Röster om valet

Här kommer vi att samla en massa olika röster om valet. Från utlandsröstande svenskar i Belgien och Nya Zeeland till erfarna valsamordnare på ambassader.

Vi kommer även inom kort att bjuda på en intervju med en professor i statsvetenskap och vi har många andra spännande artiklar på gång.

Kanske har du en intressant vinkel om att rösta utomlands som du vill dela med dig av? Mejla då till sviv@sviv.se.

STORT POLITISKT ENGAGEMANG I NYA ZEELAND

Regelverken i Sverige gör det väldigt svårt att ha en fot i ett land och samtidigt en fot i ett annat land


Utlandssvenska Ronja Gustafsson berättar om svårigheterna att flytta hem med sin utländska partner, förväntningar inför riksdagsvalet 2022 och det politiska engagemanget på Nya Zeeland. Hela intervjun hittar du här.

TA ETT HELHETSGREPP KRING UTLANDSSVENSKARNAS FRÅGOR

”Nationens bästa borde gå före egenintresset, även för utlandssvenskar”.

Läs intervjun med utlandssvensken Alexander Koistinen för att ta del av hans erfarenheter av att rösta vid den svenska bataljonen i Bosnien och hans råd till politiker för att få fler utlandssvenskar att rösta. Du hittar intervjun här.

LITEN INSATS PÅ UTLANDSSVENSKARNA GER TROLIGTVIS MÅNGA RÖSTER

”Jag tror att det finns en rätt stor andel röster som partierna kan få om de satsar lite på de som bor utanför Sverige.”

För Alexander von Zeipel spelar det ingen roll om man bor i eller utanför Sverige, det är fortfarande lika viktigt att rösta i riksdagsvalet. I år röstar han för fjärde gången som utlandssvensk. Läs hela intervjun här.