Moldaviskt vin

Purcari vinodling

I Moldavien produceras vin av både nyetablerade vinproducenter liksom av företag med lång vintradition. För någon vecka sedan besökte vi två av dessa företag i sydöstra Moldavien; Et Cetera och Purcari.

Företaget Et Cetera drivs som ett familjeföretag, uppstartat för drygt tio år sedan av två bröder. De producerar vin med utpräglad kvalitetsprofil. Skördar årligen omkring 250 ton druvor av olika sort, av både mer kända druvor, men också sorter från Moldavien såsom Feteasca.

Et Cetera

Företaget Purcari etablerades redan 1827 och är därmed väl etablerat på marknaden, både i Västeuropa och österut. De producerar viner av många kända druvor, men också från mindre kända moldaviska druvor som bland annat Rara neagra.

Moldavien är inte särskilt känt som vinland bland konsumenterna i Västeuropa. Purcari levererar dock till bland annat England och Norge. Till Sverige har dessa viner inte hittat ännu.

Se norsk reklamfilm om Purcari

Exporten av vin från Moldavien har varit i stor utsträckning beroende av den ryska marknaden. Hösten 2013 stoppade emellertid Ryssland handeln med moldaviskt vin och inte förrän nu under 2015 har handeln öppnats igen. Marknaden för moldaviskt vin är således mycket beroende av det geopolitiska läget.

Ludmila Nordebrand/Ombud i Moldavien