Valmyndigheten och professor i statsvetenskap drar igång Livefika EU-Valspecial

Hur vet jag att jag fortfarande är med i röstlängden? Hur får jag tag på mitt röstkort om jag nyligen har flyttat? Varför är det så få som röstar i EU-valet, och vad krävs för att fler ska vilja rösta? Dessa frågor och många fler besvarades av Valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist och Jan Teorell, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet i premiären av vår intervjuserie Livefika EU-Valspecial.

Gick inte alarmet? Eller råkade du missa Livefikan av någon annan anledning? Eller är du bara sugen på att lyssna igenom mötet och ta in den lärorika informationen en gång till? Då har vi goda nyheter, nu finns inspelningen uppladdad och klar för dig att titta på!

Förtydligande angående röstlängd 
Du som är utlandssvensk och har bott utomlands i tio år behöver anmäla dig till Skatteverket för att stå kvar i den svenska röstlängden. Det gör du via denna blankett.

Om du inte finns med i röstlängden kan du ändå rösta, men bara från utlandet. När rösten kommer till Valmyndigheten räknas den som en anmälan till röstlängden och gäller för tio år framöver. Rösten räknas också i det aktuella valet om den inkommer till Valmyndigheten från utlandet senast dagen före valdagen. 

För dig som är anmäld till den svenska röstlängden inför EU-valet innebär själva röstandet inte att tiden i röstlängden förlängs. 

Du som finns med i röstlängden kan även förtidsrösta i Sverige eller rösta i vallokal i Sverige på valdagen. För att förtidsrösta behöver du beställa ett dubblettröstkort eller gå till en lokal som kan skriva ut ett dubblettröstkort. Om du ska rösta i din vallokal i Sverige på valdagen behöver du kontakta Valmyndigheten, kommunen eller länsstyrelsen för att ta reda på vilken vallokal du ska rösta i, eftersom det inte står på utlandsröstkortet vilken vallokal du tillhör.