Frankrike

Frankrike

Frankrike, formellt Republiken Frankrike, alternativt Franska republiken, är en republik i Västeuropa. Frankrike har kust mot Atlanten, Engelska kanalen och Medelhavet.

Här på landssidan finns nyheter, tips på relevanta länkar och kontaktuppgifter till våra representanter i landet.

Anmäl din utlandsvistelse
Glöm inte att skriva upp dig på ambassadens svensklista om du befinner dig utomlands! Vid en konsulär krissituation i landet du befinner dig i kan UD/ambassaden använda dessa uppgifter för att snabbt kunna komma i kontakt med dig. Skriv upp dig på svensklistan här.

Viktiga länkar med anledning av coronaviruset

Viktiga länkar med anledning av coronaviruset

- Texten uppdateras löpande. Med anledning av covid-19-pandemin är det viktigt att hålla sig uppdaterad om vilka åtgärder som rekommenderas för att begränsa spridningen och skydda personer som tillhör riskgrupperna. Minst lika viktigt är det att säkerställa att informationen vi tar del av är korrekt. Tänk på att det är viktigt att följa respektive lands råd och föreskrifter. Folkhälsomyndigheten är den myndighet i Sverige som ansvarar för att utveckla och stödja samhällets arbete med att förebygga ohälsa och skydda mot hälsohot. Håll dig uppdaterad om deras råd här. På Krisinformation.se sammanställs krisinformation från svenska myndigheter. Utrikesdepartementet uppdaterar regelbundet vilka reserestriktioner som gäller. UD:s specifika information gällande coronaviruset, inklusive svar på vanliga frågor hittar du här. Via UD:s app Resklar skickar ambassaderna ut aktuell information om landet man befinner sig i med hjälp av pushnotiser. Finns där appar finns. Utrikesministern publicerar kontinuerliga uppdateringar på sin officiella Twitter @AnnLinde och på Facebook @annlindepolitiker. Alla svenskar som befinner sig utomlands uppmanas att registrera sig på svensklistan! Du kan göra det här. Systemet har endast kvar uppgifterna i ett år vilket innebär att om du befinner sig utomlands i mer än ett år måste du registrera sig på nytt. När du registrerar eller omregistrerar dig på listan är det viktigt att ange dagens datum som ankomstdatum, oavsett hur länge du har varit i landet. Detta för att systemet inte ska uppfatta registreringen som inaktuell. Våra SVIV-representanter står redo att hjälpa strandade svenskar med bland annat översättning av lokala direktiv och råd för det aktuella landet. Du hittar dem här. Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC) informerar kontinuerligt på sin webbplats. Även WHO uppdaterar dagligen på sin webbplats. Allmänna hälsofrågor hänvisas till informationsnumret 113 13 och vid behov av läkare bör man kontakta Vårdguiden på telefon 1177. I ett läge som detta är det viktigt att vi alla hjälps åt och visar solidaritet.Ta hand om dig och varandra!

Läs mer
Konfirmation för utlandssvenska ungdomar i Sverige

SVIV-representant i Frankrike

Anders Fogelström

Anders Fogelström

Paris +33 6 72 77 24 54 E-post
Konsult och interimschef med specialisering i interkulturellt ledarskap. Bosatt i Paris, medlem i styrelsen för Svenska handelskammaren i Frankrike, Swedish Chambers International samt SNS Frankrike.
Daniella Bumb

Daniella Bumb

Bordeaux +33 6 73 25 20 14 E-post
Jag är språklärare och livsnjutare som bor mellan Château Pape Clément och Château Haut Brion!
Henrik Hagelin

Henrik Hagelin

Lyon +33 627556575 E-post
Bosatt och verksam i Frankrike sedan 1989. F.n. landschef för EXPAND, specialist inom mobila event, mässor & roadshows. Aktiv kommitté medlem i Svenska Handelskammaren i Frankrike regionala antenn AURA (Auvergne-Rhône-Alpes).
Louise Ling-Vannerus

Louise Ling-Vannerus

Anthéor +46 735 96 60 52 E-post
Jag och min man bor i den lilla byn Anthéor – mellan St Raphäel och Cannes på franska Rivieran. Vi har bott 19 år utomlands – i Frankrike, Storbritannien, Argentina och USA, men är nu tillbaka i Frankrike igen.  Min yrkesroll har alltid varit inom kommunikation och marknadsföring och har bland annat tidigare varit kommunikationsansvarig för Svenskar i Världen på kansliet i Stockholm.
Nils Ingvar Lundin

Nils Ingvar Lundin

HYÈRES +33 6 83 26 81 21 +46 705 77 25 88 E-post
Permanent bosatt i Hyères, södra Frankrike, sedan 2006. Är och har varit aktiv i Svenska Rivieraklubben och Svenska kyrkan i Södra Frankrike och Moanco. Har varit Informationsdirektör för Ericssonkoncernen och för Investor. Tidigare reporter och nyhetschef inom Sveriges Television fram till mitten av 80-talet. Tillbringade även tre år i Mellanöstern som pressofficer, FN-observatör och vikarierande informationschef för UNTSO.
Torbjörn Ihre

Torbjörn Ihre

Thouars, dep Deux-Sevres +33 636 082451 E-post
Sedan 2005 bosatt i Thouars i Loiredalen. Tidigare i Bryssel, två omgångar och Washington DC, som chef för Ericssons lobbyingverksamhet på dessa platser. Pensionär med livligt umgänge med lokala fransmän och engagerad i stadens framtid.

Intresserad av att vara SVIV-representant?

Är du intresserad av att vara SVIV-representant i Frankrike?
Kontakta svenskar.i.varlden@sviv.se