Livefika EU-Valspecial

I intervjuserien Livefika EU-Valspecial har vi i 30 minuter intervjuat riksdagspartiernas toppkandidater till EU-valet om viktiga frågor som påverkar utlandssvenskarnas liv och vardag.

Det handlar bland annat om behovet att kunna förnya körkortet utomlands, den borttagna garantipensionen, skatteavtal med samtliga EU-stater och att införa e-röstning. 

Livefikorna har spelats in och kan ses i efterhand.

9 APRIL: ANNA NYQVIST, VALMYNDIGHETENS KANSLICHEF OCH JAN TEORELL, PROFESSOR I STATSVETENSKAP

Förtydligande angående röstlängd 
Du som är utlandssvensk och har bott utomlands i tio år behöver anmäla dig till Skatteverket för att stå kvar i den svenska röstlängden. Det gör du via denna blankett.

Om du inte finns med i röstlängden kan du ändå rösta, men bara från utlandet. När rösten kommer till Valmyndigheten räknas den som en anmälan till röstlängden och gäller för tio år framöver. Rösten räknas också i det aktuella valet om den inkommer till Valmyndigheten från utlandet senast dagen före valdagen. 

För dig som är anmäld till den svenska röstlängden inför EU-valet innebär själva röstandet inte att tiden i röstlängden förlängs. 

Du som finns med i röstlängden kan även förtidsrösta i Sverige eller rösta i vallokal i Sverige på valdagen. För att förtidsrösta behöver du beställa ett dubblettröstkort eller gå till en lokal som kan skriva ut ett dubblettröstkort. Om du ska rösta i din vallokal i Sverige på valdagen behöver du kontakta Valmyndigheten, kommunen eller länsstyrelsen för att ta reda på vilken vallokal du ska rösta i, eftersom det inte står på utlandsröstkortet vilken vallokal du tillhör.

10 APRIL: JONAS SJÖSTEDT, VÄNSTERPARTIET

11 APRIL: CHARLIE WEIMERS, SVERIGEDEMOKRATERNA

12 APRIL: ALICE TEODORESCU MÅWE, KRISTDEMOKRATERNA

16 APRIL: EMMA WIESNER, CENTERPARTIET

18 APRIL: TOMAS TOBÉ, MODERATERNA

24 APRIL: KARIN KARLSBRO, LIBERALERNA

30 APRIL: ALICE BAH KUHNKE, MILJÖPARTIET

7 MAJ: HELÉNE FRITZON (S)

Foto: Agnes Stuber (Jonas Sjöstedt), Alain Rolland (Charlie Weimers), Kristdemokraternas pressbilder (Alice Teodorescu Måwe), Centerpartiet pressbilder (Emma Wiesner), Moderaterna pressbilder (Tomas Tobé), Jann Lipka (Karin Karlsbro), Fredrik Hjerling (Alice Bah Kuhnke), Socialdemokraternas pressbilder (Heléne Fritzon).