Svenskar i Världens styrelse väljs på årsmötet i slutet av augusti varje år och har huvudansvaret för organisationens verksamhet. Styrelsen sammanträder regelbundet under året och engagerar sig även i någon av de olika arbetsgrupperna som tillsammans med kansliet fokuserar på finansiering, akademi och forskning, hemvändarfrågan, samarbeten, samt evenemang.

Möt styrelsen för verksamhetsåret 2022/2023!

Louise Svanberg

Styrelseordförande
Tidigare vd och ordförande för EF Education First. För närvarande styrelsemedlem i svenska Essity, samt Dana Farber Cancer Institute och MPM Capital, CERAS Health i USA. Bor halva tiden i Boston och andra halvan i Stockholm. Läs intervju med Louise Svanberg.

Lennart Koskinen

Vice ordförande
Lennart Koskinen är doktor i livsåskådningsvetenskap och etik, numera biskop emeritus. Han har en bakgrund bl a som sjömanspräst i Peru och Brasilien och som ansvarig biskop för Svenska kyrkan i utlandet, alltså i praktiken för alla utlandssvenskar. Idag skriver han böcker, föreläser och coachar beslutsfattare i privat och offentlig sektor. Motto: ”Det finns inget så praktiskt som en god teori”. Läs intervju med Lennart Koskinen.

Cecilia Borglin

Generalsekreterare
Cecilia Borglin har över 20 års erfarenhet från såväl näringsliv som ideell sektor. Hon har haft olika roller kopplade till kommunikation och förändringsarbete. Under åren 2008-2010 levde hon tillsammans med sin familj i Sydney, Australien.

Gary Baker

Styrelseledamot
Gary Baker är konsult med fokus på bolagsstyrning, mångfald och inkludering. Han har haft flera ledande roller inom regelefterlevnad, affärsutveckling och hållbarhet. Gary har bland annat arbetat för EY Sweden, PDI Scandinavia, Deloitte (Sverige/US), ett flertal kaliforniska banker och John Deere. Tidigare vice ordförande i AmCham Sweden, kommunpolitiker och president för American Club of Sweden. Ursprungligen från Kalifornien. Ordförande för Svenskar i Världens hemvändargrupp. Läs intervju med Gary Baker.
Ibbe Gnem

Ibbe Gnem

Styrelseledamot
Ibbe Gnem är entreprenör och vd för Distriktstandvården.se som består av 18 kliniker. Han har tidigare haft ledande befattningar inom IT-branschen, bland annat som ägare och vd för Megabyte System. Ibbe är aktiv i bolagsstyrelser och vid ideella organisationer, till exempel Företagarna och Palestine International Business Forum. Han föreläser om positivt ledarskap och är medförfattare till boken ”Ledarskapsskolan - Vem är det som kör egentligen”. Läs intervju med Ibbe Gnem.

Eva Häussling

Styrelseledamot
Eva Häussling är jurist med examina från Tyskland och Sverige. Hon arbetar som jurist på Svenskt Näringsliv och är verkställande ledamot i Sveriges Allmänna Utrikeshandelsförening, samt ordförande i Tyska Skolan i Stockholms skolförening och sitter i styrelsen för påverkansorganisationen för alla tyska skolor utomlands Weltverband der Deutschen Auslandsschulen (WDA). Läs intervju med Eva Häussling.

Erika Lundquist

Styrelseledamot
Erika Lundquist är chef för affärsområdet Wealth Management på Erik Penser Bank. Erika kommer närmast från SEB där hon varit global chef för Private Banking. Innan dess var hon vd för SEB i Luxemburg. Erika har även arbetat på ledande befattningar inom Brummer & Partners, AP3 och ABB Financial Services. Läs intervju med Erika Lundquist.

Katarina Mellström

Styrelseledamot
Katarina Mellström är civilekonom med bred erfarenhet från olika typer av internationell verksamhet; Exportrådet, SIDA och internationella företag. Idag hjälper Katarina företag och organisationer med affärsutveckling såsom strategi, ledarskap och finansiering. Läs intervju med Katarina Mellström. Foto: Global Child Forum/Sandra Jolly

Claudia Olsson

Styrelseledamot
Claudia Olsson är vd för Exponential AB och grundare av Swedish for Professionals. Claudia har tidigare arbetat på UD där hon var sakkunnig inom den tekniska utvecklingen. Claudia har bland annat bott i Singapore där hon som vd ledde uppbyggnaden av ACCESS Health International i Sydostasien. Hon har även arbetat för FN:s ekonomiska och sociala råd i New York. Claudia är utsedd till Ung Global Ledare av World Economic Forum samt till en av Europas främsta ledare under 40 år. Har etablerat Stellar Capacity som utbildar i digitala färdigheter och digitalt ledarskap. Läs intervju med Claudia Olsson.

