Så här röstar du

Information om röstlängd, tillgång till material, viktiga datum och instruktioner för brevröstning och förtidsröstning. Här har vi samlat en mängd praktisk information för dig som vill delta i EU-valet 2024.  

Brevrösta eller förtidsrösta i en röstningslokal, oftast på en ambassad eller ett konsulat – ja, det är de två tillvägagångsätten som står till buds för alla svenskar som röstar från utlandet.   

Datum och öppettider för de lokaler som arrangerar förtidsröstning varierar så därför behöver du hålla ett extra öga på vad som gäller för din röstningslokal. Det är också viktigt att din röst inte skickas för tidigt eller kommer fram för sent.  

Viktiga datum

25 april: Väljare som befinner sig utomlands får tidigast denna dag göra i ordning och skicka en brevröst från utlandet 

10 maj: Sista dag att begära att bli borttagen från den svenska röstlängden för dem som vill rösta i något annat EU-land. 

16 maj: Röstberättigade kan tidigast denna dag rösta på svenska ambassader och konsulat i utlandet.  

8 juni: Röster som tagits emot på svenska ambassader och konsulat ska vara framme hos Valmyndigheten. 

9 juni: Vallokalerna i Sverige har öppet 08.00–21.00 

Förtidsrösta utomlands: tidigast 16 maj 

Förtidsröstningen från utlandet i EU-valet börjar tidigast den 16 maj. Datum och öppettider varierar mellan olika lokaler. Eftersom förtidsrösterna ska hinna transporteras till Sverige så stänger förtidsröstningen vid olika tidpunkter. Du kan inte rösta utomlands på valdagen. 

Du måste ha med dig en id-handling. Exempel på godkända id-handlingar är: 

  • Svenskt pass 
  • Svenskt id-kort 
  • En lokal officiell legitimation 

Om du inte är känd för röstmottagaren och inte har med dig en id-handling kan en annan person gå i god för dig. Personen som går i god för dig måste vara minst 18 år och kunna visa en id-handling. 

Du behöver inte ha med dig ditt röstkort, men det underlättar om du har det. 

Så här förtidsröstar du från utlandet 

  1. Välj valsedel. Börja med att välja valsedel ensam. Om du inte hittar den valsedel du vill ha, ta en blank valsedel. Valsedlarna finns utlagda på en avskärmad plats i lokalen. 
  1. Ta ett valkuvert. 
  1. Gå ensam bakom en ledig valskärm. 
  1. Kryssa för en kandidat på valsedeln om du vill personrösta. Om du har tagit en blank valsedel skriver du partiets namn på den. Du kan också personrösta genom att skriva partinamn och namnet på den kandidat du vill rösta på. Skriv så tydligt som möjligt. 
  1. Lägg valsedeln i kuvertet, vik in kuvertfliken eller klistra igen kuvertet. 
  1. Lämna valkuvertet och din id-handling till röstmottagaren. Lämna också ditt röstkort om du har det med dig. Har du inte med dig ditt röstkort fyller röstmottagaren i ett så kallat adresskort. 
  1. Röstmottagaren stoppar sedan ner röstkortet eller ett adresskort tillsammans med valkuvertet i ett fönsterkuvert som klistras igen. 
  1. Röstmottagaren antecknar i en väljarförteckning att du har lämnat en förtidsröst och lägger sedan fönsterkuvertet med ditt valkuvert i en uppsamlingslåda. 
  1. Rösten skickas till din kommun. 

Fönsterkuvertet med ditt valkuvert skickas via Valmyndigheten till den kommun där du senast var folkbokförd i Sverige. Förtidsrösten räknas sedan av valnämnden i kommunen tillsammans med de röster som tagits emot i Sverige. 

Inför räkningen skiljs röstkortet eller adresskortet från valkuvertet så att valhemligheten garanteras. 

Källa: Valmyndigheten

Brevrösta från utlandet: tidigast 25 april

Att brevrösta innebär att din röst skickas med post.

  • Brevrösten får inte skickas från Sverige. 
  • Brevrösten måste skickas i god tid så att den hinner fram i tid till rösträkningen, men den får inte skickas innan den 25 april. 
  • För utlandssvenskar som fallit ur röstlängden måste brevrösten komma fram senast dagen innan valdagen för att räknas i valet, dvs 8 juni. Valdagen i Sverige är den 9 juni. 


Material för att brevrösta

Du behöver särskilt material för att brevrösta och två vittnen som har fyllt 18 år. Vittnena behöver inte vara svenska medborgare. 

Det är viktigt att du gör i ordning brevrösten på rätt sätt och att du och dina vittnen fyller i alla uppgifter. 

Du kan beställa material för att brevrösta i EU-valet 2024 här. Många svenska ambassader och konsulat har också brevröstningsmaterial.

Källa: Valmyndigheten

Här röstar du utomlands

Du kan enkelt ta reda på var din närmaste röstningslokal finns och vilka lokaler som har material för att brevrösta på Valmyndigheten.  

Är du anmäld till röstlängden? 

Om du flyttat utomlands, eller anmält dig till röstlängden, inom den senaste tioårsperioden behöver du inte beställa material. Materialet skickas automatiskt till den adress i utlandet som du har anmält till Skatteverket. 

Se till att din adress är korrekt uppdaterad i god tid före valet. 

Om det var över tio år sedan du flyttade utomlands eller senast anmälde dig till röstlängden faller du ur röstlängden och får inte något automatiskt utskick. 

Mer om rösträtten och röstlängden hittar du här.

Bild: Fialotta Bratt