Sök praktik på Svenskar i Världens kansli

Ambitiösa praktikanter kan vi aldrig få för många av. Kanske är du en av dem?

Varje termin tar vi med öppen famn emot en eller flera praktikanter till vårt kansli i centrala Stockholm. Just nu söker vi dig som är i slutfasen av ett program med medie- och kommunikationsinriktning.

Fena inom medie- och kommunikation?

I så fall får du stort ansvar och förväntas kunna driva egna projekt. Som person bör du vara utåtriktad, noggrann och självgående. Du är en god skribent och vi ser gärna att du är en fena på sociala medier och det är meriterande om du har har kunskap om webbpublicering. Du behöver ha mycket goda kunskaper i engelska, även om det i första hand är på svenska du kommer att jobba.

Om du har erfarenhet av utlandsvistelse i form av studier är det meriterande. Det är även meriterande om du har kunskaper i grafisk formgivning. Praktiken har du som en del av din utbildning på ett program eller så är du antagen till en fristående praktikkurs. Utbildningen ska vara CSN-berättigad.

Här kan du se vad några tidigare praktikanter tyckte om sin praktiktid hos oss.

Angelica Bodén: ”Som praktikant på Svenskar i Världen är en dag den andra inte lik, vilka otroliga erfarenheter jag har fått och vilka underbara kollegor! Att som statsvetare och socialantropolog få applicera sina kunskaper i praktiken resulterade i erfarenhet som var något annorlunda än vad jag hade förställt mig. Jag fick djupdyka i en ideell organisation där utlandssvenskar, nationella och globala politiska processer berörs och bearbetas. De första månaderna bedrev jag en informationskampanj om EU-valet där jag använde mig av organisationens hemsida och sociala medier som verktyg för att sprida kunskaper om EU och EU-valet. Tillsammans med kansliet har jag även fått delta i en utredning av garantipensionen vid regeringskansliet och parallellt skrivit ett remissvar om en förlängning av utredningen. Med kollegorna har jag kontinuerligt fått arbeta med planering av Svenskar i Världens sommarevent; ombudsträffen, Utlandssvenskarnas Parlament och Årets Svensk i Världen. Jag har fått lära mig otroligt mycket om kommunikation, projektledning och eget ansvar vilka alla är ovärderliga verktyg inför framtida utmaningar. Till sist måste jag säga att jag därför starkt rekommenderar Svenskar i Världen som praktikplats!”

Sofia Kjellin: ”Genom att praktisera på Svenskar i Världen har jag fått lärdomar och erfarenheter som jag kommer att ha nytta av hela livet. Att få applicera sina teoretiska kunskaper i praktiken betyder oerhört mycket, och detta är något man gör hela tiden på SVIV. Under min praktikperiod arbetade jag under mycket eget ansvar, men om jag behövde hjälp fanns det alltid att få. Jag hann med en hel del under min praktikperiod, bland annat att arrangera ett seminarium om internationella studier, besvara remisser och att bistå med daglig rådgivning till föreningens medlemmar. Man lär sig så mycket om hur statsvetenskap verkligen fungerar i praktiken, och därför rekommenderar jag verkligen alla som har något som helst intresse av statsvetenskapliga- eller kommunikationsfrågor att praktisera på Svenskar i Världen!”

Emma Edström: ”Att praktisera hos Svenskar i Världen är otroligt lärorikt. Jag kom till SVIV med noll insikt i hur statsvetenskap är att arbeta med i praktiken. Men genom att få vara delaktig i verksamhetens alla delar och få eget ansvar skapar man sig en stor förståelse på kort tid. Hela kansliet har verkligen tagit emot mig med öppna armar och jag har nått en insikt i hur en lobbyorganisation fungerar på ett vis jag inte trodde var möjligt under fem månader. Arbetsuppgifterna är varierande och du som nästa praktikant har verkligen ditt livs chans att tidigt i karriären få utföra arbetsuppgifter som  kommer boosta ditt CV rejält. Jag rekommenderar starkt att praktisera hos Svenskar i Världen!”

Emma Edström
Rebecka Öberg

Rebecka Öberg: ”Jag är väldigt nöjd med min praktik på Svenskar i Världen under vilken jag fick jag arbeta med flera spännande projekt såsom exempelvis ett seminarium om internationella studier och vikten av utlandskompetens i arbetslivet. Under arbetet fick jag god handledning, men det mesta av arbetet skedde under eget ansvar vilket genererade goda och många erfarenheter som sedan visade sig komma väl till pass under min tid på den Svenska Delegationen till Nato i Bryssel. Jag kan varmt rekommendera Svenskar i Världen för de som är på jakt efter en bra praktikplats.”

Intresserad? 

Du som tycker att detta låter spännande är välkommen att skicka ett personligt brev och CV till sviv@sviv.se, märkt ”SVIV praktik VT20”. Har du frågor kan du kontakta Hanna Norman, handledare, 08-661 54 03.