena som stod i fokus. Hur ska man resonera om ens partner har fått ett spännande jobb utomlands, medan man själv inte vill flytta? Hur påverkas barnen av att flytta, och vad kan man göra för att etableringen i det nya landet ska gå så smidigt och bra som möjligt? Hur hanterar man bäst kulturella skillnader i en relation? 

Leg. psykoterapeuter Anna Falk Toll och Åsa Hedrén Videbæk svarar här på frågor som rör psykologisk trygghet. 

Logga in för att se Livefikat. Ännu inte medlem? Det fixar du enkelt här

Livefika med auktoriserad coach om självcoachning, 17 juni 2020

Den auktoriserade coachen Camilla Degerth guidar oss igenom en modell som hjälper oss att coacha oss själva i samband med stress. Vi lär oss identifiera känslor och hitta verktyg för att hantera dem.

FLYTT TILL UTLANDET/TILL SVERIGE

Livefika med Swedish for Professionals, 5 december 2023

Hur blir man snabbt bekant med den svenska företagskulturen, och vilka oskrivna lagar och regler är bra att ha koll på för att undvika klavertramp som nyinflyttad i Sverige? På denna Livefika fick vi en inblick i kursen Swedish Culture Accelerator som hölls av Swedish for Professionals.

Logga in för att se Livefikat. Ännu inte medlem? Det fixar du enkelt här

Livefika about moving to Sweden, 31 januari 2023

Moving back to Sweden after many years abroad is a big step that requires lots of planning and a big portion of patience. Immigration matters aside, you may feel lost when it comes to potential housing solutions – how do you even enter the real estate market and what’s the process of buying a new home?   

At this Livefika, our guests Tove Sjövall, attorney at law, and Olga Muñoz, real estate agent, answered questions about residency, citizenship, legal permits, marriage, divorce, inheritance, and also explained how the housing market including mortgage and loan application works in Sweden.  

Logga in för att se Livefikat. Ännu inte medlem? Det fixar du enkelt här

Livefika with Swedish for Professionals about navigating Swedish work culture as an expat, 21 oktober 2022

How do you address a problem in a Swedish work environment? Are there truly no hierarchies in the flat organizational structure of Swedish businesses, or is there something deeper to uncover beneath the surface? Now it’s time for our second Livefika with Swedish for Professionals!

You need to log in to see the film. Not yet a member? Become one here.

Livefika with Swedish for Professionals about Sweden and Swedish culture, 24 maj 2022

At this Livefika you will deep-dive into the Swedish culture with our guest Swedish for Professionals. This is a perfect opportunity for our English-speaking family members and friends to learn more about Sweden and Swedish culture. The first session will provide a fun and informative lessons about pivotal events that have shaped Swedish culture.

You need to log in to see the film. Not yet a member? Become one here.

Livefika med Cultural Mastery Coach om kulturell kompetens, 31 januari 2022

På årets första Livefika bjöd vi in Caroline Lippers, certifierad ICITM Cultural Mastery Coach och Co-Active Coach. Caroline är specialiserad på att stödja individer under deras internationella karriär för ökad integration, bättre samarbete och högre prestation. Hur ska man stärka sin kulturella kompetens för att bättre kunna samarbeta i en multikulturell miljö? Vilka kulturella värderingar är typiskt svenska och hur kan man få självinsikt i vilka preferenser man har när det gäller kulturella värderingar? Det och mycket mer togs upp på denna Livefika.

ÖVRIGT

Livefika om Sverigebilden, 21 november 2023

Hur är bilden av Sverige utomlands, och varför är det viktigt att den är bra? På denna Livefika gästas vi av Svenska Institutets generaldirektör Madeleine Sjöstedt som beskriver lägesbilden och besvarar frågor.

Livefika med utrikesminister Tobias Billström, 15 december 2022

I denna Livefika berättar den nytillträdde utrikesministern Tobias Billström (M) om vilka erfarenheter han har tagit med sig från sin period som utlandssvensk, vilka skyldigheter Sverige har gentemot sina medborgare utomlands i händelse av krig och större katastrofer, om det kommande EU-ordförandeskapet och hur ett medlemskap i Nato kommer att påverka utlandssvenskarna. Han kommenterar även på passkaoset, utlandsröstandet i riksdagsvalet och hur han ser att UD ska utvecklas under hans ledning.  

Livefika med Mats Sundin, 24 november 2022

Livefikat med hockeylegenden Mats Sundin kretsade kring frågor om hans framgångsrika hockeykarriär, men också om hans engagemang att få företag att på allvar arbeta med medarbetarnas välbefinnande. Dessutom avslöjade Mats att han fanns med på finländarnas lista över de mest hatade personerna.

Logga in för att se Livefikat. Ännu inte medlem? Det fixar du enkelt här

Livefika med utrikesminister Ann Linde, 25 augusti 2020

Internationell erfarenhet och kompetens är viktigt för svenska företag och samhället i stort. Därmed är utlandssvenskar en resurs att räkna med. Den insikten och reflektioner kring pandemins påverkan på utlandssvenskar är något som togs upp på denna exklusiva Livefika med utrikesminister Ann Linde.

Livefika med Kim Källström, 8 maj 2020

I ”Livefika med Kim Källström” berättar han om sin relation till Anders Svensson och hur ledarskapet inom fotbollen skiljer sig åt mellan länder och klubbar. Under sina 15 år utomlands var det speciellt en flytt som var extra stökig, och naturligtvis fick han frågor om sin insats i Mästarnas mästare – finalen visas söndagen den 10 maj. Och när han fick frågan om han kan tänka sig att ställa upp i Let´s Dance svarade han…

Livefika med vice ordf. Lennart Koskinen och ordf. Louise Svanberg, 23 april 2020

Ordförande Louise Svanberg och vice ordförande, tillika biskop emeritus, Lennart Koskinen samtalar om den vänliga döden, taktil beröring och delar med sig av visdomsord från Pär Lagerkvist och Dalai Lama.

PS! På en premiär kan det bli lite knasigt – nu har vi lärt oss att ha på speakers view hela tiden 😊

Livefika Valspecial

Inför riksdagsvalet 2022 genomförde vi intervjuer med partiledare och andra representanter från samtliga riksdagspartier. Vi samtalade bland annat om uppehållstillstånd för medföljande, samordningsnummer, behovet av fler utlandsmyndigheter, förlorat medborgarskap efter 22 års ålder, passfrågor och SINK-skatten.

Ann Linde (S), 1 juni 2022

Ali Esbati (V), 12 maj 2022

Joar Forsell (L), 9 maj 2022

Annie Lööf (C), 5 maj 2022

Andreas Carlsson (KD), 27 april 2022

Per Bolund (MP), 22 april 2022

Jimmie Åkesson (SD), 5 april 2022

Ulf Kristersson (M), 31 mars 2022