Praktik på SVIV

Sök praktik på Svenskar i Världens kansli

Varje termin tar Svenskar i Världen in praktikanter till vårt kansli i centrala Stockholm. Vi tar kontinuerligt emot ansökningar för antingen hösttermin (sep-jan) eller vårtermin (jan-juni). Just nu söker vi dig som läser sista året på ett program med medie- och kommunikationsinriktning.

Som praktikant med inriktning på medie- och kommunikation får du stort ansvar och förväntas kunna driva egna projekt. Som person bör du vara utåtriktad, noggrann och självgående. Du är en god skribent och vi ser gärna att du är en fena på sociala medier. De mest basala datorprogrammen behärskar du, och det är meriterande om du har har kunskap om webbpublicering. Du behöver ha mycket goda kunskaper i engelska, även om det i första hand är på svenska du kommer att jobba. Du kommer att ingå i ett team om fyra-fem personer.

För att trivas bör du vara intresserad av samhällsfrågor och Sveriges relationer med omvärlden. Om du har erfarenhet av utlandsvistelse i form av studier eller boende är det meriterande. Praktiken har du som en del av din utbildning på ett program eller så är du antagen till en fristående praktikkurs. Utbildningen ska vara CSN-berättigad.

Tidigare praktikanter har till exempel arbetat med att hålla kontakt med regeringskansliet, myndigheter, ambassader, media och medlemmar – framförallt via våra digitala kommunikationskanaler. Nedan kan du se vad några tidigare praktikanter tyckte om sin praktiktid hos oss.

Intresserad? 

Du som tycker att detta låter spännande är välkommen att skicka ett personligt brev och CV till svenskar.i.varlden(a)sviv.se, märkt ”SVIV praktik VT19”. Har du frågor kan du kontakta Cecilia Borglin, generalsekreterare och handledare, 08-661 50 10.

Sofia Kjellin”Genom att praktisera på Svenskar i Världen har jag fått lärdomar och erfarenheter som jag kommer att ha nytta av hela livet. Att få applicera sina teoretiska kunskaper i praktiken betyder oerhört mycket, och detta är något man gör hela tiden på SVIV. Under min praktikperiod arbetade jag under mycket eget ansvar, men om jag behövde hjälp fanns det alltid att få. Jag hann med en hel del under min praktikperiod, bland annat att arrangera ett seminarium om internationella studier, besvara remisser och att bistå med daglig rådgivning till föreningens medlemmar. Man lär sig så mycket om hur statsvetenskap verkligen fungerar i praktiken, och därför rekommenderar jag verkligen alla som har något som helst intresse av statsvetenskapliga- eller kommunikationsfrågor att praktisera på Svenskar i Världen!” (Sofia Kjellin)

Emma Edström

”Att praktisera hos Svenskar i Världen är otroligt lärorikt. Jag kom till SVIV med noll insikt i hur statsvetenskap är att arbeta med i praktiken. Men genom att få vara delaktig i verksamhetens alla delar och få eget ansvar skapar man sig en stor förståelse på kort tid. Hela kansliet har verkligen tagit emot mig med öppna armar och jag har nått en insikt i hur en lobbyorganisation fungerar på ett vis jag inte trodde var möjligt under fem månader. Arbetsuppgifterna är varierande och du som nästa praktikant har verkligen ditt livs chans att tidigt i karriären få utföra arbetsuppgifter som  kommer boosta ditt CV rejält. Jag rekommenderar starkt att praktisera hos Svenskar i Världen!” (Emma Edström)

 

Rebecka Öberg”Jag är väldigt nöjd med min praktik på Svenskar i Världen under vilken jag fick jag arbeta med flera spännande projekt såsom exempelvis ett seminarium om internationella studier och vikten av utlandskompetens i arbetslivet. Under arbetet fick jag god handledning, men det mesta av arbetet skedde under eget ansvar vilket genererade goda och många erfarenheter som sedan visade sig komma väl till pass under min tid på den Svenska Delegationen till Nato i Bryssel. Jag kan varmt rekommendera Svenskar i Världen för de som är på jakt efter en bra praktikplats.” (Rebecka Öberg)