MÖT STYRELSELEDAMOT ERIKA LUNDQUIST

Född: 1968
Yrke: Global Head of Privat Banking på SEB, tidigare VD för SEB:s dotterbolag i Luxemburg
Länder du bott i: Frankrike, Canada, Luxemburg och Sverige

Av alla länder du har bott i – vilket är ditt favoritland?
Jag tycker att Sverige är fantastiskt, på så många sätt, men eftersom jag är en nyfiken person stimuleras jag och njuter av det land som jag bor i vid varje tillfälle.

Ditt bästa tips inför utlandsflytten?
Förbered så mycket ni kan innan flytten och med en öppen, flexibel, positiv inställning kan man lösa de flesta problem som dyker upp på vägen.

Ditt bästa tips inför hemflytten?
Var nyfiken på vad som hänt sedan du lämnade Sverige, även vårt land utvecklas. Med samma öppna, flexibla och positiva inställning kan man ta sig an hemflytten.

Varför engagerar du dig i Svenskar i Världens styrelse?
Den internationella dimensionen har alltid varit en viktig faktor i mitt liv och i mina yrkesval. Internationell dimension ger helt nya perspektiv, ökad förståelse för olika kulturer, samhälle och politik och en fantastisk insikt som jag har haft väldigt mycket nytta av i mina olika roller och uppdrag. Ledarskapet är också väldigt intressant och lärorikt i ett mångkulturellt team. Möten, dialoger och relationer är nödvändiga för att vi ska förstå varandra bättre och bygga ett förtroende. Förtroende är nödvändigt, inte minst idag när Sverige och resten av världen står inför stora utmaningar som inte kan lösas av någon på egen hand. Svenskar i Världens arbete med förtroende för Sverige, hjälp och stöttning för samarbete och integration är därför otroligt viktiga byggstenar som kräver engagemang. Detta arbete är mycket viktigt både som en kanal för information och kunskap på hemmaplan och som kanal utåt.

Och på slutet, lite kuriosa om Erika
Jag har alltid haft ett stort intresse för språk, andra kulturer och gillar att resa och uppleva nya platser. Nästa resa med familjen går nog till Japan. Tokyo är en favoritplats, men nu är jag nyfiken på Mount Fuji och Okinawa Island.