Specifikt för studenter

Utlandsstudier lägger grunden för interkulturell förståelse, handel och ekonomiskt utbyte. Det är också ett fantastiskt sätt att utveckla sig som person och få en bra start på karriären. Här har vi samlat lite information som kan vara till inspiration och nytta för studerande men också för dig som precis avslutat dina studier och vill ut i världen för att arbeta.

Förresten! Visste du att medlemskap hos Svenskar i Världen är helt gratis för dig under 26 år? Är du mellan 26-30 år erbjuder vi dessutom hela 50% rabatt på medlemskapet!

Klicka här för att bli medlem hos oss!

Rapport om utlandsstudier

Tillsammans med Swedish International Students and Alumni, SISA, har vi tagit fram rapporten Hur får vi ut var fjärde svensk student på utlandsstudier?

Här kan du läsa rapporten och se vårt webinar där experter från Lunds universitet, Handelshögskolan i Stockholm och SISA diskuterar vilka förutsättningar och initiativ som krävs för att få ut fler svenska studenter ska studera utomlands. I samband med rapportsläppet publicerade Göteborgs-Posten vår debattartikel (2 december, 2020).

Värdet av utlandsstudier

På Utlandssvenskarnas parlament 2021 diskuterade ett antal experter vilka förutsättningar som krävs för att få fler svenska studenter att studera utomlands men också vilka hinder som måste undanröjas för att man ska kunna tillgodogöra sina utlandsstudier på bästa vis.

Deltog gjorde Hans Adolfsson, rektor på Umeå universitet och vice ordförande Sveriges universitets- & högskoleförbund, SUHF; Kristina Axén Olin, moderat riksdagsledamot och andre vice ordförande i Utbildningsutskottet; Hanna Waerland-Fager, medförfattare till rapporten ”Hur får vi ut var fjärde svensk student på utlandsstudier?”, Sveriges ungdomsrepresentant i EU och studieledamot i Svenskar i Världen. Dessutom generaldirektören på Universitets- och högskolerådet, UHR, Eino Örnfeldt. Samtalet leddes av Adrian Stymne, styrelseledamot i Svenskar i Världen och tidigare ordförande i Swedish International Students & Alumni, SISA. Se panelsamtalet här ovan.

Matnyttig information

Här hittar du information och länkar som förhoppningsvis besvarar några av dina frågor.

Påverkansarbete

Inom vårt påverkansarbete driver vi många frågor som berör studerande. Läs mer om vårt påverkansarbete här.