Undantagsregler rörande garantipensionen?

Indragningen av garantipensionen slår nu hårt mot pensionärer bosatta inom EU/EES – närmare 58 000 personer berörs. Men finns det undantagsregler? Pensionsmyndighetens expert Ann-Sofie Kraft Nilsson reder ut.

På nästan daglig basis tar Svenskar i Världen emot berättelser från drabbade människor som nu tvingas omformulera sina liv på ålderns höst. De har planerat sina liv, inklusive boendesituation och sjukvårdsbehov, utefter de premisser som gavs när de inledde sin pension – och nu plötsligt har spelreglerna ändrats, mitt under spelets gång. Det är inte fair game, menar vi.

Värt att notera är de undantagsregler som finns angående den indragna garantipensionen. Till exempel så gäller indragningen inte de som är födda 1937 eller tidigare, och även pensionärer boendes i Kanada kan få behålla sin garantipension. Varför har man rätt till förmånen i just Kanada? Finns det fler undantagsregler som kan appliceras inom Europa? Vår expert på Pensionsmyndigheten, Ann-Sofie Kraft Nilsson, förtydligar vilka undantag som finns.

Logga in för att läsa hela artikeln. Ännu inte medlem? Det fixar du enkelt här

Läs mer om Svenskar i Världens arbete med garantipensionen här.

Foto: Pexels