Flytta hem

Är du på väg hem efter studier utomlands eller har du kanske bott utanför Sveriges gränser i många år och nu vill flytta tillbaka med din familj? Välkommen hem med din internationella erfarenhet och kompetens!

Här har vi samlat lite information som vi hoppas kan vara till nytta.

Hemvändargruppen

Svenskar i Världens Hemvändargrupp har som uppgift att arbeta med frågor som berör svenskar som flyttar hem igen. I första hand skapar de mötesplatser för hemvändare tillsammans med de som är nyfikna på att flytta utomlands. Gruppen bidrar också till att synliggöra värdet av utlandserfarenhet och ger råd och tips på hur du bör gå tillväga för att behålla kontakten med ditt svenska nätverk under utlandsvistelsen.

Läs mer om Hemvändargruppen här.

Praktiska råd och tips vid hemflytt

I boken ”Att flytta hem till Sverige” (2017) har vi samlat praktiska råd och tips inför din flytt hem till Sverige.

Läs mer och beställ boken här.

”Sverige och den globala marknaden för kompetens”

Vilka svårigheter kan uppstå när svenskar återvänder hem efter några år utomlands och vem bär ansvaret för att den internationella kompetensen värderas rätt?

Detta och mycket annat lyfts i boken ”Sverige och den globala marknaden för kompetens – hur ta tillvara kunskapskapitalet och bli en attraktiv mottagare?” (Ekerlid förlag, 2020). Boken är skriven av Gunnar Eliasson, professor emeritus i industriell ekonomi/dynamik, på initiativ av Svenskar i Världens Hemvändargrupp.

Läs mer och beställ boken här.

Tillbaka till den svenska arbetsmarknaden

På Utlandssvenskarnas parlament 2021 diskuterade ett antal experter hur man som utlandssvensk bör tänka och agera för att lättare ta sig in på den svenska arbetsmarknaden efter några år utomlands. Se hela paneldiskussionen här ovan.

Hemflytt för studenter

Har du studerat utomlands och är på väg hem till Sverige? Då kan vi tipsa dig om att kontakta vår samarbetspartner SISA, Swedish International Students and Alumni.
Illustration: SISA

Läs mer om SISA här.

Poddavsnitt om att flytta hem

podden Rat Race som drivs av rekryteringsföretaget Exparang, är vi med och diskuterar hur svenskar uppfattas som ledare i andra kulturer, vilka utmaningar man kan stöta på när man jobbar utomlands och hur man tas emot när man kommer hem igen efter ett antal års internationell karriär.

”En karriär utomlands smäller alltid högt” (2020-10-19) hittar du här.

Länkar vid hemflytt

Här har vi samlat olika länkar som kan vara bra att kika på om du är på väg hem igen. De spänner mellan myndighetsinformation till rekryteringsföretag.

Leta dig vidare här.

Du som är medlem kan även komma åt följande material i inloggat läge:

  • Rapporten ”Improving Job opportunities for returning expat Swedes”
  • Hemvändarguiden ”Råd och tips för hemvändare”
  • Tips på hur du håller din svenska karriär flytande under ut- och hemflytt