Se Utlandssvenskarnas parlament här!

Vill du se Kronprinsessan, Talmannen, Utrikesministern, Migrationsministern, Mats Sundin, Carl-Henric Svanberg, Cecilia Malmström, Jonas Hafström, SEB:s chefsekonom och Asienchef, riksdagsledamöter från alla partier och experter från Familjens Jurist, Grant Thornton, Fonus och SEB i ett och samma program? Då ska du titta på det här!

Utlandssvenskarnas parlament 2023 bjöd på ett fullspäckat program. Välj själv om du vill se hela eller valda delar av dagen.

Hela livesändningen

Generalsekreterare Cecilia Borglin och ordförande Louise Svanberg höll i programmet.

Kronprinsessans öppningstal

Kronprinsessan öppningstalade direkt från Haga slott. Bland annat säger hon: ”Utlandsvistelsen berikar, ger oss vidgade perspektiv och en ökad förståelse för andra människor. Visst finns det utmaningar, men jag är övertygad om att de allra flesta tycker det är värt det.”

Kronprinsessan öppningstalar direkt från Haga slott.

Det ekonomiska världsläget

SEB:s chefsekonom Jens Magnusson och SEB:s Asienchef Fredrik Hähnel kommenterar och analyserar hur det ekonomiska världsläget påverkar utlandssvenskar och svenska företag utomlands. Bland annat besvarar de frågan om hur ett troligt scenario för svenska kronan i förhållande till EUR och USD ser ut för den närmaste femårsperioden.

SEB:s chefsekonom Jens Magnusson och SEB:s Asienchef Fredrik Hähnel om det ekonomiska världsläget.

Värdet av internationell erfarenhet

AB Volvos ordförande Carl-Henric Svanberg, hockeylegenden Mats Sundin, tidigare EU-kommissionär Cecilia Malmström och Lunds universitets ordförande emeritus Jonas Hafström bidrar med sina erfarenheter och insikter om utlandserfarenhetens betydelse för svenskt näringsliv, politik, svensk idrott och akademi. De ger även konkreta tips till företagsledare, idrottsutövare, politiker och studenter för att bäst lyckas med sin respektive karriär.

Mats Sundin, Carl-Henric Svanberg, Jonas Hafström och Cecilia Malmström om betydelsen av utlandserfarenhet.

Livefika special

På denna Livefika svarar experter från Familjens Jurist, Fonus, Grant Thornton och SEB på en mängd olika frågor, bland annat om man som utskriven kan ha ett ISK-konto, om det svenska testamentet är giltigt utomlands, om man får dela upp askan efter en avliden person i två länder i samband med begravning och i vilket land man måste betala skatt när man säljer värdepapper med vinst.

Från vänster: Beatrice Thorén (SEB), Mats Lundgren (Fonus), Familjens Jurists Ewa-Maria van der Kwast och Per Näsman, samt Aino Askegren Andrésen från Grant Thornton.

Migrationsministern och utrikesministern

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och utrikesminister Tobias Billström (M) kommenterar utlandssvenskarnas behov och besvarar frågor som bland annat handlar om kravet på att visa på manifesterad avsikt vid hemflytt till Sverige, förslaget om att anhöriga till utlandssvenskar bör ha en egen kö hos Migrationsverket, behovet av fler utlandsmyndigheter och processen för passförnyelse.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och utrikesminister Tobias Billström (M) intervjuas.

Riksdagspolitikerna trycktestas

Var står de politiska partierna i frågor som garantipensionen, personnummer istället för samordningsnummer för svenska barn födda utomlands, e-röstning och egen valkrets för utlandssvenskarna och sänkt SINK? Det tar vi reda på här med hjälp av riksdagspolitiker från samtliga partier.

Från vänster: Annika Hirvonen (MP), Ida Gabrielsson (V), Ingemar Kihlström (KD), Joar Forssell (L), Kalle Olsson (S), Martina Johansson (C), Victoria Tiblom (SD) och Viktor Wärnick (M).

Talman Andreas Norléns slutord

Utlandssvenskarnas viktiga roll som Sverigeexperter, en uppmuntran att fortsätta följa vad som händer i Sverige, en uppmaning om att utlandsrösta och att återvända till Sverige med värdefull utlandserfarenhet. Talman Andreas Norléns slutord avslutar det sex timmar långa parlamentet.

Talman Andreas Norlén avslutar Utlandssvenskarnas parlament 2023.