Annie Lööf (C) i intervju om utlandssvenskarnas frågor

Hur ser Centerpartiet på att anhöriga till utlandssvenskar ska få ansöka om uppehållstillstånd på plats i Sverige? Ska giltighetstiden på pass förlängas och vad tycker de om att svenska ungdomar behöver ansöka om att behålla sitt svenska medborgarskap innan de har fyllt 22? Centerpartiets partiledare Annie Lööf besvarade idag utlandssvenskarnas frågor i Livefika Valspecial.

Tillför mer resurser till Migrationsverket, ”ett par veckor” – längre tid än så bör Migrationsverkets handläggningstider inte vara, enligt Annie Lööf, som också vill se en sänkt SINK. En generell översyn av socialförsäkringssystemet behövs och i det arbetet kan Centern tänka sig att låta utlandssvenskarna vara en uttalad målgrupp. Men att ta bort regeln för att ansöka om att behålla sitt svenska medborgarskap är inte aktuellt – däremot behöver myndigheter säkra en hög informationsnivå.

Idag var det dags för Centerpartiets partiledare Annie Lööf att besvara några av de frågor som påverkar utlandssvenskarnas liv och vardag.

Centerpartiet svarar på 10 frågor

Inför riksdagsvalet har Svenskar i Världen ställt tio frågor till samtliga riksdagspartier. Frågorna berör områden som är viktiga för utlandssvenskarnas liv och vardag, såsom uppehållstillstånd för medföljande partner, särskild valkrets för utlandssvenskar och behov av fler utlandsmyndigheter och längre giltighetstid på passen.   

Här kan du läsa Centerpartiets svar på de tio frågorna