Kristdemokraterna i intervju om utlandssvenskarnas frågor

KD kan tänka sig att se över giltighetstiden på pass, titta närmare på hur vissa utlandsmyndigheter ska kunna bredda sina befogenheter och kommer att lyfta problemet med uppehållstillstånd för anhörig partner med ansvarig minister, Anders Ygeman. Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen, Andreas Carlson, gästade idag Svenskar i Världens Livefika Valspecial.

I och med dagens intervju med Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen, Andreas Carlson, har vi nu kommit halvvägs genom Svenskar i Världens intervjuserie Livefika Valspecial.

Under 30 minuter svarade Andreas Carlson på frågor som påverkar utlandssvenskarnas liv och vardag. Bland annat kan KD tänka sig att titta närmare på möjligheten till e-röstning och de ställer sig också öppna till att se över giltighetstiden på de svenska passen nu när de biometriska passen blir allt svårare att använda om de hamnar i orätta händer.

Att helt slopa samordningsnummer för utlandsfödda barn är de inte beredda att göra i dagsläget, men däremot är KD villiga att se över så att samordningsnumren inte utgör ett hinder för svenska barn födda utomlands så som fallet är idag. Och SINK-skatten vill de sänka.

I morgon, torsdag, kommer KD:s migrationspolitiske talesperson Hans Eklind lyfta frågan till integrations- och migrationsminister Anders Ygeman vad han har för lösning på problemen som uppstår när utlandssvenska familjer där partnern kommer från ett land utanför EU/EES vill flytta hem till Sverige.

Livefika Valspecial med Andreas Carlson ser du här.

Kristdemokraterna svarar på 10 frågor

För att öka intresset för valet och göra det enklare att rösta har vi ställt tio frågor som är viktiga för utlandssvenskar till samtliga riksdagspartier. Frågorna spänner mellan ämnen som uppehållstillstånd för medföljande partner till passens giltighetstid, sänkning av SINK och e-röstning.  

I detta inlägg har vi sammanställt Kristdemokraternas svar på de tio frågorna