Praktik på SVIV

Sök praktik på Svenskar i Världens kansli

Varje termin tar Svenskar i Världen in praktikanter på vårt kansli i Stockholm. Kontinuerligt tar vi in ansökningar för antingen hösttermin (sep-jan) eller vårtermin (jan-juni). Just nu söker vi dig som läser sista året på ett program, gärna med antingen statsvetenskaplig/samhällsvetenskaplig inriktning eller medie- och kommunikationsinriktning.

Praktikanten har ett stort eget ansvar och får ägna sig åt självständigt arbete med givande uppgifter. Tidigare praktikanter har till exempel arbetat med att hålla kontakt med regeringskansliet, myndigheter, ambassader, media och medlemmar – framförallt via våra digitala kommunikationskanaler. Nedan kan du se vad några tidigare praktikanter tycker.

Som praktikant bör du vara intresserad av samhällsfrågor och Sveriges relationer med omvärlden. Om du har erfarenhet av utlandsvistelse i form av studier eller bosättning är det meriterande. Du bör även ha god datorvana och mycket goda kunskaper i engelska. Praktiken har du som en del av din utbildning på ett program eller så är du antagen till en fristående praktikkurs. Utbildningen ska vara CSN-berättigad.

Statsvetenskaplig/samhällsvetenskaplig inriktning
Praktikanten med inriktningen statsvetenskap/samhällsvetenskap har ett nära samarbete med kanslichefen och deltar aktivt i arbetet med våra konferenser, seminarier och remisshantering samt visst utredningsarbete. Avsikten är att praktikanten får ett projekt som den ansvarar för under praktiktiden. Det kan t ex handla om att planera och hålla i ett seminarium eller att genomföra en undersökning.

Medie- och kommunikationsinriktning
Praktikanten med inriktningen medie- och kommunikation har ett nära samarbete med vår kommunikationsansvariga. Detta innebär bl a att dagligen arbeta med vår webbplats och sociala medier, samt bistå redaktören med artiklar till vår digitala tidning. En viktig del är att vara med och synliggöra vår organisation gentemot 660 000 utlandssvenskar samt partners.

Kontakt

Marika Tornberg, Kommunikatör/Kanslichef och handledare, Svenskar i Världen, 08-6615010 (mån-tors 9-16)

Nu söker vi specifik en praktikant till höstterminen 2018.

Du är välkommen att söka praktik inför höstterminen 2018 genom att skicka ett personligt brev och CV till svenskar.i.varlden@sviv.se, märkt ”SVIV praktik HT18”. Ange vilken av praktikplatserna som ansökan gäller. 

Sofia Kjellin”Genom att praktisera på Svenskar i Världen har jag fått lärdomar och erfarenheter som jag kommer att ha nytta av hela livet. Att få applicera sina teoretiska kunskaper i praktiken betyder oerhört mycket, och detta är något man gör hela tiden på SVIV. Under min praktikperiod arbetade jag under mycket eget ansvar, men om jag behövde hjälp fanns det alltid att få. Jag hann med en hel del under min praktikperiod, bland annat att arrangera ett seminarium om internationella studier, besvara remisser och att bistå med daglig rådgivning till föreningens medlemmar. Man lär sig så mycket om hur statsvetenskap verkligen fungerar i praktiken, och därför rekommenderar jag verkligen alla som har något som helst intresse av statsvetenskapliga- eller kommunikationsfrågor att praktisera på Svenskar i Världen!” (Sofia Kjellin)

Emma Edström

”Att praktisera hos Svenskar i Världen är otroligt lärorikt. Jag kom till SVIV med noll insikt i hur statsvetenskap är att arbeta med i praktiken. Men genom att få vara delaktig i verksamhetens alla delar och få eget ansvar skapar man sig en stor förståelse på kort tid. Hela kansliet har verkligen tagit emot mig med öppna armar och jag har nått en insikt i hur en lobbyorganisation fungerar på ett vis jag inte trodde var möjligt under 5 månader. Arbetsuppgifterna är varierande och du som nästa praktikant har verkligen ditt livs chans att tidigt i karriären få utföra arbetsuppgifter som  kommer boosta ditt CV rejält. Jag rekommenderar starkt att praktisera hos Svenskar i Världen!” (Emma Edström)

 

Rebecka Öberg”Jag är väldigt nöjd med min praktik på Svenskar i Världen under vilken jag fick jag arbeta med flera spännande projekt såsom exempelvis ett seminarium om internationella studier och vikten av utlandskompetens i arbetslivet. Under arbetet fick jag god handledning, men det mesta av arbetet skedde under eget ansvar vilket genererade goda och många erfarenheter som sedan visade sig komma väl till pass under min tid på den Svenska Delegationen till Nato i Bryssel. Jag kan varmt rekommendera Svenskar i Världen för de som är på jakt efter en bra praktikplats.” (Rebecka Öberg)