Estland

Estland

Estland, officiellt Republiken Estland, är ett land i Baltikum som gränsar till Lettland och Ryssland.

I Estland finns det flera olika grupper att gå med i som svensk, beroende på vad man är intresserad av, vilka behov man har och vilket skede i livet man befinner sig i. Vårt ombud Anders Hedman i Estland ger dig som är medlem information om estlandssvenskarnas kulturförvaltning och dess olika grupper, vilket är bra att känna till för dig som är på väg att flytta till eller som redan bor i Estland.

Logga in

Bli medlem

Läs om estlandssvenskarnas kulturförvaltning, där det finns information om följande:

  • Svenska Odlingens Vänner i Estland(SOV)
  • Svenska Handelskammaren i Estland
  • Svenska S:t Mikaelskyrkan i Reval/Tallinn
  • Svenska Skolföreningen i Estland
  • ÖF, Öppna Förskolan i Reval/Tallinn. 
  • Facebook-gruppen ”Svenskar i Reval/Tallinn”
  • Business Sweden

Anmäl din utlandsvistelse
Glöm inte att skriva upp dig på ambassadens svensklista om du befinner dig utomlands! Vid en konsulär krissituation i landet du befinner dig i kan UD/ambassaden använda dessa uppgifter för att snabbt kunna komma i kontakt med dig. Skriv upp dig på svensklistan här.

Nu finns samlad information om hemflytt

Ombud i Estland

Anders Hedman

Anders Hedman

Reval/Tallinn +3725046900 E-post
Boende i Reval/Tallinn sedan 1999. Tidigare VD för läkemedels- och kosmetikföretaget Sirowa, och ordförande i Svenska Handelskammaren samt SOV (Svenska Odlingens vänner), liksom medlem i Tallinns Internationella Rotary klubb. Numera egenföretagare med egen konsultverksamhet.

Intresserad av att vara ombud?

Är du intresserad av att vara ombud i Estland?
Kontakta svenskar.i.varlden@sviv.se

Reseinformation från Sweden Abroad

Aktuella händelser

Från och med torsdag den 15 juni till årets slut kommer kontrollen av ID-handlingar att skärpas vid Tallinks incheckningsdiskar för resor till Tallinn. ID-kontroller kommer även att genomföras vid ombordstigning. Anledningen till denna tillfälliga, extra säkerhetsåtgärd är kopplad till Estlands ordförandeskap i EU under de kommande sex månaderna.

Läs mera
Förstärkt ID-kontroll

Allmänna säkerhetsläget

Det allmänna säkerhetsläget i Estland är gott. Resenärer bör dock se upp för ficktjuvar särskilt i områden som frekventeras av turister. Att röra sig utomhus i berusat tillstånd ökar särskilt i Tallinn risken för att utsättas för brott. Det rekommenderas även att man använder taxibilar som hör till etablerade bolag.

Terrorism

Sedan en längre tid finns hot om terrorattentat i Europa. Hotnivåerna kan variera över tid i olika länder och förändringar kan komma snabbt. Enligt Nationellt centrum för terrorhotbedömning, NCT har antalet terrorattentat i västvärlden ökat efter att Isil i september 2014 uppmanande sina sympatisörer att agera mot länder utanför konflikten i Syrien och Irak. Möjligen visar attentaten i Paris den 13 november 2015 på en ökad förmåga från ISIL att genomföra även relativt komplexa attentat i Europa.

Ambassaden uppmanar svenska resenärer i landet att vara uppmärksamma, pålästa och medvetna om de hot och risker som finns i landet. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda och avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som t.ex. offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Risken för terrorattentat i Estland bedöms vara låg. Globalt finns en generell risk för terrordåd som innebär att du som resenär alltid bör vara uppmärksam och påläst. Läs mer om terrorism och turism:

UD: Terrorism och turism

Estniska säkerhetspolisen KAPO

Naturförhållanden / naturkatastrofer

Naturförhållandena i Estland avviker just inte från de nordiska.

Det finns fästingar i hela landet. På grund av detta bör man använda kläder med långa ärmar och ben när man rör sig i naturen.

