Storbritannien lämnar EU den 31 januari.

Trots att Brexit officieras natten mellan 31 januari och 1 februari så estimeras den så kallade övergångsperioden dröja fram till årsskiftet 2021. De nuvarande reglerna för handel och företag kommer fortsätta att gälla under övergångsperioden, samtidigt som fokus riktas mot att fastställa handelsavtalen som påbörjats mellan Storbritannien och EU. 

För resenärer och studenter blir den närmsta tiden sig lik. En preliminär överenskommelse med Europaparlamentet innebär till exempel fåtaliga störningar i flygförbindelser som försäkrar kontinuerligt in- och utresande med flyg, vilket stärks av EU:s reserättigheter som även skyddar dig resande med färja och tåg, såvida de är EU-baserade bolag. Dock kommer de långsiktiga bestämmelserna även om lufttrafik med mer att redas ut under övergångsperioden. 

För utländska studenter i landet utlovar brittiska regeringen att den största skillnaden efter det nya året är att man måste ansöka om ett “settled staus” tillstånd, likt de “settlement schemes” som alla EU-medborgare (såväl som medborgare från Schweiz, Norge, Island och Liechtenstein) kommer behöver ansöka om för att stanna kvar i Storbritannien. EU-medborgare som bor i Storbritannien kan se över vilken ansökan som gäller för sig och/eller sin familj samt hur man ansöker här på gov.uk.  

Mer information och vägledning hittas hos Svenska Ambassaden i London, som regelbundet organiserar  informationsträffar för svenska företag och privatpersoner i Storbritannien, så som det kommande tillfället att få rådgivning och stöd i processen om sin settled status nu den 1a februari, läs mer om det eventet här 

Fler förberedelserekommendationer finns både på den brittiska regeringens hemsida Gov.uk men framförallt hittar du mer information hos Regeringskansliet om läget i brexitprocessen, beredskap och vilka ändringar avtalen innebär. Det finns även en sida för särskilt berörda, det vill säga svenskar och andra EU-medborgare som är bosatta i Storbritannien och britter som bor i EU. 

För pensionärer kommer inkomstpension, premiepension och inkomstgrundande efterlevandepensionen fortsätta att betalas ut som vanligt, dock kommer garantipensionen påverkas men just hur är fortfarande under utredning enligt Pensionsmyndigheten. 

Hur det blir med mindre sakfrågor som mobilroaming är än obestämt, men hittills har ingen operatör i varken Storbritannien eller Sverige uttalat sig om att återinföra de roamingavgifter som förbjöds 2017, vilket hade inneburit höga kostnader för EUs mobilanvändare under vistelse i Storbritannien.