Armand Duplantis och Sarah Sjöström utses till Årets Svensk i Världen 2024 

Stavhopparen Armand Duplantis och simmaren Sarah Sjöström tilldelas utmärkelsen Årets Svensk i Världen 2024 för att genom idrottsliga prestationer i världsklass ha satt sig själva och Sverige på världskartan. Det är första gången två idrottsstjärnor får priset samtidigt.

I närmare 40 år har Svenskar i Världen delat ut utmärkelsen Årets Svensk i Världen till svenskar som på ett extraordinärt sätt har utmärkt sig inom sitt verksamhetsområde och därigenom satt både sig själva och Sverige på världskartan. I år tilldelas priset stavhopparen Armand Duplantis och simmaren Sarah Sjöström. Det är första gången som två idrottsstjärnor får priset samtidigt.

– Armand Duplantis och Sarah Sjöströms har tillhört den absoluta världstoppen inom sina respektive grenar under många år. Deras enastående förmåga att gång på gång överträffa förväntningar och leverera idrottsliga prestationer i världsklass är både djupt imponerande och inspirerande, säger Svenskar i Världens ordförande Louise Svanberg.

– Det är en jättestor ära att få priset Årets Svensk i Världen. För mig är det viktigt att representera Sverige på bästa möjliga sätt när jag tävlar och har landslagskläderna på mig. Jag tror att sport fyller ett viktigt syfte i att ”bring people together” och jag hoppas att jag kan bidra med det genom mina insatser på idrottsarenan, säger Armand Duplantis.

 – Att bli utsedd till Årets Svensk i Världen tillsammans med Mondo är verkligen en stor ära. Det är underbart att vi kan representera Sverige och vara förebilder för såväl svenskar i Sverige som svenskar bosatta utomlands, säger Sarah Sjöström.

Motivering 

Att slå rekord efter rekord i stenhård konkurrens är en bedrift som med all rätt väcker beundran och fascination. Förmågan att kunna ladda om och bara några minuter senare åter prestera på topp är något som årets pristagare har lyckats med vid flera tillfällen. 

Årets pristagare är inte bara en person, utan två. Gemensamt för de båda är att de var unga när de slog igenom i mästerskapssammanhang. Den ena har sedan genombrottet hoppat högst i världen och den andra har simmat snabbast i världen. Deras förmåga att överträffa omvärldens skyhöga förväntningar och sätta historiska rekord år efter år är inget annat än en enastående bragd. 

Genom idrottsliga meriter i absolut världsklass har pristagarna satt både sig själva och Sverige på världskartan, och en hel nation hyser dessutom hopp om fortsatta fantastiska framgångar i samband med OS i Paris men även framöver.

Svenskar i Världen utser Armand Duplantis och Sarah Sjöström till värdiga vinnare av Årets Svensk i Världen 2024. 

Vinnarna överraskas

Här får Mondo och Sarah veta att de har utnämnts till Årets Svensk i Världen 2024. Förutom reaktioner på utmärkelsen avslöjar de hur formen känns och hur de laddar upp inför OS. De kommer att ta emot utmärkelsen i samband med en direktsänd digital prisutdelning senare i höst.

Aftonbladet först ut

Aftonbladet var först ut att rapportera om Årets Svensk i Världen 2024.

– Det känns som vi har haft ganska lika karriärer också, då vi presterade bra redan i ung ålder och har fortsatt att göra det. Annars kan det bli ett tungt lass att bära när förväntningarna bara växer. Men vi har båda visat att vi kunnat hantera det, säger Sarah.

– Jag känner mig mer och mer svensk för varje år som går. Speciellt nu när jag bor och lever i Sverige en stor del av sommarhalvåret. Jag har fått enormt mycket kärlek. Det här känns som ett kvitto på att jag gett något tillbaka, säger Mondo.

Hela intervjun i Aftonbladet hittar du här.

Tidigare pristagare

I fjol förärades en hel yrkesgrupp, Sveriges krigskorrespondenter, utmärkelsen, och året dessförinnan var det artisten Zara Larsson som fick priset. Tidigare pristagare är bland andra Max Tegmark, Cecilia Malmström, Zlatan Ibrahimović och Astrid Lindgren. Listan över samtliga pristagare finns här.