Svenskar i Världens styrelse väljs på årsmötet i slutet av augusti varje år och har huvudansvaret för organisationens verksamhet. Styrelsen sammanträder regelbundet under året och engagerar sig även i någon av de olika arbetsgrupperna som tillsammans med kansliet fokuserar på finansiering, lobbying, hemvändarfrågan, organisationer och internationella nätverk, samt evenemang.

Möt vår styrelse för verksamhetsåret 2019/2020!

Louise Svanberg

Styrelseordförande
Tidigare vd och ordförande för EF Education First. För närvarande styrelsemedlem i svenska Essity, samt Dana Farber Cancer Institute och MPM Capital, CERAS Health i USA. Bor halva tiden i Boston och andra halvan i Stockholm. Läs intervju med Louise Svanberg.
Lennart Koskinen

Lennart Koskinen

Vice ordförande

Lennart Koskinen är biskop emeritus och har bland annat arbetat som sjömanspräst i Peru och Brasilien, domprost i Stockholm samt biskop i Svenska kyrkan i utlandet. Idag är han partner i Gaia Leadership som coachar beslutsfattare i privat och offentlig sektor både i Sverige och utomlands. Läs intervju med Lennart Koskinen.

Cecilia Borglin

Generalsekreterare
Cecilia Borglin har över 20 års erfarenhet från såväl näringsliv som ideell sektor. Hon har haft olika roller kopplade till förändringsarbete, kommunikationsrådgivning, bolagskommunikation, internkommunikation, PR, krishantering och event. Under åren 2008-2010 levde hon tillsammans med sin familj i Sydney, Australien.

Gary Baker

Styrelseledamot
Gary Baker är konsult med fokus på bolagsstyrning. Han är styrelsemedlem i GMS International och tidigare ledamot i AmCham Sweden m.fl. Han har haft ledande roller inom regelefterlevnad, affärsutveckling och hållbarhet. Gary har bland annat arbetat för EY Sweden, PDI Scandinavia, Deloitte (Sverige/US), ett flertal kaliforniska banker och John Deere. Tidigare kommunpolitiker och president för American Club of Sweden. Ursprungligen från Kalifornien. Ordförande för Svenskar i Världens hemvändargrupp. Läs intervju med Gary Baker.
Claes-Johan Geijer

Claes-Johan Geijer

Styrelseledamot och ordförande i valberedningen

Claes-Johan Geijer har lång erfarenhet från industri- och bankvärlden. Han har arbetat för Swedish Match, Stora och Lexmark Corporation i flera länder. Claes-Johan har även varit vd för Swedbank i London och Luxemburg samt för privatbanken Banque Carnegie i det senare landet. Idag arbetar han som oberoende rådgivare och styrelseledamot med Luxemburg som bas och är även svensk honorärkonsul i landet. Läs intervju med Claes-Johan Geijer.

Ibbe Gnem

Ibbe Gnem

Styrelseledamot
Ibbe Gnem är entreprenör och vd för Distriktstandvården.se som består av 18 kliniker. Han har tidigare haft ledande befattningar inom IT-branschen, bland annat som ägare och vd för Megabyte System. Ibbe är aktiv i bolagsstyrelser och vid ideella organisationer, till exempel Företagarna och Palestine International Business Forum. Han föreläser om positivt ledarskap och är medförfattare till boken ”Ledarskapsskolan - Vem är det som kör egentligen”. Läs intervju med Ibbe Gnem.

Jonas Hafström

Styrelseledamot

Jonas Hafström har gedigen internationell och politisk erfarenhet. Han arbetat som pressekreterare åt justitieminister Winberg och som förste ambassadsekreterare i Teheran och Washington D.C. 1987-1999 tjänstgjorde Jonas som utrikespolitisk rådgivare till Carl Bildt. Han har suttit som enhetschef för konsulära och civilrättsliga frågor vid UD, samt varit ambassadör i Thailand och ackrediterad till Laos, Kambodja och Burma/Myanmar. Mellan 2007 och 2013 var han Sveriges ambassadör i USA och är sedan mars 2015 ordförande i styrelsen för Lunds Universitet. Läs intervju med Jonas Hafström.

Eva Häussling

Styrelseledamot
Eva Häussling är jurist med examina från Tyskland och Sverige. Hon ansvarar för policyfrågor för handels- och investeringsfrämjande på Svenskt Näringsliv och är verkställande ledamot i Sveriges Allmänna Utrikeshandelsförening, samt ordförande i Tyska Skolan i Stockholms skolförening. Läs intervju med Eva Häussling.

Kim Källström

Styrelseledamot
Kim Källström är en av Sveriges främsta fotbollsspelare genom tiderna med 542 professionella fotbollsmatcher för olika klubblag i bagaget. Med sina 131 landskamper har han representerat Sverige i båda EM och VM och har blivit framröstad till årets mittfältare vid Fotbollsgalan 2009, 2011 och 2012. Kim har spelat och vunnit priser i länder som England, Frankrike, Sverige, Schweiz och Ryssland. Efter en lång karriär inom elitfotbollen återvände han till Djurgården 2017. Han arbetar nu som konsult och expert på Eurosports fotbollssändningar. Läs intervju med Kim Källström.

Erika Lundquist

Styrelseledamot
Erika Lundquist är chef för SEB Private Banking sedan 2017. Hon har varit anställd på SEB sedan 2008 och har haft olika roller både inom division Stora Företag och Finansiella Institutioner samt inom Private Banking. Erika var mellan 2014 och 2017 chef för SEB i Luxemburg. Hon har även ett förflutet inom ABB. Läs intervju med Erika Lundquist.

