Valet 2022

Det svenska valet är nu över. Förhoppningsvis lyckades majoriteten av utlandssvenskarna att ta sig till en vallokal som hade generösa öppettider både vad gäller dagar och klockslag. Och med en stor portion tur fungerade alla länders postgång felfritt så att brevrösterna från världens alla hörn hann fram i tid. Dessutom hoppas vi att våra ansträngningar med att nå ut med information om viktiga datum och andra praktikaliteter men också besked om hur samtliga partier står i frågor som berör utlandssvenskarna, var till hjälp.

Än så länge vet vi inte hur stor andel av utlandssvenskarna som fanns med i röstlängden som röstade, knappt 40 procent var det i senaste valet.

Vad har vi gjort?

Vår målsättning var att göra det så enkelt som möjligt att rösta så att så många som möjligt skulle kunna utnyttja sin demokratiska rätt att delta i valet. Vi tog reda på riksdagspartiernas uppfattningar i frågor som berör utlandssvenskarna, vi belyste praktikaliteter som röstlängd och olika röstningsförfaranden, och vi intervjuade experter och utlandssvenskar. Sist, men inte minst, diskuterade vi några av de frågor som påverkar utlandssvenskarnas liv och vardag med partiledare och andra representanter för riksdagspartierna i intervjuserien Livefika Valspecial.

Svenskar i Världen är en ideell och politisk oberoende organisation. Det innebär att vi för dialoger med samtliga partier i riksdagen.

Är du inte medlem ännu? Då blir du det enkelt här.

Följ oss på Facebook och Instagram för att inte missa något!


”Vi vill göra det enkelt för utlandssvenskarna att hitta relevant information inför höstens riksdagsval.”

Cecilia Borglin, generalsekreterare

Orginalfoto riksdagshuset: Peter Haas. Bilden är omarbetad.