Nina Stemme är Årets Svensk i Världen 2018

Priset Årets Svensk i Världen 2018 går till operasångerskan Nina Stemme. Sedan 1988 hyllar organisationen Svenskar i Världen årligen en svensk som gjort framstående insatser för att profilera Sverige internationellt inom kultur, näringsliv, vetenskap, idrott eller inom det humanitära området.

Nina Stemme får priset 2018 med motiveringen:

”Nina Stemme är den svenska sopransångerskan som tagit världen med storm. Hon har skildrats som världens bästa sångerska och dramatiska sopran sedan Birgit Nilsson, Karriären inledde hon som lyrisk sopran i roller som Cherubino, Pamina och grevinnan i Figaros bröllop. Hon har sedan utvecklats till att excellera i operavärldens mest dramatiska roller. Nina debuterade på Metropolitan Opera i Wagners Flygande Holländaren år 2000 och har därefter fortsatt att erbjudas stora dramatiska roller på världens operascener. Två stora succéroller på Metropolitan Opera 2016 var Elektra samt Tristan o Isolde som renderade i den mest översvallande kritik någonsin i New York Times.
I sommar har Nina sjungit Kundry i Parsifal på Bayerische Staatsoper i München och gestaltat Brünnhilde i Nibelungens ring i samma operahus. Hon repeterar nu Wagners Ringen på Royal Opera House i London. Senare i höst kommer Nina mottaga det prestigefyllda Birgit Nilssonpriset ur HM Kungen Carl XVI Gustafs hand.”

Nina Stemme tilldelades utmärkelsen under en prisceremoni den 20 augusti 2018 på Grand Hôtel i Stockholm.

Utmärkelsen Årets Svensk i Världen har bland annat tilldelats Pia Sundhage, Staffan de Mistura, Max Martin, Bertil Hult, Hans Rosling, Annika Sörenstam, Hans Blix och Astrid Lindgren. Alla pristagare är publicerade på www.sviv.se/om-oss/arets-svensk-i-varlden.

Mer om årets pristagare:

Pressmeddelande

Nina Stemme om utmärkelsen Årets Svensk i Världen.

Länk till Nina Stemmes egen hemsida

Wikipedia om Nina Stemme