Utlandsvenskarnas Parlament & mingel på UD

Utlandssvenskarnas parlament

Utlandssvenskarnas parlament är ett viktigt forum för att synliggöra och sammanfatta de utmaningar många utlandssvenskar har i relation till svenska regelverk. Det kan bland annat handla om svårigheten med att ansöka om nytt pass eller körkort, avsaknaden av aktivt personnummer för utskrivna svenskar och svenska barn födda i utlandet, bedömningen av IB-betyg och SINK-skatten för att nämna några områden som förenar en i övrigt heterogen grupp. På parlamentet diskuterar utlandssvenskar i samråd med experter och politiker olika lösningar på dessa utmaningar.

På sikt är målet att svenskar med framgång ska kunna arbeta, studera och bo utomlands för att kunna tillgodogöra sig internationell erfarenhet som inte bara gynnar individen utan även det svenska näringslivet och samhället i stort.

Årets tema är ”Internationell erfarenhet – en framgångsfaktor för svenskar, det svenska näringslivet och samhället i stort”.

Talare:

Anna König Jerlmyr, finansborgarråd och gruppledare för kommunfullmäktigegruppen i Stockholms stad

Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet och författare till boken ”Från sagoland till framtidsland – om svensk identitet, utveckling och emigration”

Lena Olving, företagsledare med mångårig internationell erfarenhet, utsedd till Näringslivets mäktigaste kvinna 2012 av Veckans Affärer

Politiker:

Lars Andersson (SD), Alexandra Anstrell (M), Sofia Damm (KD),
Jens Holm (V), Kerstin Lundgren (C), Johan Pehrson (L), Pernilla Stålhammar (MP) och Mattias Tegnér (S)

Moderator:

Lisa Emelia Svensson, ambassadör, diplomat vid FN och UD, doktorsexamen i företagsekonomi och ledamot i Svenskar i Världens styrelse

Arbetsgrupper:

Grupp 1 – Utbildningsfrågor

Grupp 2 – Skatte- och pensionsfrågor

Grupp 3 – Mobilitetsfrågor

Grupp 4 – Försäkring- och sjukvårdsfrågor

Grupp 5 – Medborgarrättsfrågor

Grupp 6 – Medborgarskapsfrågor

Grupp 7 – Attityd- och värderingsfrågor

Datum: 22 augusti, 2019
Tid:
10:00-17:00, registrering från 9:00
Plats: Näringslivets Hus, Storgatan 19, Stockholm
Kostnad: 350 kr för medlemmar, 450 kr för icke-medlemmar. Avgift från Billetto tillkommer. Lunch, för- och eftermiddagsfika ingår.

Mingel på UD

I anslutning till parlamentet öppnar Utrikesdepartementet sina portar och välkomnar oss till det traditionsenliga minglet som i år äger rum i Bankhallen på Malmtorgsgatan 3. Om det politiska läget tillåter närvarar utrikesminister Margot Wallström. Observera att minglet i år endast är avsett för medlemmar. De medlemmar som deltar på parlamentet prioriteras, först till kvarn gäller.

Datum: 22 augusti, 2019
Tid:
17:30-19:30
Plats: Bankhallen, Malmtorgsgatan 3, Stockholm
Kostnad: gratis

Biljetter

Du hittar biljetter till båda evenemangen på Billetto.

För att få aktiveringskoden som ger dig tillgång till medlemsbiljetterna behöver du logga in eller kontakta kansliet.

Fotograf: Bengt Säll