MÖT STYRELSELEDAMOT HANNA WAERLAND FAGER

Född: 1995 i Stockholm
Yrke: Masterstudent på programmet International Administration and Global Governance vid Göteborgs universitet och skol-nätverksansvarig för Svenskt Näringsliv i Västra Götaland.
Länder du bott i: Sverige, samt kortare perioder i Storbritannien och Ecuador.
Kuriosa: Blivit utskälld av Pernilla Wahlgren på Coop.

Vilket är ditt favoritland? ”Sverige är alltid hemma” men har tack vare min sambo fått uppleva det fina med Kroatien – klimatet, havet och människorna.

Ditt bästa tips inför att flytta utomlands? Var nyfiken på det landet som du ska flytta till genom att läsa på så mycket som du hinner och kan innan avresa. Det kan handla om allt från landets traditioner och kultur, hur du tar dig runt bäst samt mer praktiska frågor som gör din nya vardag lättare. Jag kan dessutom rekommendera att ta med dig några av dina favoritsaker samt vardagsrutiner hemifrån, för att kunna ta fram om du skulle längta hem, som en favoritbok eller en favoritmaträtt.

Ditt bästa tips inför hemflytten? Detsamma som vid föregående fråga – var nyfiken på hur landet har förändrats medan du har varit borta. När jag har bott utomlands i kortare perioder, när jag har volontärarbetet i Sydamerika samt studerat i norra England under en termin, har jag följt svenska nyheter och media samt haft en god kontakt med familj och vänner hemma i Sverige. Om du är borta längre perioder, exempelvis flera år, är dessa aspekter om än viktigare.

Varför engagerar du dig i SVIV:s styrelse? Jag önskar bredda bilden av dagens utlandssvenskar. Utlandssvenskarna är en mycket hetrogen grupp som består av allt från barn, studenter, karriärister och seniorer. Alla dessa personer har flyttat utomlands av olika anledningar och har därmed olika behov och utmaningar. Jag anser att Svenskar i Världen är en viktig aktör för att bredda bilden av vilka utmaningar som olika utlandssvenskar står inför samt uppmärksamma vilka kunskaper och erfarenheter utlandssvenskar har fått genom sina unika internationella erfarenheter. Dessutom hoppas jag att jag inom SVIV:s styrelse ska få arbeta med att underlätta för unga personer att bo, studera och jobba utomlands. Exempelvis genom att bedriva påverkansarbete för att underlätta internationella studier.