Möt styrelseledamot Fredrik Rågmark

Född: 1963
Yrke: Vd på företaget Medicover. Jag har varit där sedan vi startade för 25 år sedan, nu är vi dryga 30 000 anställda. Det är en rolig och snabbväxande verksamhet, så det är fortfarande spännande och motiverande.

Styrelseledamot Fredrik Rågmark

Kuriosa om dig själv:
Vid sidan av min familj och vänner som centrala intressen i livet så har jag en passion för vår skärgård och båtliv. Vårt eget lilla paradis ligger i Sankt Annas skärgård strax söder om Arkösund, där jag tycker vår vackra svenska skärgård har något alldeles extra. Om någon av er har båt- eller bilvägarna förbi Arkösund i sommar vill jag passa på att marknadsföra Arkösunds fina och nyligen renoverade skärgårdshotell och strålande krog där ni kan avnjuta en god lunch eller middag i härlig miljö.

Vilka länder har du bott i?
Vid sidan av Sverige som födelseland, så har jag och min familj bott 25 år i Belgien. Vår äldsta dotter Anna var bara några veckor när vi flyttade dit 1991 och våra två andra barn, Marcus och Caroline, är båda födda på Edith Cavell-sjukhuset i Bryssel. De har alla tre haft sin skolgång och stor del av sin uppväxt i Belgien.

Vilket är ditt favoritland? 
Det är en kombination av Belgien och Sverige. Man skulle inte bo så länge i ett land om man inte trivdes jättebra. Mycket fin skola och utbildning för barnen och naturligtvis – som alla vet! – mycket god mat och dryck. Den längsta perioden bodde vi i Lasne, precis söder om Bryssel, med underbart vacker natur; vidsträckta kullar och grönska och en av de bästa golfbanorna i landet. Även efter vår hemflytt till Sverige för cirka sex år sedan har vi mycket kontakt med vänner och kollegor i Belgien. Sverige erbjuder ju också en natur och miljö som är svårslagen, bara det att snabbt kunna ta sig ut i skärgården är fantastiskt. Men det är naturligtvis inte helt enkelt att återvända efter 25 år eftersom mycket har ändrats i samhället.

Ditt bästa tips inför att flytta utomlands?
Var nyfiken och våga – och vilja! – pröva och undersöka vad den nya platsen har att erbjuda.

Ditt bästa tips inför hemflytt?
Att inte bara ta för givet att allt är ungefär som när man lämnade. Ta med dig det bästa av landet eller länderna du kommer ifrån.

Varför engagerar du dig i Svenskar i Världens styrelse? 
Jag tycker SVIV står för något väldigt viktigt och det är att ge röst åt alla utlandssvenskar. Trots att vi är så många utlandssvenskar runt omkring i världen finns det ingen annan organisation som driver utlandssvenskarnas agenda på ett systematiskt sätt som SVIV gör. Utöver Medicover är SVIV mitt enda engagemang. Det illustrerar bra hur viktigt jag tycker att det är. Engagemanget kommer såklart av att min familj och jag själva upplevde många av våra nyckelfrågor som SVIV driver när vi själva var utlandsboende.