Rivieraklubben självklar samlingspunkt för svenskar i södra Frankrike

Rivieraklubben är partner till SVIV och finns till för svenskar som bor permanent, har fritidsboende, eller bara tycker om att vistas i södra Frankrike. Klubben har drygt 3 300 medlemmar, vilket gör de till en av de största svenska föreningarna utomlands. Här berättar ordförande Gunilla Forsmark Karlsson och klubbchef Kerstin Snellen om Rivieraklubbens verksamhet.

Tillsammans med Svenska kyrkan i södra Frankrike och Monaco har vi vår bas i den vackra fastigheten Villa Ingeborg i Cagnes sur Mer. Där finns ett bemannat kansli med flerspråkig personal som tillsammans har 100 års erfarenhet av att bo i Frankrike. Bara hemsidan är en guldgruva där man även kan läsa tidningen Rivieranytts alla nummer sedan 2014. Det blir 35 nummer med närmare 2 000 sidor läsning!  

Medlemsförmåner för utlandssvenskar

Vi är inte vilken klubb som helst. Våra medlemmar erbjuds olika typer av försäkringslösningar, tidningen Rivieranytt och ett stort utbud av aktiviteter. Förutom detta förhandlar vi fram olika medlemsförmåner och arbetar aktivt med kommunikation via vår hemsida, våra nyhetsbrev och sociala medier. Föreningen utvecklas ständigt. De senaste åren har vi bildat två nya verksamhetsgrenar, Riviera Business och Riviera Family. Alla som tycker om att vistas här är inte soldyrkande pensionärer. Vi har medlemmar i alla åldrar, många är yrkesverksamma eller driver företag. Det finns ett behov av att skapa nätverk och lära sig mer om det franska samhället, något som vi bidrar till. För familjer erbjuder vi möjligheter att träffa andra i samma situation och även barnen får tillfällen att umgås. 

Det år som vi nyss lämnat bakom oss krävde en anpassning till coronapandemins förutsättningar. Rivieraklubbens position som en betydelsefull svensk organisation i Frankrike har det senaste halvåret bekräftats genom ett utvecklat samarbete med bland annat Sveriges konsulat i Nice och Svenska Ambassaden i Paris. Tillsammans med Svenska kyrkan i södra Frankrike och Monaco har vi på nytt byggt upp en hjälpverksamhet i vårt närområde. Att kunna känna trygghet som svensk med intressen i Frankrike, har fått större betydelse som medlemsnytta. 

Vi har fått en ny roll som nyhetsförmedlare vilket har bidragit till trygghet för många medlemmar.

Vi insåg tidigt behovet av att ställa om verksamheten och alla fysiska aktiviteter ströks från agendan. Istället började vi genomföra regelbundna möten via webben. Det har blivit föredrag, vinprovningar, intervjuer, valborgsmässofirande, informationsmöten med mera. En fördel är ju att alla kan vara med oavsett var man befinner sig. Resandet har minskat och många medlemmar har följt aktiviteterna från Sverige. Vi kommer att fortsätta med webbmöten även när pandemin klingar av. Men vi ser givetvis fram emot att kombinera det med fysiskt umgänge. 

En viktig samlingsplats för svenskar i området

Rivieraklubben har central betydelse för svenskar som bor eller befinner sig i området. Så har det varit i många år. Om vi tittar tillbaka på året som varit vågar vi påstå att klubbens betydelse befästs. Vi har fått en ny roll som nyhetsförmedlare vilket har bidragit till trygghet för många medlemmar. De nyhetsbrev som skickas ut regelbundet uppskattas enormt. Där blandar vi franska nyheter med senaste nytt om vad som gäller i Frankrike med anledning av pandemin och delar specifik information om restriktioner i sydöstra delen av landet. Många medlemmar hör också av sig med frågor om reglerna. Kansliet, som satsat stenhårt på att ha korrekt och uppdaterad information, har lagt ner mycket tid på att svara och dela sina och andra medlemmars erfarenheter.   

Försäkringsfrågorna har haft stor betydelse under året. Vikten av att vara rätt försäkrad, både som person och för det vi äger, har väckt ett ökat intresse. Den mycket uppskattade medlemstidningen Rivieranytt har kunnat ges ut i fem nummer precis som under ett vanligt år.  

Ja, det kan tyckas lite skrytigt att skriva allt detta. Men vi är stolta över vår förening. Vi förenar nytta med nöje. Nu skriver vi 2021 och ser fram emot ett år med mer positiva förtecken och med fortsatt medlemsnytta i fokus. Vi vill gärna bli fler och välkomnar alla som älskar Frankrike. Läs gärna mer om oss på hemsidan www.rivieraklubben.com. Det är också där man anmäler sig som medlem. 

Välkommen till en unik förening – och den självklara kontaktpunkten för svenskar i Södra Frankrike och Monaco! 

Rabatterat medlemskap i SVIV

Rivieraklubbens medlemmar får 20 procent rabatt på medlemskapet i SVIV. Förutom tillgång till SVIV:s medlemsförmåner bidrar varje medlem till att stärka utlandssvenskarnas röst i Sverige. Ännu inte medlem i SVIV? Anmäl dig här. Bienvenue!