Katarina Mellström

Styrelseledamot
Katarina Mellström är civilekonom med bred erfarenhet från olika typer av internationell verksamhet; Exportrådet, SIDA och internationella företag. Idag hjälper Katarina företag och organisationer med affärsutveckling såsom strategi, ledarskap och finansiering. Läs intervju med Katarina Mellström.

Claudia Olsson

Styrelseledamot
Claudia Olsson är vd för Exponential AB och grundare av Swedish for Professionals. Claudia har tidigare arbetat på UD där hon var sakkunnig inom den tekniska utvecklingen. Claudia har bland annat bott i Singapore där hon som vd ledde uppbyggnaden av ACCESS Health International i Sydostasien. Hon har även arbetat för FN:s ekonomiska och sociala råd i New York. Claudia är utsedd till Ung Global Ledare av World Economic Forum samt till en av Europas främsta ledare under 40 år. Har etablerat Stellar Capacity som utbildar i digitala färdigheter och digitalt ledarskap. Läs intervju med Claudia Olsson.

Annika Rembe

Styrelseledamot

Annika Rembe är generalkonsul i New York. Hon kom närmast från tjänsten som generaldirektör för Svenska Institutet och ordförande för dess insynsråd. Hon har lång erfarenhet av att främja Sverige utomlands bl a som generalkommissarie för Sveriges deltagande i världsutställningen Expo 2010 i Shanghai, som kommunikationschef på Invest Sweden och som ordförande i European Union National Institutes for Culture. Läs intervju med Annika Rembe.

Fredrik Rågmark

Styrelseledamot
Fredrik Rågmark är vd för hälso- och sjukvårdsföretaget Medicover AB. Tidigare var han vd och koncernchef för Oresa (Oresa Ventures) och affärsutvecklingschef för Oriflame Östeuropa. Fredrik är utbildad jurist och ekonom. Läs intervju med Fredrik Rågmark.

MARGARET SIKKENS AHLQUIST

Styrelseledamot
Margaret Sikkens Ahlquist är sedan mer än 20 år tillbaka utlandssvensk, boende i Nederländerna. Innan hon lämnade Sverige arbetade hon på Svenska Gymnastikförbundet och på Lillsved Idrottsfolkhögskola Sedan 1992 förtroendevald inom Internationella Gymnastikförbundet (FIG) och sedan 2000 ledamot i en av Internationella Olympiska Kommitténs kommissioner (IOK), ”Sport and Active Society”. Hon är mycket aktiv inom SWEA International, Inc. och var dess Internationella ordförande 2012–2015. Läs intervju med Margaret Sikkens Ahlquist.

Madeleine Sjöstedt

Styrelseledamot
Madeleine Sjöstedt är generaldirektör för Svenska institutet. Madeleine är i botten jurist och har arbetat med mänskliga rättigheter och kulturfrågor under hela sitt yrkersliv. Under åtta år var hon borgarråd i Stockholms stad. Tidigare har hon haft uppdrag som generalsekreterare i Kulturarv utan gränser och ordförande i biståndsorganisationen SILC (Swedish International Liberal Center). Läs intervju med Madeleine Sjöstedt här.

Henry Sténson

Styrelseledamot

Henry Sténson arbetar idag som Senior Advisor till AB Volvo. Han har lång erfarenhet som informationsdirektör hos bolag som Saab, Volvo och SAS och Ericsson. Viktiga erfarenheter inkluderar även stora omställningsprocesser och krishantering. Henry har dessutom ett långt politiskt engagemang som bland annat distriktsordförande i MUF, vice ordförande MSU Rikskommitté samt vice ordförande i Moderata Ungdomsförbundet. Han var även ordförande för Moderaterna i Stockholms Stad 2011-2015. Dessutom har han en lång tjänstgöring inom försvaret i bagaget.

Adrian Stymne

Styrelseledamot
Adrian Stymne är ungdomsrepresentant i Svenskar i Världens styrelse. Adrian har tidigare studerat i Frankrike, USA och Singapore, och går just nu en master i beteendeförändring på University College London. Han är ordförande för organisationen Swedish International Students and Alumni och brinner för att fler unga ska se och få möjligheten att bo, studera och arbeta utomlands. Läs intervju med Adrian Stymne.
Lisa Emelia Svensson

Lisa Emelia Svensson

Styrelseledamot

Lisa Emelia Svensson är Sveriges havs- och vattenambassadör. Hon är diplomat och har arbetat på Svenska Exportrådet i New York, på ambassaden i Washington DC och på EU-kommissionens handelsdirektorat i Bryssel, som expert på hållbar utveckling. Lisa var tidigare ambassadör för hållbart företagande på UD. Läs intervju med Lisa Emelia Svensson.

Hanna Waerland-Fager

Styrelseledamot
Hanna Waerland-Fager är ungdomsrepresentant i Svenskar i Världens styrelse. Hanna studerar för närvarande sitt sista år på mastersprogrammet International Administration and Global Governance vid Göteborgs universitet samtidigt som hon arbetar som skolnätverksansvarig på Svenskt Näringsliv. Hon har tidigare gjort praktik på EU-kommissionens representationskontor i Stockholm, och haft flera förtroendeuppdrag inom det unga civilsamhället. Under det senaste året har Hanna varit förbundsordförande för Utrikespolitiska förbundet Sverige – riksorganisationen som samlar Sveriges utrikespolitiska föreningar. Läs intervju med Hanna Waerland Fager.