Vi välkomnar nya styrelseledamöter

På årsmötet i augusti valdes två nya ledamöter in i styrelsen. Vi välkomnar Eva Häussling och Katarina Mellström till SVIV!

Eva Häussling

Foto: Ernst Henry Photography

Född: 1967
Yrke: Jurist med examina från Tyskland och Sverige. Ansvarar för policyfrågor för handels- och investeringsfrämjande på Svenskt Näringsliv och är verkställande ledamot i Sveriges Allmänna Utrikeshandelsförening, samt ordförande i Tyska Skolan i Stockholms skolförening.
Länder du bott i: Tyskland, Portugal och Sverige


Kuriosa om dig själv: Jag är född och uppvuxen i Tyskland på en vingård vid floden Nahe som yngst av sju syskon. Idag drivs den numera ekologiska gården av mina två äldsta bröder, men jag har förstås kvar ett stort intresse i vinodling och vin.

Vilket är ditt favoritland? På sommaren är det Sverige och på vintern är det Portugal, närmare bestämt Madeira.

Jag älskar sommarljuset och grönskan i Sverige, tillgång till naturen, att kunna ta sig runt i skärgården med kajak och uppleva naturen på nära håll. På Madeira gillar jag förstås vädret, att ön är så enslig belägen, människorna, språket, maten och den storslagna naturen.

Ditt bästa tips inför utlandsflytten? Ta kontakt med andra landsmän/-kvinnor som finns i det nya landet, får tips och lär dig av deras erfarenheter. Engagera dig i lokala föreningar, kyrkan, nätverk eller liknande på plats för att kunna knyta kontakter. Men framför allt förbli nyfiken och öppen.

Ditt bästa tips inför hemflytten? Blir inte ledsen när andra inte vill höra allt om dina erfarenheter från tiden utomlands.

Varför har du valt att engagera dig i Svenskar i Världens styrelse?
Jag tror att varje människa som bestämmer sig att flytta till ett annat land blir en brobyggare och fredsbärare. Det är därför viktigt att värna om de svenskar som bor utomlands och även de människorna från andra länder som flyttar till Sverige.

Katarina Mellström

Född: 1962
Yrke:  Civilekonom, egen företagare/konsult
Länder du bott i: Israel, Kanada och Sverige
Kuriosa om dig själv: Min barndomsdröm var att bli läkare och jobba för ”Läkare utan gränser”

Vilket är ditt favoritland? Kombinationen maten, vinet, språket, miljön och klimatet gör att Frankrike toppar listan.

Ditt bästa tips inför utlandsflytten? Möt ditt nya land med öppet sinne.

Ditt bästa tips inför hemflytten? Förvänta dig inte att någon är intresserad av vad du varit med om.

Varför har du valt att engagera dig i Svenskar i Världens styrelse? Eftersom jag själv har levt som utlandssvensk i omgångar förstår jag värdet av att det finns en organisation som jobbar för utlandssvenskarnas intressen. Dessutom är jag väldigt intresserad av internationella frågor.