Varför reservnummer inom vården?

Varför får vissa utlandssvenskar som har personnummer ett reservnummer vid kontakt med vården? Påverkar det deras möjlighet att få planerad vård i Sverige och digital vård i utlandet? Kan återinläsning i SPAR lösa problemet? Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, svarar.

Varje vecka får Svenskar i Världen en mängd frågor från medlemmar. Vissa frågeställningar berör fler personer i samma sits. Här kommer en sådan fråga: 

Jag är pensionär och har pension från Sverige. Enligt Försäkringskassan har jag rätt till planerad vård i Sverige medan jag är bosatt inom EU. Men jag har stött på två problem hos Stockholms landsting: de använder ett reservnummer för mig även om jag har både vanligt personnummer och BankID, därför kommer jag inte åt min journal på 1177. Jag kan inte heller få appen Alltid Öppet att fungera därför att man kräver ett svenskt mobilnummer. Så rådgivning på distans förhindras. För mig ser dessa problem ut som en sorts särbehandling baserad på var man bor, med försämrade vårdrättigheter som följd.

Är återinläsning i SPAR lösningen?

Under hösten 2023 infördes möjligheten att återinläsa sig i Statens Personadressregister, SPAR, även för de svenskar som fortfarande bor utomlands. Skulle en återinläsning i SPAR-registret göra det möjligt för utlandssvenskar med inaktiva personnummer att slippa reservnummer vid kontakt med vården? Kan de då hittas av sjukvården och behandlas som “vanliga” patienter med personnummer?

Vi kontaktade Sveriges kommuner och Regioner, SKR, som har svarat.

Logga in för att läsa artikeln. Ännu inte medlem? Det fixar du enkelt här

Foto: Canva