Styrelse

Svenskar i Världens styrelse väljs på årsmötet i slutet av augusti varje år och har huvudansvaret för organisationens verksamhet. Styrelsen sammanträder regelbundet under året men delar även upp sitt arbete mellan ett antal arbetsgrupper som fokuserar på bland annat strategi, finansiering, program, kommunikation, hemvändare och valberedning. Möt vår styrelse för verksamhetsåret 2018/2019!

Tuve Johannesson

Styrelseordförande

Tuve Johannesson har lång erfarenhet från svenskt och internationellt näringsliv. Han har haft en rad ledande befattningar inom Tetra Pak i Sverige, Sydafrika, Australien samt Schweiz – bland annat som vice vd. Tuve har också varit koncernchef för VME (idag Volvo Construction Equipment) och vd för Volvo Cars. Han har också haft antal styrelseuppdrag, exempelvis Findus AB, Gorthon Lines, IBX AB, Ecolean International A/S,  Volvo Car Corporation och SEB.  Är hedersdoktor vid Lunds universitet. Läs intervju med Tuve Johannesson.

Lennart Koskinen

Lennart Koskinen

Vice ordförande

Lennart Koskinen är biskop emeritus och har bland annat arbetat som sjömanspräst i Peru och Brasilien, domprost i Stockholm samt biskop i Svenska kyrkan i utlandet. Idag är han partner i Gaia Leadership som coachar beslutsfattare i privat och offentlig sektor både i Sverige och utomlands.

Cecilia Borglin

Generalsekreterare
Cecilia Borglin har över 20 års erfarenhet från olika kommunikationsdiscipliner inom såväl näringsliv som ideell sektor och har haft olika roller kopplade till förändringsarbete, kommunikationsrådgivning, bolagskommunikation, internkommunikation, PR, krishantering och event. Under åren 2008-2010 levde hon tillsammans med sin familj i Sydney, Australien.

Erik Belfrage

Styrelseledamot
Erik Belfrage är en svensk diplomat och företagsledare. Efter sin diplomatkarriär har han bland annat varit verksam som senior Vice President på SEB och rådgivare till Dr. Peter Wallenberg. Erik har lång erfarenhet av styrelseuppdrag, bland annat i Atlas Copco AB och Utrikespolitiska institutet. Han är ordförande i Consilio International AB. Läs intervju med Erik Belfrage.

Henrietta Flodell

Ungdomsledamot
Henrietta Flodell är ungdomsrepresentant i Svenskar i Världens styrelse. Henrietta är statsvetare i grunden från Lunds universitet och kommer under 2019 påbörja sin masterutbildning vid Oxfords universitet. Hon har gjort praktik och sedermera vikariat på UD:s enhet för Internationellt utvecklingssamarbete, och haft flera förtroendeuppdrag för ungdoms- och studentrörelsen. 2018 valdes hon av LSU, Landsrådet för Sveriges barn- och ungdomsorganisationer till Sveriges ungdomsrepresentant i FN. Läs intervjun med Henrietta Flodell.
Claes-Johan Geijer

Claes-Johan Geijer

Styrelseledamot och ordförande i valberedningen

Claes-Johan Geijer har lång erfarenhet från industri- och bankvärlden. Han har arbetat för Swedish Match, Stora och Lexmark Corporation i flera länder. Claes-Johan har även varit vd för Swedbank i London och Luxemburg samt för privatbanken Banque Carnegie i det senare landet. Idag arbetar han som oberoende rådgivare och styrelseledamot med Luxemburg som bas och är även svensk honorärkonsul i landet.

Gunnar Gillberg

Gunnar Gillberg

Styrelseledamot

Gunnar Gillberg har haft en lång och framgångsrik företagskarriär i USA. Dessutom har han haft olika uppdrag för Astra, Swedish Match, Svenska Varv, Tarkett och Kanthal, samt investerat i egna verksamheter såsom Polysource Inc och American Aerospace Technical Castings Inc.

Ibbe Gnem

Ibbe Gnem

Styrelseledamot
Ibbe Gnem är entreprenör och vd för Distriktstandvården.se som består av 18 kliniker. Han har tidigare haft ledande befattningar inom IT-branschen, bland annat som ägare och vd för Megabyte System. Ibbe är aktiv i bolagsstyrelser och vid ideella organisationer, till exempel Företagarna och Palestine International Business Forum. Han föreläser om positivt ledarskap och är medförfattare till boken ”Ledarskapsskolan - Vem är det som kör egentligen”.

Jonas Hafström

Styrelseledamot

Jonas Hafström har gedigen internationell och politisk erfarenhet. Han arbetat som pressekreterare åt justitieminister Winberg och som förste ambassadsekreterare i Teheran och Washington D.C. 1987-1999 tjänstgjorde Jonas som utrikespolitisk rådgivare till Carl Bildt. Han har suttit som enhetschef för konsulära och civilrättsliga frågor vid UD, samt varit ambassadör i Thailand och ackrediterad till Laos, Kambodja och Burma/Myanmar. Mellan 2007 och 2013 var han Sveriges ambassadör i USA och är sedan mars 2015 ordförande i styrelsen för Lunds Universitet. Läs intervju med Jonas Hafström.

Kai Hammerich

Kai Hammerich

Styrelseledamot

Kai Hammerich har lång erfarenhet av journalistik, internationella organisationer, näringslivet, government och eget företagande. Han har bland varit vice vd i Saab-Scania AB och generaldirektör för Invest in Sweden Agency. Idag driver han eget bolag och är styrelseledamot i ett antal företag.