Annika Rembe

Styrelseledamot

Annika Rembe kommer närmast från uppdraget som generalkonsul i New York. Innan dess var hon generaldirektör för Svenska Institutet och ordförande för dess insynsråd. Hon har lång erfarenhet av att främja Sverige utomlands bl a som generalkommissarie för Sveriges deltagande i världsutställningen Expo 2010 i Shanghai, som kommunikationschef på Invest Sweden och som ordförande i European Union National Institutes for Culture. Läs intervju med Annika Rembe.

Fredrik Rågmark

Styrelseledamot
Fredrik Rågmark är vd för hälso- och sjukvårdsföretaget Medicover AB. Tidigare var han vd och koncernchef för Oresa (Oresa Ventures) och affärsutvecklingschef för Oriflame Östeuropa. Fredrik är utbildad jurist och ekonom. Läs intervju med Fredrik Rågmark.

MARGARET SIKKENS AHLQUIST

Styrelseledamot
Margaret Sikkens Ahlquist är sedan mer än 20 år tillbaka utlandssvensk, boende i Nederländerna. Innan hon lämnade Sverige arbetade hon på Svenska Gymnastikförbundet och på Lillsved Idrottsfolkhögskola Sedan 1992 förtroendevald inom Internationella Gymnastikförbundet (FIG) och sedan 2000 ledamot i en av Internationella Olympiska Kommitténs kommissioner (IOK), ”Sport and Active Society”. Hon är mycket aktiv inom SWEA International, Inc. och var dess Internationella ordförande 2012–2015. Läs intervju med Margaret Sikkens Ahlquist.

Madeleine Sjöstedt

Styrelseledamot
Madeleine Sjöstedt är generaldirektör för Svenska institutet. Madeleine är i botten jurist och har arbetat med mänskliga rättigheter och kulturfrågor under hela sitt yrkersliv. Under åtta år var hon borgarråd i Stockholms stad. Tidigare har hon haft uppdrag som generalsekreterare i Kulturarv utan gränser och ordförande i biståndsorganisationen SILC (Swedish International Liberal Center). Läs intervju med Madeleine Sjöstedt här.

Adrian Stymne

Styrelseledamot
Adrian Stymne är utlandssvensk beteendevetare i brittiska statens tjänst. Adrian har tidigare studerat i Frankrike, Storbritannien, USA, och Singapore, och är just nu bosatt i London. Han har i många år engagerat sig för att främja utlandsstudier genom organisationen Swedish International Students and Alumni. Läs intervju med Adrian Stymne.

Mats Sundin

Styrelseledamot
Mats Sundin har haft en lång proffskarriär inom hockey i Kanada, flera år som lagkapten i Toronto Maple Leafs och har även tagit VM- och OS-guld. Har nyligen grundat företaget IMR som använder metodiken och kulturen från idrotten för att bidra till ett ökat välmående och en bättre hälsa. Läs intervju med Mats Sundin.

Carolina Svernlöv

Ungdomsledamot
Carolina Svernlöv är student vid Försvarshögskolan i Stockholm där hon läser andra året på en masterutbildning i statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet. Hon läste sin kandidat i internationella relationer vid Stockholms universitet. Carolina har även praktiserat på Plan International Sverige samt arbetat med styrelsen i Konsulära kårens stockholmsregion.

Hanna Waerland-Fager

Styrelseledamot
Hanna Waerland-Fager är projektledare och programansvarig för globala säkerhetstrender vid organisationen Folk och Försvar. Hon är utbildad statsvetare med en master i International Administration and Global Governance från Göteborgs universitet. Hanna har en lång engagemangsbakgrund från den svenska och europeiska ungdomsrörelsen med tidigare roller som Sveriges ungdomsrepresentant till EU och ordförande för Utrikespolitiska förbundet Sverige. Läs intervju med Hanna Waerland Fager.