Väderinformation:
Vädertjänsten

In- och utresebestämmelser

Vid resa inom Schengenområdet måste du kunna styrka ditt medborgarskap. Ta därför med pass eller nationellt ID-kort (obs! körkort och annan legitimation gäller inte för detta).

En del flygbolag kräver också att få se pass/nationellt ID-kort vid incheckningen.

Svenska ambassaden och utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med landets egna myndigheter eller närmaste ambassad. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

Estlands ambassad i Sverige

Hälso- och sjukvård

I Sverige bosatta personer får vid plötsliga sjukdomsfall samma sjukvårdsservice inom Estlands allmänna hälsovårdssystem som Estlands befolkning. Ta med dig det Europeiska sjukförsäkringskortet, som du får gratis av Försäkringskassan. Kortet visar att du är försäkrad i Sverige och gör det lättare att få nödvändig vård när du vistas i ett annat EU/EES-land. Kostnad för sjuktransport till Sverige täcks dock inte av kortet. 

Det finns många fall av HIV i Estland, och det är därför klokt att undvika tillfälligt och oskyddat sexuellt umgänge.

1177:s reseråd för Estland

Lokala lagar och sedvänjor

Estniska institutets publikation 12 frågor om Estland ger en översikt över landets historia och sedvänjor i en lättillgänglig form.
12 frågor om Estland

Estniska institutets webbencyklopedi om Estland (på engelska)
Estonica

Kriminalitet och personlig säkerhet

Resenärer bör vara särskilt vaksamma i stora folksamlingar och i lokaltrafiken. Väsk- och fickstölder förekommer. Ditt pass är ett värdefullt dokument. Förvara det på ett säkert sätt.

Bilar har stulits framför allt på parkeringarna vid köpcentra som frekventeras av turister, men även på gator och övriga obevakade parkeringsplatser. En låsbar rattstång försvårar bilstölder. Särskilt nödvändig är den om bilen inte är utrustad med stöldskyddssystem. Värdeföremål, pass, registerutdrag eller kreditkort bör inte lämnas i bilen.

Polisen i Estland

Trafiksäkerhet

I städerna bör såväl fotgängare som bilister se upp för bilar som kör fort eller mot rött ljus. På landsvägarna bör man inte köra i kapp med andra bilister. Vägnätet är bra och täckande, men vägarna är ofta i sämre skick än vägarna i Sverige. Särskilt i tjällossningstider är vägarna gropiga.

Estniska myndigheter kräver att registreringsbevis i original uppvisas vid poliskontroll. Bevis i original behövs för alla typer av registrerade fordon, t ex släp och motorcyklar.

OBS! Enligt trafiklagen som trädde i kraft den 1 juli 2011 är alla fotgängare, även i tätorter, vid dålig sikt eller mörker skyldiga att bära reflexbricka eller annan ljuskälla.

Estniska polisens trafikinformation:
Vad göra vid trafikolycka
Hastighetskameror

Tips om bilresor i Estland:
Motormännen

Försäkringsskydd

Det är viktigt att du är rätt försäkrad innan du påbörjar resan eller har kontrollerat om reseförsäkring ingår i din hemförsäkring. Med reseförsäkring kan du få hjälp om du blir sjuk, skadad eller behöver sjuktransport till Sverige.

Övriga upplysningar

I Tallinn får man oftast service på engelska. Även ryska talas allmänt. På övriga platser i Estland, särskilt i söder och på öarna, talas ofta enbart estniska, även om personal inom rese- och restaurangbranschen som regel talar engelska.

Möjligheterna att betala med kort och att ta ut pengar i automater är bra. Ta med extra kontanter om du vill handla på marknader och på landsbygden. 

Läs mer om sevärdheter och evenemang eller boka en guide i Estland:
Visit Estonia
Tallinn Tourism
Guide i Tallinn
Culture.ee

I sista hand är det alltid resenären själv som ansvarar för sin egen säkerhet. I nödfall är det de lokala myndigheterna som i första hand ansvarar för att hjälpa den nödställda, och endast i exceptionella fall bistår Sveriges ambassad i Tallinn i enlighet med lagen om konsulära tjänster.

Lokala nyhetskällor på engelska:
Tidningen Postimees
Estonian Public Broadcasting
Baltic Business News
The Baltic Guide (turism och nöjen)

Källa: Reseinformation Estland