Svenskar i Världens historia

Året är 1938 och det börjar dra ihop sig till ännu ett världskrig. I Europa råder politisk och ekonomisk instabilitet. Arbetslösheten växer och svenskarna drivs hem till Sverige igen. Många är utblottade och lider stor nöd. Men det visar sig att de har svårt att få arbete i sitt gamla hemland och behovet av en organisation som företräder dem i olika frågor är tydligt.

Den 15 mars 1938 samlas därför 150 personer i Jerntorgets lokaler i Stockholm för att bilda Utlandssvenskarnas förening. Nu ska det bli ändring på saken!

Organisationen ska vara ett språkrör genom att driva frågor och vara en informationskälla för att förbättrar villkoren för utlandssvenskarna. Bland annat anser de att utlandssvenskarnas skyldigheter och rättigheter borde tillgodoses på ett bättre sätt med tanke på den positiva roll som utlandssvenskarna spelar för näringslivet och landet.

Mycket har hänt under dessa år, och här har vi samlat lite dokument som beskriver vår resa.

I samband med Svenskar i Världens 75-års jubileum tog vi fram en bok som beskriver Svenskar i Världens historia samtidigt som den porträtterar en mängd spännande och intressanta utlandssvenskar under det senaste årtusendet. Boken heter ”Från Anna Novgorod till Zlatan Ibrahimović”.

Från Anna av Novgorod till Zlatan Ibrahimovic – Tusen år av svenskar i världen
Anders Johnson
Logga in för att läsa online, eller beställ tryckt exemplar.