Kim Källström

Styrelseledamot
Kim Källström är en av Sveriges främsta fotbollsspelare genom tiderna med 542 professionella fotbollsmatcher för olika klubblag i bagaget. Med sina 131 landskamper har han representerat Sverige i båda EM och VM och har blivit framröstad till årets mittfältare vid Fotbollsgalan 2009, 2011 och 2012. Kim har spelat och vunnit priser i länder som England, Frankrike, Sverige, Schweiz och Ryssland. Efter en lång karriär inom elitfotbollen återvände han tillbaka till Djurgården 2017. Han arbetar nu som konsult och expert på Eurosports fotbollssändningar. Läs intervju med Kim Källström.
Birgitta Laurent

Birgitta Laurent

Styrelseledamot

Birgitta Laurent är jurist och ekonom på Svenskt Näringsliv med ansvar för offentlig upphandling och konkurrensfrågor. Hon var tidigare internationell sekreterare på dåvarande Svenska Arbetsgivareföreningen och kartlade skatte- och socialförsäkringssystemen i EU. Birgitta har även varit huvudsekreterare i den statliga utredningen som analyserade social välfärd och jämställdhet ur ett europeiskt perspektiv. Dessutom har Birgitta varit ansvarig för ILO-frågor, som rör arbetsgivarsidans engagemang i FN-organet International Labour Organization.

Erika Lundquist

Styrelseledamot
Erika Lundquist är chef för SEB Private Banking sedan 2017. Hon har varit anställd på SEB sedan 2008 och har haft olika roller både inom division Stora Företag och Finansiella Institutioner samt inom Private Banking. Erika var mellan 2014 och 2017 chef för SEB i Luxemburg. Hon har även ett förflutet inom ABB. Läs intervju med Erika Lundquist.
Åsa Lena Lööf

Åsa Lena Lööf

Styrelseledamot

Åsa Lena Lööf har en bakgrund inom specialpedagogik, psykologi och skoladministration, bland annat som rektor för Svenska Skolan i London. Under många år var hon  ordförande och ansvarig för SWEA International Inc. Åsa Lena bor i Florida där hon är aktiv inom det svenska konsulatet, kyrkan,  skolan, SACC och SWEA. Dessutom sitter hon i styrelserna för Swedish Council of America, Friends of the Conservatory of Music, Lynn University, The Kisengo Foundation för Kongo-Kinshasa, samt ingår i  the Advisory Board at the Women’s Wellness Center och Boca Raton Hospital.

Claudia Olsson

Styrelseledamot
Claudia Olsson är vd för Exponential AB och grundare av Swedish for Professionals. Claudia har tidigare arbetat på UD där hon var sakkunnig inom den tekniska utvecklingen. Claudia har bland annat bott i Singapore där hon som vd ledde uppbyggnaden av ACCESS Health International i Sydostasien. Hon har även arbetat för FN:s ekonomiska och sociala råd i New York. Claudia är utsedd till Ung Global Ledare av World Economic Forum samt till en av Europas främsta ledare under 40 år. Har etablerat Stellar Capacity som utbildar i digitala färdigheter och digitalt ledarskap. Läs intervju med Claudia Olsson.
Karin Ehnbom-Palmquist

Karin Ehnbom-Palmquist

Styrelseledamot

Karin Ehnbom-Palmquist började som studentpolitiker och informationssekreterare vid Lunds universitet. Hon har sedan gjort karriär inom UD och tjänstgjort vid generalkonsulatet i Chicago, vid ambassaden i Bonn, som chef för svenska informationskontoret i New York, andreman vid ambassaden i Caracas, Venezuela och ambassadör i Mexico, Australien och Nya Zeeland. Hon har också varit protokollchef på UD. Karin var Svenskar i Världens generalsekreterare mellan 2008-2018. Hon sitter nu som styrelseordförande för Stipendiefonden för Svensk Utlandsungdom samt för UD:s Seniorklubb.

Annika Rembe

Styrelseledamot

Annika Rembe är generalkonsul i New York. Hon kom närmast från tjänsten som generaldirektör för Svenska Institutet och ordförande för dess insynsråd. Hon har lång erfarenhet av att främja Sverige utomlands bl a som generalkommissarie för Sveriges deltagande i världsutställningen Expo 2010 i Shanghai, som kommunikationschef på Invest Sweden och som ordförande i European Union National Institutes for Culture. Läs intervju med Annika Rembe.

Fredrik Rågmark

Styrelseledamot
Fredrik Rågmark är vd för hälso- och sjukvårdsföretaget Medicover AB. Tidigare var han vd och koncernchef för Oresa (Oresa Ventures) och affärsutvecklingschef för Oriflame Östeuropa. Fredrik är utbildad jurist och ekonom.

Henry Sténson

Styrelseledamot

Henry Sténson arbetar idag som Senior Advisor till AB Volvo. Han har lång erfarenhet som informationsdirektör hos bolag som Saab, Volvo och SAS och Ericsson. Viktiga erfarenheter inkluderar även stora omställningsprocesser och krishantering. Henry har dessutom ett långt politiskt engagemang som bland annat distriktsordförande i MUF, vice ordförande MSU Rikskommitté samt vice ordförande i Moderata Ungdomsförbundet. Han var även ordförande för Moderaterna i Stockholms Stad 2011-2015. Dessutom har han en lång tjänstgöring inom försvaret i bagaget.

Lisa Emelia Svensson

Lisa Emelia Svensson

Styrelseledamot

Lisa Emelia Svensson är Sveriges havs- och vattenambassadör. Hon är diplomat och har arbetat på Svenska Exportrådet i New York, på ambassaden i Washington DC och på EU-kommissionens handelsdirektorat i Bryssel, som expert på hållbar utveckling. Lisa var tidigare ambassadör för hållbart företagande på UD.