Livefika om döden

I dagens Livefika svarar experter från Fonus och Familjens Jurist på frågor om dödsfall utomlands. De berättar vem man ska kontakta, hur en transport går till och till vilken prislapp det görs. Men också vad man bör ha koll på vad gäller lokala regler för testamente och begravning. Och kan man dela upp askan så personen kan begravas i två länder? 

Fonus transportchef, Mats Lundgren, och Familjens Jurists utlandsspecialist Ewa-Maria van der Kwast och senior jurist Vanessa Quero delar med sig av sin expertis i denna Livefika som handlar om dödsfall utomlands. 

Döden är ett jobbigt ämne för många. Förutom känslor är det en hel del praktiska frågor som måste lösas. Det blir inte mindre komplicerat när det gäller dödsfall utomlands. Förberedelse är därför A och O. Det handlar bland annat om att säkerställa att rätt information finns med i testamentet så att rätt lands lagstiftning gäller, men också att hjälpa sina anhöriga genom att i förväg säga hur du vill ha din begravning. 

Den juridiska delen är komplex, och skiljer sig inte bara mellan länder utan även mellan de olika delstaterna i USA. Det är därför viktigt att ta hjälp för att en redan svår situation inte ska göras ännu svårare.  

Fonus och Familjens Jurist är partner till Svenskar i Världen. Som medlem i Svenskar i Världen får du 20% rabatt på alla produkter och tjänster hos Familjens Jurist.  

Dessutom får du 500 kr i prisavdrag vid beställning av begravning hos Fonus. Om du har registrerat Vita Arkivet digitalt får du ytterligare 250 kr i prisavdrag, och vill du får 2 000 kr i rabatt för en gravsten som kostar från 14 000 kr och uppåt. 

Du hittar dina medlemsförmåner här. 

Inte medlem än? Det löser du enkelt här. 

Missade du Livefikat eller vill höra tipsen ett varv till, så kan du göra det här: