Är du vår nästa praktikant?

Vår praktikplats inför hösten 2022 är nu tillsatt, vi ser fram emot nya ansökningar inför våren 2023.

Under våren 2022 praktiserar statsvetaren Josefin Jacobsson hos oss.  

Josefin Jacobssons praktik ingick i den statsvetarutbildning vid Göteborgs universitet som hon går på. Så här säger hon om att praktisera på Svenskar i Världen. 

Som praktikant på Svenskar i Världen får du en sann inblick i hur påverkansarbete går till och det innebär en variation av arbetsuppgifter och projekt. Jobbet är väldigt varierande och ingen dag är den andra lik.  

Arbetsuppgifterna varierar från att skriva remissvar, utföra intervjuer, skriva reportage, vara med på möten, utföra utredande arbete, grafiskt formge, arbeta med webbsidan, göra inlägg till sociala medier och mycket mer.  

Mitt främsta projekt handlar om att leda arbetet med riksdagsvalet 2022. Svenskar i Världen har som mål att öka valdeltagandet bland utlandssvenskar genom informationsspridning och opinionsbildning.  

På denna praktikplats får du dessutom kontakt med olika branscher och samhällsaktörer. Ibland har man ett möte med samarbetspartners från en juristbyrå och ibland intervjuar vi partiledare från riksdagspartierna. Regelbundet träffar man även myndigheter och politiker för att samtala om viktiga frågor.  

Det bästa med att göra sin praktik på Svenskar i Världen är den tilltro och ansvar som läggs på en – det känns verkligen som att man är en viktig del av gruppen och att kollegorna värdesätter ens arbete. 

Egenskaper vi letar efter 

Våra praktikanter får alltid stort ansvar. Därför behöver du vara självgående och gilla att ta egna initiativ. Eftersom en stor del av vårt arbete handlar om kommunikation behöver du vara bra på att uttrycka dig och ha en fallenhet för det skrivna ordet. Det är en stor fördel om du är vass på att skapa engagemang i sociala medier och har kunskap och intresse för politik och politiskt beslutfattande. Förmodligen studerar du någon form av statsvetenskap eller medie- och kommunikation. 

Praktiken har du som en del av din utbildning på ett program eller så är du antagen till en fristående praktikkurs. Utbildningen ska vara CSN-berättigad. 

Svenskar i Världens kansli ligger i centrala Stockholm, närmare bestämt i Näringslivets hus vid Östermalmstorg. 

Skicka in ett personligt brev och CV redan idag, så kanske just du får möjlighet att utvecklas tillsammans med oss. Mejla sviv@sviv.se och ange PRAKTIK i ämnesraden 

Foto: Pixabay.com

Här kan du se vad några tidigare praktikanter tyckte om sin praktiktid hos oss.

Josefin Jacobsson, praktikant VT2022

Josefin Jacobsson: Min praktikperiod var inte bara lärorik, spännande och utvecklande utan även mycket rolig.  Som praktikant ges man mycket eget ansvar, stora möjligheter att utvecklas och viktiga färdigheter inför det kommande arbetslivet. Det absolut bästa med att praktisera på Svenskar i Världen är att det alltid visades uppskattning för det arbetet man genomförde och att de varma kollegorna alltid får en att känna sig som en viktig del av gruppen. Mitt främsta projekt bestod av att leda arbetet med riksdagsvalet 2022. Genom bland annat informationsspridning, opinionsbildning, politikersamtal och enkätundersökningar arbetade jag mot Svenskar i Världens mål att öka valdeltagandet bland utlandssvenskar.

Som praktikant på Svenskar i Världen får du en sann inblick i hur påverkansarbete går till – främst är det väldigt varierande och ingen dag är den andra lik. Arbetsuppgifterna varierar från att skriva remissvar, utföra intervjuer, skriva reportage, vara med på möten, utföra utredande arbete, grafiskt formgivande, arbeta med webbsidan, göra inlägg till sociala medier, utföra kommunikativt arbete och mycket mer. 

