Rätt att flytta till äldreboende i Sverige som utlandssvensk?

Många vill ha hem sina åldrande föräldrar som bott utomlands i många år och undrar vilka rättigheter man har som utlandssvensk att få en plats på ett äldreboende. Skatteverket och Sveriges kommuner och regioner, SKR, svarar.  

Utlandssvenskar som vill komma tillbaka till Sverige på ålderns senhöst är inte sällan i behov av en plats på ett äldreboende. Vilka rättigheter har man som utskriven att få en plats, och hur går det till när man ska folkbokföra sig om äldreboendet kräver att du först är skriven i Sverige? Ja, det undrar en medlem så vi tog kontakt med våra experter på Skatteverket och Sveriges kommuner och regioner, SKR som svarade.   

Min pappa, som är svensk medborgare, bor sedan många år i Frankrike. Han har tyvärr precis blivit änkeman och vi vill nu få hem honom igen då han är helt ensam, 83 år gammal. Hur gör man? Vart vänder man sig?  

Logga in för att läsa artikeln. Ännu inte medlem? Det fixar du enkelt här