EU-valet 2024

I år är det EU-val. Då ska medborgarna i Sverige och de andra EU-länderna välja vilka politiska partier och ledamöter som ska vara med och fatta besluten i Europaparlamentet de kommande fem åren. Sverige representeras av 21 ledamöter. I Sverige är valdagen den 9 juni.

Parlamentet är en nyckelspelare i EU när det gäller budget och lagstiftningsarbete och påverkar oss oberoende av var vi bor, arbetar eller studerar i Europa. Vissa beslut påverkar även de som bor utanför EU:s gränser. 

Svenskar i Världens målsättning är att göra det så enkelt som möjligt för alla utlandssvenskar att delta i EU-valet för att så många som möjligt ska kunna utnyttja sin demokratiska rätt att rösta.

Vi kommer därför att uppmärksamma praktikaliteter som röstlängd, viktiga datum och olika röstningsförfaranden. Dessutom ska vi ta reda på riksdagspartiernas uppfattningar i frågor som påverkar utlandssvenskarnas liv och vardag. Det ska vi bland annat göra genom att intervjua riksdagspartiernas toppkandidater i serien Livefika EU-Valspecial.  

Svenskar i Världen är en ideell och politisk oberoende organisation. Det innebär att vi för dialoger med samtliga partier i riksdagen. 

Vi kommer inom kort att fylla på med information kring hur det går till när man röstar i EU-valet, intervjuer med riksdagspartiernas toppkandidater och annan matnyttig information. Stay tuned!

Är du inte medlem ännu? Då blir du det enkelt här

Följ oss på Facebook, Instagram, LinkedIn och X  för att inte missa något!


”Vi vill göra det enkelt för utlandssvenskarna att hitta relevant information inför EU-valet.”

Cecilia Borglin, generalsekreterare