Nelly Jenbrant: Som praktikant på Svenskar i Världen ges du möjlighet att lära dig om precis allt möjligt. Allt ifrån hur man skapar ett zoom-möte, till hur man lyckas boka in ett möte med en riksdagspolitiker till hur man läser utredningar och skriver remissvar. Du ges utrymme att utvecklas och att växa.

Du ges möjlighet att testa på alla möjliga saker en ideell organisation sysslar med; skriva inlägg på webben, uppdatera sociala medier, ha möten med politiker och myndighetspersonal samt vara en del i processen att göra skillnad och förändra. Att ett så litet kansli kan åstadkomma så mycket var för mig helt otänkbart i början men en sak som jag har lärt mig är – med gott samarbete och ett otroligt driv kan man åstadkomma hur mycket som helst! Som praktikant blir du en del av det dagliga arbetet och tillsammans med fantastiska kollegor på kansliet uträtta stordåd!

Från att inte veta ”vad jag vill bli när jag blir stor”, har en praktik på Svenskar i Världen hjälpt mig att hitta den riktning jag vill gå!

Nelly Jenbrant, praktikant VT2021
Vanessa Östensen, praktikant VT2020

Vanessa Östensen: Praktiken hos Svenskar i Världen förgyllde min kandidatutbildning och utmanade mig att utveckla nya kunskaper. Lagkänslan på kansliet ger möjlighet att ha ansvar över både stora och små saker, bli bättre på tidsprioritering och jobba mot gemensamma mål. Inte minst främjas bilden av globaliserings-inriktade karriärmöjligheter.

Trots att praktiken påverkades av Covid-19 så fick jag uppleva hur viktigt det är att jobba mot problemlösning och att vara anpassningsbar. SVIVs reaktionsförmåga ledde mig till helt nya projekt, utöver mina “vanliga” uppgifter. Till exempel stöttade vi Utrikesdepartementet med insamling av statistik för kartläggning av pandemins effekter på utlandssvenskar. Samverkan med Ann Linde är ett minne för livet!

Dagligen såg vi till att närvara på sociala medier, besvara kommentarer/frågor och publicera nytt material på hemsidan vilket var en nyttig skrivövning för mig. Framförallt lärde jag mig om påverkansarbete, och sammanställning av resolutioner. Jag bokade och deltog på möten med representanter från diverse myndigheter tillsammans med mina kollegor, och lärde mig mycket under de diskussionerna.

John Martinsson: ”Svenskar i Världen bidrar till en lärorik praktikperiod. Här får en göra allt från att prata med politiker till att driva egna spännande projekt som berör SVIVs kärnverksamhet. Jag skulle rekommendera alla att söka praktik här eftersom en stor del av arbetet är väldigt ”hands on” vilket resulterar i att man utvecklas som individ. Utöver detta får en lära känna ett gäng fantastiska och drivna kollegor som tillsammans uträttar stordåd!”

John Martinsson, praktikant HT2019
Angelica Bodén, praktikant VT2019

Angelica Bodén: ”Som praktikant på Svenskar i Världen är en dag den andra inte lik, vilka otroliga erfarenheter jag har fått och vilka underbara kollegor! Att som statsvetare och socialantropolog få applicera sina kunskaper i praktiken resulterade i erfarenhet som var något annorlunda än vad jag hade förställt mig. Jag fick djupdyka i en ideell organisation där utlandssvenskar, nationella och globala politiska processer berörs och bearbetas. De första månaderna bedrev jag en informationskampanj om EU-valet där jag använde mig av organisationens hemsida och sociala medier som verktyg för att sprida kunskaper om EU och EU-valet. Tillsammans med kansliet har jag även fått delta i en utredning av garantipensionen vid regeringskansliet och parallellt skrivit ett remissvar om en förlängning av utredningen. Med kollegorna har jag kontinuerligt fått arbeta med planering av Svenskar i Världens sommarevent; ombudsträffen, Utlandssvenskarnas Parlament och Årets Svensk i Världen. Jag har fått lära mig otroligt mycket om kommunikation, projektledning och eget ansvar vilka alla är ovärderliga verktyg inför framtida utmaningar. Till sist måste jag säga att jag därför starkt rekommenderar Svenskar i Världen som praktikplats!”

