Att flytta utomlands

Att flytta och bosätta sig i ett nytt land är både spännande och lärorikt. Men du kommer även att mötas av utmaningar på olika sätt så tänk igenom, mer än en gång, vilka fördelar och möjligheter som finns men även nackdelar och risker.

Världen är i ständig förändring med globalisering och ökad handel länder emellan. Arbete och studier i andra kulturer lockar och tiotusentals svenskar beger sig varje år utanför Sveriges gränser. I mötet med den nya kulturen kan det även infinna sig ett större behov av att få uttrycka sin egen kultur. På många håll i världen finns svenska grupper av olika slag att finna den tryggheten i och att kunna fira traditioner med.

Varje land har sina lagar och regler, därför bör du i god tid före avresan ha klart för dig vad som krävs. När du ska studera, arbeta, leva som pensionär eller är medföljande finns det för alla kategorier villkor att ta hänsyn till.

Det gäller att ha sina papper i ordning både i kontakten med det nya landets myndigheter och med de svenska. Skatter, pensioner och försäkringar hör till de vanligaste frågorna för utlandssvenskar.

Oavsett om du stannar kortare eller längre tid utanför Sverige kommer minnena alltid att vara speciella. All den erfarenhet och de upplevelser du bär med dig förändrar dig och förhoppningsvis berikar dig på ett positivt sätt. Kanske upptäcker du, trots olikheter, att de primära behoven i vår vardag förenar oss mer än de delar upp oss, var vi än befinner oss i världen.

Här vill vi informera dig som är medlem om det vi tycker är viktigt och ge länkar till webbplatser av intresse för vidare information.

Lycka till med ett av ditt livs stora äventyr!

När du sedan kanske är på väg hem till Sverige igen, rekommenderar vi dig att läsa ”Att flytta hem till Sverige – praktiska råd och tips för återvändande svenskar”.

Är du inte medlem men vill komma åt materialet. Gå med hos oss.

Tillbaka till innehållsförteckningen om utflytt