Röster om valet

En valforskare, en valsamordnare och utlandssvenskar med erfarenhet av att rösta utomlands. Varsågod, lite olika perspektiv och erfarenheter om utlandsröstning kommer här.

Kanske har du en intressant vinkel om att rösta utomlands som du vill dela med dig av? Mejla då till sviv@sviv.se.

SPÄNNANDE FORSKNING OM RÖSTANDE UTLANDSSVENSKAR

Med tanke på hur mycket kampanjer som riktas till grupper där valdeltagandet är lågt så ska vi naturligtvis göra samma sak för utlandssvenskarna.”

Varför får utlandssvenskar ens rösta? Hur kan man höja valdeltagandet hos utlandssvenskar? Är e-röstning och en särskild valkrets för utlandssvenskarna bra idéer? Professor Henrik Ekengren Oscarsson besvarar och förklarar centrala fenomen inom valforskningen rörande utlandssvenskar. Läs hela reportaget här.

STORT POLITISKT ENGAGEMANG I NYA ZEELAND

Regelverken i Sverige gör det väldigt svårt att ha en fot i ett land och samtidigt en fot i ett annat land.”


Utlandssvenska Ronja Gustafsson berättar om svårigheterna att flytta hem med sin utländska partner, förväntningar inför riksdagsvalet 2022 och det politiska engagemanget på Nya Zeeland. Hela intervjun hittar du här.

TA ETT HELHETSGREPP KRING UTLANDSSVENSKARNAS FRÅGOR

”Nationens bästa borde gå före egenintresset, även för utlandssvenskar.”

Läs intervjun med utlandssvensken Alexander Koistinen för att ta del av hans erfarenheter av att rösta vid den svenska bataljonen i Bosnien och hans råd till politiker för att få fler utlandssvenskar att rösta. Du hittar intervjun här.

LITEN INSATS PÅ UTLANDSSVENSKARNA GER TROLIGTVIS MÅNGA RÖSTER

”Jag tror att det finns en rätt stor andel röster som partierna kan få om de satsar lite på de som bor utanför Sverige.”

För Alexander von Zeipel spelar det ingen roll om man bor i eller utanför Sverige, det är fortfarande lika viktigt att rösta i riksdagsvalet. I år röstar han för fjärde gången som utlandssvensk. Läs hela intervjun här.