Nina Stemme om utmärkelsen Årets Svensk i Världen

I dialog med Svenskar i Världens kommunikatör Marika Tornberg, den 2018-08-17, svarar Nina Stemme (Årets Svensk i Världen 2018) på fem frågor om utmärkelsen och att vara svensk konstnär.    

Hur känns det att få utmärkelsen Årets svensk i världen? Det är få saker som gör en så stolt och glad som att få en utmärkelse ”hemifrån”, från Sverige alltså! Något som känns extra hedrande med denna utmärkelse är att jag delar den med en väldigt brokig skara personligheter, som till exempel Zlatan Ibrahimovic, Astrid Lindgren, Staffan de Mistura, Hans Rosling, Lars Gustafsson – ja, egentligen vill jag räkna upp HELA listan här!  

Varför tror du att juryn har valt ut dig som årets främsta svenska representant? Jag tror att det har betydelse för Sverige att jag har fått mycket internationell uppskattning för mitt konstnärsskap och att man runt om i världen uppmärksammar att jag kommer från Sverige och därigenom är en del av den svenska sångartraditionen. Man blir en sorts ambassadör för Sverige…. en spjutspets inom den smala konstarten opera. Och jag är på toppen av mitt artisteri nu, med allt vad det innebär av uppmärksamhet, inflytande och möjligheter.

Hur har ditt svenska ursprung präglat ditt konstnärskap? Ett konstnärskap består till allra största delen av hårt arbete, vilket varit min räddning, glädje och lycka. Det konstnärliga uppstår som grädde på moset. Detta gäller oavsett ursprung. Däremot tror jag att flera av de egenskaper som karaktäriserar mitt sätt att arbeta och ta mig an nya utmaningar, såsom öppenhet, jordbundenhet och en stor arbetsvilja, har sin grund i det svenska samhällsklimatet och de möjligheter som jag har fått här. Möjlighet till utbildning i Sverige har karakteriserat min uppväxt, ända från Kommunala musikskolan i Stockholm på 70-talet, till sommarkurser inom musiken och via Operastudio 67 på Kulturama på 80- talet (studiecirkel, kursverksamheten) till Operahögskolan vid Stockholms Universitet i början av 90-talet. Ofta får jag i intervjuer frågan varför Sverige får fram så många goda sångare, inte minst dramatiska röster. Något är det, men något generellt svar eller recept utöver detta kan jag inte ge.

Hur påverkar ditt svenska ursprung din karriär, till exempel kring hur du bemöts, vilka scener och roller du bjuds in till och så vidare? Varken de roller jag erbjuds eller scener som jag bjuds in till påverkas av mitt ursprung, utan är beroende av konstnärliga kvalitéer och möjligheter. Något som däremot har stor betydelse för mig och min karriär är att jag som svensk har privilegiet att verka utomlands, men alltid är välkommen hem till Sverige igen. Dessutom har Sverige och svenska operasångare, musiker, komponister etcetera ett högt anseende internationellt sett. Vi möts alltid av positiva förväntningar som svenskar!

Är din svenskhet något du visar upp? Jag visar inte upp min svenskhet på något medvetet sätt, men när jag är utomlands och sjunger så känner jag mig till viss del som en ambassadör för Sverige, även om det är något som de i utlandet inte tänker så mycket på. Det händer ofta att till exempel förbundskansler Angela Merkel eller Ruth Bader Ginsburg går på mina föreställningar. Ibland tar de sig tid att komma in bakom scenen för att tacka och växla några ord. Då känner jag verkligen att det jag gör som svensk operasångerska har betydelse och gör avtryck!