MÖT STYRELSELEDAMOT GARY BAKER

Styrelseledamot Gary Baker

Född: 1954, Kalifornien
Yrke: Sitter i styrelsen för GMS International och några valberedningar. Arbetade tidigare med hållbarhet på EY Sverige, har varit marknadsdirektör på Deloitte Sverige, senior manager på Deloitte USA och area manager på John Deere. Civilekonom i grunden.
Länder du bott i: USA, Sverige och deltid i Spanien

Vilket är ditt favoritland? 
Jag har bott Sverige i 26 år, men det är först under de senaste åren jag har kommit fram till att det är Sverige – om man kommer från Kalifornien ligger ribban högt. Men Spanien ligger mig också varmt om hjärtat eftersom det liknar Kalifornien på många sätt.

Ditt bästa tips inför att flytta utomlands? 
Behåll ditt bankkonto och kreditkort. Och, om möjligt, ditt svenska körkort.

Ditt bästa tips inför hemflytt? 
För mig skulle en hemflytt innebär att jag återvänder till USA, något som jag inte planerar att göra.  Men som medlem i SVIV under många år och aktiv i Hemvändargruppen, dvs den arbetsgrupp som jobbar med frågor som berör hemvändande, har jag lärt mig vikten av att underhålla sina nätverk på hemmaplan när man bor utomlands.

Varför engagerar du dig i Svenskar i Världens styrelse? 
På många sett speglar SVIV:s styrelse de egenskaper som jag tycker är så spännande med att kunna bo och jobba i Sverige. Jag har haft glädjen att under min karriär, både i Sverige och i USA, kunna jobba med ett flertal initiativ som har inneburit ett nära samarbete mellan näringsliv, myndigheter och organisationer. SVIV:s styrelse är en mikrokosmos av den bredden. Tillsammans har vi många meningsfulla diskussioner som bygger på olika perspektiv, vi kämpar hårt för svenskar som befinner sig i utlandet eller är på väg hem, och, ja, vi har roligt. Styrelsen är ett lysande exempel på fördelarna med mångfald, tycker jag.

Kuriosa om dig själv
Jag uppfostrades i att vara nyfiken och självständig, något som ledde till att jag har prövat många olika typ av jobb sedan mitt första jobb som tidningspojke, 11 år gammal. Att plocka golfbollar på driving ranch, rengöra fiskebåtar, byta bildäck och batterier, bekämpa skogsbränder, sälja exklusiva herrkläder, utbilda tekniker och skriva underlag som bidrog till skapandet av en ny banktillsynsmyndighet i USA … ja, man åstadkommer mycket på 68 år.