Röster om valet

Valmyndighetens kanslichef, Sveriges ambassadör i Schweiz och utlandssvenskar med erfarenhet av att rösta utomlands. Här har vi samlat olika perspektiv, information och erfarenheter om utlandsröstning.

Kanske har du en intressant vinkel om att rösta utomlands som du vill dela med dig av?
Mejla då till sviv@sviv.se.

DELTA I VÅR UNDERSÖKNING OM EU-VALET

Planerar du att rösta? Vilka hinder gör att du eventuellt tvekar? Är du för eller emot EU? Gör din röst hörd i Svenskar i Världens enkät om EU-valet. Undersökningen vänder sig till dig som är utlandssvensk och har fyllt 18 år, oavsett om du bor i ett EU-land eller ej, och oberoende av om du tänkt rösta eller ej. 

Enkäten tar bara några minuter att svara påSjälvklart är du helt anonym. 

För att komma till enkäten, klicka här.

VAD SOM KRÄVS FÖR ATT BREVRÖSTER INTE SKA OGILITGFÖRKLARAS

Anna Nyqvist (Foto: Fialotta Bratt)

”I vårt uppdrag ingår det att se till så att alla som har rösträtt ska få möjlighet att utöva sin demokratiska rättighet genom att tydligt informera var, när och hur man kan rösta.”

Valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist förklarar vad som krävs för att brevröster inte ska ogiltigförklaras och varför Valmyndigheten inte har i uppdrag att få fler att rösta. I EU-valet 2019 var 13,9 procent av brevrösterna felaktiga. Hela intervjun hittar du här.

REDO FÖR RÖSTNING I SCHWEIZ OCH LICHTENSTEIN

Carl Magnus Nesser

”Vi satsar mycket på att nå ut med information. Vi vill att folk ska förstå att det här är på gång och hur man gör för att använda sig av sin demokratiska rättighet.”

Sveriges ambassadör i Schweiz Carl Magnus Nesser kommenterar valförberedelserna inför förtidsröstningen till Europaparlamentet. Och han ger beröm till Svenskar i Världen för arbetet med att informera om EU-valet. Läs hela intervjun med ambassadören här.