Adam Nilsson: ”Min tid som praktikant hos SVIV var extremt lärorik och uppgifterna som man fick var varierande. Kansliet har en öppen arbetskultur och är varmt välkomnande med ett riktigt bra teamarbete som jag fick ta del av. Man är villig att hjälpa varandra och trots att jag var praktikant hade jag samma uppgifter som de övriga. Med hjälp av de varierande arbetsuppgifterna fick jag en god inblick i hur det vardagliga arbetslivet var.

Det som jag gillade mest under min tid hos SVIV var de workshops som kansliet arrangerade internt och att delta på möten med partner. Under min tid fick jag även jobba med ett eget projekt, en studie om hur Sverige skulle kunna öka utlandssvenskars intresse och röstdeltagande för de svenska riksdagsvalen. Resultatet blev en rapport baserad på en enkät som 1000 människor svarade på samt tidigare forskning om valdeltagande från andra länder.

SVIV kan erbjuda allt som en praktikant kan önska sig. Du är en del av ett team och du arbetar självständigt med egna arbetsuppgifter. Sist, men inte minst, så är det en supertrevlig miljö, där man varje dag ser fram mot att träffa sina kollegor.”

Adam Nilsson, praktikant HT2018
Sofia Kjellin, praktikant VT2018

Sofia Kjellin: ”Genom att praktisera på Svenskar i Världen har jag fått lärdomar och erfarenheter som jag kommer att ha nytta av hela livet. Att få applicera sina teoretiska kunskaper i praktiken betyder oerhört mycket, och detta är något man gör hela tiden på SVIV. Under min praktikperiod arbetade jag under mycket eget ansvar, men om jag behövde hjälp fanns det alltid att få. Jag hann med en hel del under min praktikperiod, bland annat att arrangera ett seminarium om internationella studier, besvara remisser och att bistå med daglig rådgivning till föreningens medlemmar. Man lär sig så mycket om hur statsvetenskap verkligen fungerar i praktiken, och därför rekommenderar jag verkligen alla som har något som helst intresse av statsvetenskapliga- eller kommunikationsfrågor att praktisera på Svenskar i Världen!”

Emma Edström: ”Att praktisera hos Svenskar i Världen är otroligt lärorikt. Jag kom till SVIV med noll insikt i hur statsvetenskap är att arbeta med i praktiken. Men genom att få vara delaktig i verksamhetens alla delar och få eget ansvar skapar man sig en stor förståelse på kort tid. Hela kansliet har verkligen tagit emot mig med öppna armar och jag har nått en insikt i hur en lobbyorganisation fungerar på ett vis jag inte trodde var möjligt under fem månader. Arbetsuppgifterna är varierande och du som nästa praktikant har verkligen ditt livs chans att tidigt i karriären få utföra arbetsuppgifter som  kommer boosta ditt CV rejält. Jag rekommenderar starkt att praktisera hos Svenskar i Världen!”

Emma Edström
Emma Edström, praktikant VT2016

Rebecka Öberg
Rebecka Öberg, praktikant HT2013

Rebecka Öberg: ”Jag är väldigt nöjd med min praktik på Svenskar i Världen under vilken jag fick jag arbeta med flera spännande projekt såsom exempelvis ett seminarium om internationella studier och vikten av utlandskompetens i arbetslivet. Under arbetet fick jag god handledning, men det mesta av arbetet skedde under eget ansvar vilket genererade goda och många erfarenheter som sedan visade sig komma väl till pass under min tid på den Svenska Delegationen till Nato i Bryssel. Jag kan varmt rekommendera Svenskar i Världen för de som är på jakt efter en bra praktikplats.”

Intresserad? 

Skicka ett personligt brev och CV till sviv@sviv.se, märkt ”SVIV praktik VT20”. Har du frågor kan du kontakta Hanna Norman, handledare, 08-661 54 03.