Vänsterhäntas dag

Att använda höger hand som huvudhand kallas för högerhänthet liksom en som är vänsterhänt har en dominant vänsterhand. Att vara lika bra på att använda höger och vänster hand kallas ambidextri, vilket är ovanligt. I hela världen är vänsterhänta i minoritet; ingen vet med säkerhet varför.

Vänsterhäntas dag (The Lefthanders Day) firas idag den 13 augusti, och instiftades av The Left-Handers Club 1992. Syftet med dagen är att uppmärksamma de svårigheter som vänsterhänta upplever i vardagen.

Verktyg/redskap med asymmetrisk konstruktion är normalt gjorda för högerhänta personer, då högerhänthet är vanligast. Det kan vara svårt att hantera dem med vänster hand. Exempel på sådana är saxar, vissa knivar, vissa skjutvapen och motorsågar (kan vara farliga att använda med vänster hand). Det finns dock spegelvända redskap för vänsterhänta, men utbudet är oftast begränsat.

Är du vänsterhänt och upplever att svårigheter? Skriv gärna på vår Facebooksida och berätta för oss högerhänta.

Läs mer om vänsterhänthet på Wikipedia. 

 

Bild: James Gibbon