Möt styrelseledamot Eva Häussling

Foto: Ernst Henry Photography

Född: 1967
Yrke: Jurist med examina från Tyskland och Sverige. Ansvarar för policyfrågor för handels- och investeringsfrämjande på Svenskt Näringsliv och är verkställande ledamot i Sveriges Allmänna Utrikeshandelsförening, samt ordförande i Tyska Skolan i Stockholms skolförening.
Länder du bott i: Tyskland, Portugal och Sverige

Vilket är ditt favoritland? På sommaren är det Sverige och på vintern är det Portugal, närmare bestämt Madeira.

Jag älskar sommarljuset och grönskan i Sverige, tillgång till naturen, att kunna ta sig runt i skärgården med kajak och uppleva naturen på nära håll. På Madeira gillar jag förstås vädret, att ön är så enslig belägen, människorna, språket, maten och den storslagna naturen.

Ditt bästa tips inför utlandsflytten? Ta kontakt med andra landsmän/-kvinnor som finns i det nya landet, får tips och lär dig av deras erfarenheter. Engagera dig i lokala föreningar, kyrkan, nätverk eller liknande på plats för att kunna knyta kontakter. Men framför allt förbli nyfiken och öppen.

Ditt bästa tips inför hemflytten? Blir inte ledsen när andra inte vill höra allt om dina erfarenheter från tiden utomlands.

Varför har du valt att engagera dig i Svenskar i Världens styrelse?
Jag tror att varje människa som bestämmer sig att flytta till ett annat land blir en brobyggare och fredsbärare. Det är därför viktigt att värna om de svenskar som bor utomlands och även de människorna från andra länder som flyttar till Sverige.

Kuriosa om dig själv: Jag är född och uppvuxen i Tyskland på en vingård vid floden Nahe som yngst av sju syskon. Idag drivs den numera ekologiska gården av mina två äldsta bröder, men jag har förstås kvar ett stort intresse i vinodling och vin.