Bo utomlands

Planerar du att bo utomlands några år, eller har du redan slagit ner dina bopålar utanför Sveriges gränser? Bra val, anser vi, eftersom internationell erfarenhet och kompetens berikar dig som person och ger sannolikt karriären en skjuts.

Som medlem kan du komma i kontakt med våra lokala representanter för att få råd och stöd, och våra experter inom olika verksamhetsområden kan hjälpa dig till rabatterat medlemspris.

Här har vi samlat lite information som vi hoppas kan vara till nytta.

Hitta din lokala representant

Svenskar i Världen har ett nätverk bestående av engagerade representanter runt om i världen. Med lokal kunskap, nätverk och erfarenhet finns representanterna där för att stötta dig före, under och efter din utlandsvistelse. Våra representanter kan hjälpa dig som medlem att snabbare etablera dig samtidigt som de är vår förlängda arm om du behöver hjälp när du är bosatt utomlands.

Boken ”Att flytta ut från Sverige”

I boken ”Att flytta ut från Sverige” (2016) har vi samlat praktiska råd och tips inför utlandsflytten. Motsvarande bok för hemflytt heter ”Att flytta hem till Sverige” (2017).

Boken ”Att bo utomlands som medföljande”

I boken ”Att bo utomlands som medföljare” (2018) har vi samlat praktiska tips och råd för den som följer med på ett utlandsuppdrag.

BOKEN ”SVERIGE OCH DEN GLOBALA MARKNADEN FÖR KOMPETENS”

Vilka svårigheter kan uppstå när svenskar återvänder hem efter några år utomlands och vem bär ansvaret för att den internationella kompetensen värderas rätt?

Detta och mycket annat matnyttigt lyfts i boken ”Sverige och den globala marknaden för kompetens – hur ta tillvara kunskapskapitalet och bli en attraktiv medborgare?”Läs mer här →

Specifikt för dig som är student

Utlandsstudier lägger grunden för interkulturell förståelse, handel och ekonomiskt utbyte. Det är också ett fantastiskt sätt att utveckla sig som person och få en bra start på karriären. Vi har samlat lite information som kan vara till inspiration och nytta för studerande men också för dig som precis avslutat dina studier och vill ut i världen för att arbeta.

Specifikt för dig som är senior

Drömmer du om att helt eller delvis tillbringa din tid som senior i värmen? Du är inte ensam. För många som har bott utomlands som yrkesverksam eller medföljande känns steget inte långt. För andra är detta ett nytt spännande kapitel i livet. Här har vi samlat lite information som kan vara till hjälp.

Länkar vid utflytt

Det finns många myndigheter som samlar information för dig som bor utomlands eller vad du behöver göra när du flyttar utomlands.

Svenskar i Världen är utlandssvenskarnas röst i Sverige. Opinionsbildning är med andra ord även det en viktig del av vårt uppdrag. 

Under åren har vårt arbete lett till flera förändringar. Till exempel att utlandssvenskarnas rösträtt skrevs in i grundlagen, att rätten till dubbelt medborgarskap infördes och att det blev möjligt att brevrösta från utlandet. Just nu jobbar vi bland annat för att det ska bli enklare att förnya ditt pass i utlandet, att du ska kunna skaffa BankID och att du förhoppningsvis ska kunna e-rösta om några år.

Som remissinstans företräder vi samtliga utlandssvenskar, en roll som gör oss unika. Läs mer om vårt påverkansarbete här.