Utrikesministern i exklusiv intervju om utlandssvenskar, EU och Nato 

Utrikesminister Tobias Billström berättar öppenhjärtigt om utlandssvenskarna betydelse för Sverige, det kommande EU-ordförandeskapet och om Sveriges skyldighet gentemot medborgare utomlands. 

Tobias Billström (M) är nytillträdd utrikesminister i Ulf Kristerssons regering, men han har lång erfarenhet bakom sig – en tredjegångsminister som tidigare haft posterna migrationsminister och arbetsmarknadsminister, förste vice talman i riksdagen, och nu senast var han gruppledare för Moderaternas riksdagsgrupp. 

I denna Livefika berättar utrikesministern om vilka erfarenheter han har tagit med sig från sin period som utlandssvensk, vilka skyldigheter Sverige har gentemot sina medborgare utomlands i händelse av krig och större katastrofer, om det kommande EU-ordförandeskapet och hur ett medlemskap i Nato kommer att påverka utlandssvenskarna. Han kommenterar även på passkaoset, utlandsröstandet i riksdagsvalet och hur han ser att UD ska utvecklas under hans ledning.  

Dessutom svarar Tobias Billström på frågan om han blev förvånad över att bli tillfrågad om att bli utrikesminister.  

Denna Livefika baserades på frågor från våra medlemmar och hölls exklusivt för dem, men inspelningen är öppen att se för alla.  

Vill du få exklusiv tillgång till alla våra framtida Livefikor och komma åt låsta artiklar där olika experter och myndigheter ger svar på frågor som berör utlandssvenskarna? Det löser du enkelt här.