Portugal

Portugal

Portugal är en republik på Iberiska halvön i sydvästra Europa.

Här på landssidan finns nyheter, tips på relevanta länkar och kontaktuppgifter till våra representanter i landet.

Anmäl din utlandsvistelse
Glöm inte att skriva upp dig på ambassadens svensklista om du befinner dig utomlands! Vid en konsulär krissituation i landet du befinner dig i kan UD/ambassaden använda dessa uppgifter för att snabbt kunna komma i kontakt med dig. Skriv upp dig på svensklistan här.

Som medlem får du (som inloggad) tillgång till våra tips på vad som är bra att veta när man bor i Portugal. Vårt ombud Jack Soifer ger tips på vad man ska tänka på när det gäller el, mobil och telekom, banker, fastighetsköp, vägtull och deklaration.
 

Viktiga länkar med anledning av coronaviruset

Viktiga länkar med anledning av coronaviruset

- Texten uppdateras löpande. Med anledning av covid-19-pandemin är det viktigt att hålla sig uppdaterad om vilka åtgärder som rekommenderas för att begränsa spridningen och skydda personer som tillhör riskgrupperna. Minst lika viktigt är det att säkerställa att informationen vi tar del av är korrekt. Tänk på att det är viktigt att följa respektive lands råd och föreskrifter. Folkhälsomyndigheten är den myndighet i Sverige som ansvarar för att utveckla och stödja samhällets arbete med att förebygga ohälsa och skydda mot hälsohot. Håll dig uppdaterad om deras råd här. På Krisinformation.se sammanställs krisinformation från svenska myndigheter. Utrikesdepartementet uppdaterar regelbundet vilka reserestriktioner som gäller. UD:s specifika information gällande coronaviruset, inklusive svar på vanliga frågor hittar du här. Via UD:s app Resklar skickar ambassaderna ut aktuell information om landet man befinner sig i med hjälp av pushnotiser. Finns där appar finns. Utrikesministern publicerar kontinuerliga uppdateringar på sin officiella Twitter @AnnLinde och på Facebook @annlindepolitiker. Alla svenskar som befinner sig utomlands uppmanas att registrera sig på svensklistan! Du kan göra det här. Systemet har endast kvar uppgifterna i ett år vilket innebär att om du befinner sig utomlands i mer än ett år måste du registrera sig på nytt. När du registrerar eller omregistrerar dig på listan är det viktigt att ange dagens datum som ankomstdatum, oavsett hur länge du har varit i landet. Detta för att systemet inte ska uppfatta registreringen som inaktuell. Våra SVIV-representanter står redo att hjälpa strandade svenskar med bland annat översättning av lokala direktiv och råd för det aktuella landet. Du hittar dem här. Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC) informerar kontinuerligt på sin webbplats. Även WHO uppdaterar dagligen på sin webbplats. Allmänna hälsofrågor hänvisas till informationsnumret 113 13 och vid behov av läkare bör man kontakta Vårdguiden på telefon 1177. Den 26 mars skickade vi ut ett extra nyhetsbrev med viktig information och länkar. I ett läge som detta är det viktigt att vi alla hjälps åt och visar solidaritet.Ta hand om dig och varandra!

Läs mer
Regler kring poolområden i Portugal i pandemin

SVIV-representant i Portugal

Jack Soifer

Jack Soifer

Algarve E-post
Jack Soifer, ingenjör och konsult, tidigare ägare av det svenska företaget SWEDUC. Han har gjort 298 konsultjobb i 12 länder, i bl.a Ryssland, Kina, Portugal, Brasilien, Angola, och USA, för bl.a, Kentucky Fried Chicken, SIDA, UNESCO, IDB (Interamerikanska Utvecklingsbanken), under 40 år.
Luis Cardoso

Luis Cardoso

Algarve/Lagos E-post
Född i Lissabon men uppvuxen i Malmö. Bor i Portugal sedan 2008. Pratar flytande portugisiska, svenska, engelska och spanska. Egen företagare och konsult, äger ett Serviceföretag i Malmö LC Service & Renova Sverige AB sedan 25 år, och LC Consulting i Lagos/Portugal sedan 8 år tillbaka. Arbetat som lärare och tolk i Malmö.

Intresserad av att vara SVIV-representant?

Är du intresserad av att vara SVIV-representant i Portugal?
Kontakta svenskar.i.varlden@sviv.se