Jonas Sjöstedt (V) om utlandssvenskarnas frågor

”Orimligt att inte kunna förnya körkortet utomlands. Vi kommer driva frågan i EU. Myndigheter är till för medborgarna och inte tvärtom.Vänsterpartiets toppkandidat till EU-valet, Jonas Sjöstedt, först ut i intervjuserien Livefika EU-Valspecial.  

Inför EU-valet ska vi ta reda på var riksdagspartierna står i frågor som påverkar utlandssvenskarnas liv och vardag.

Först ut i intervjuserien Livefika EU-Valspecial var Vänsterpartiets toppkandidat Jonas Sjöstedt som bland annat sa:  

“Jag tycker att det blir orimligt bara för att man bor utomlands, stor del av sitt liv eller liten del av sitt liv, att man inte kan få ett nytt körkort. Det här kommer vi bevaka noga. Om de stretar emot, EU-kommissionen och de andra, så ska jag gärna ställa mig upp i kammaren i parlamentet och få praktiska exempel från svenskar runt i världen som har haft problem med det här och säga att det här får ni faktiskt fixa. Myndigheter är till för medborgarna och inte tvärtom.” 

“Vi tycker att den här domen har ställt till det. Det är en sorts diskriminering egentligen mot de här personerna. Och därför är vi för att utmana det här systemet. Och vi tycker att reglerna ska ändras. Man kvalificerar ju sig för garantipensionen och har man gjort det, då ska man ha samma rättigheter som andra pensionärer. Det är orimligt annars.” 

“Det ska vara enkelt, så att säga, att komma tillbaka till Sverige på det här sättet. Och sen tycker jag också att en viktig del, en avgörande del av utlandsmyndigheternas arbete, det är ju att ha kontakt med de här svenskarna. Svenskarna är ofta en otrolig resurs.”

Se hela intervjun här.