Årsmötesdagen på fem minuter
Fyra viktiga segrar för utlandssvenskarna, val av styrelse och valberedning, avtackning av trotjänare och mingel med utrikesministern. Svenskar i Världens årsmöte har ägt rum.
Ett lika säkert inslag i augusti som den svenska kräftpremiären, är Svenskar i Världens årsmöte som i år ägde rum den 21 augusti. Sorlet i lokalen tilltog i takt med att närmare 70 medlemmar och partner anlände till Näringslivets hus i Stockholm. De närmaste timmarna hade de lunch, årsmöte och mingel med utrikesminister Tobias Billström att se fram emot.
Under årsmötet utökades skaran med ett 25-tal medlemmar världen över som anslöt digitalt.
Ketchupeffekt i påverkansarbetet
Med ett lätt slag med ordförandeklubban öppnade Svenskar i Världens ordförande Louise Svanberg årsmötet och hälsade alla välkomna.
När stämmans inledande formalia väl var avklarad gick generalsekreterare Cecilia Borglin igenom förra årets höjdpunkter som inleddes med inte mindre än fyra viktiga segrar i organisationens påverkansarbete. Först ut var möjligheten att återinskriva sig i Statens Personadressregister, SPAR, trots fortsatt boende utomlands och oberoende av hur länge man har bott utomlands. Det är en viktig pusselbit för att kunna skaffa BankID.
Nästa seger handlade om den nya omräkningen av high school-betyg till det svenska betygssystemet – ett påverkansarbete som på rekordtid fick resultat och därmed nu kan läggas till handlingarna tillsammans med SPAR.
Att det nu återigen finns ett generalkonsulat i San Francisco är en stor seger för svenskar boendes på västkusten i USA som i och med det slipper åka 400 mil för att komma till ambassaden i Washington DC eller generalkonsulatet i New York.
Sist men inte minst lyftes det faktum att migrationsminister Maria Malmer Stenergard personligen ringde Svenskar i Världen strax före jul för att berätta att hon hade en julklapp till utlandssvenskarna: Migrationsverket har fått ett tydligt uppdrag att prioritera anhöriga till svenska medborgare vid anknytningsärenden.
Rekordresultat, nya ledamöter och avtackning
Stämman beviljade styrelsen ansvarsfrihet för räkenskapsåret 2023, ett år som genererade ett rekordöverskott på 1,1 miljoner kronor. Louise Svanberg förklarade att styrelsen har som mål att organisationen ska ha två årsomsättningar på banken för att kunna garantera fortsatt verksamhet oberoende av vad som händer i omvärlden och som kan påverka företags möjlighet att stödja Svenskar i Världen finansiellt.
Valberedningens avgående ordförande Anna Belfrage gick igenom valberedningens förslag på nya ledamöter till såväl styrelse som valberedning. Efter presentation av de föreslagna namnen klubbade stämman igenom Eva Lindberg och Per Lindahl som nya ledamöter för en period på tre år, och Filippa Johnsson valdes som ny ungdomsrepresentant och ersätter därmed Albin Barnevik.
Stämman beslutade därefter att rekryteringsföretagets Novares vd, tillika styrelseledamot, Fredrik Hillelson går in valberedningen och tar över ordförandeskapet. Även utlandssvensken Carl Fredrik Sammeli valdes in i valberedningen.
Tre styrelseledamöter och två ledamöter i valberedningen tackades av med applåder, tal och presenter för lång och trogen tjänst samt fantastiskt engagemang: Annika Rembe (ledamot sedan 2012), Adrian Stymne (ledamot sedan 2019), Albin Barnevik (ungdomsrepresentant sedan 2023), CJ Geijer (ledamot 2006-2021 och valberedningen sedan 2009) och Anna Belfrage (ledamot 2009-2015 och valberedningen sedan 2011).
EU-valet, pristagare och prioriterade sakfrågor
Under våren 2024 låg fokus på EU-valet. Här var ambitionen att öka röstdeltagande hos utlandssvenskarna, oavsett parti, genom att påminna om viktiga datum och andra teknikaliteter inför förtids- och brevröstandet. I Svenskar i Världens intervjuserie Livefika EU-Valspecial deltog samtliga riksdagspartiers toppkandidater där de besvarade frågor som berör utlandssvenskarnas liv och vardag.
Strax före sommaren kom ett nytt positivt besked för utlandssvenskarnas räkning. Migrationsministern meddelade då i sociala medier att regeringen har fattat beslutet att utlandsfödda svenskar som riskerar att förlora sitt svenska medborgarskap nu ska bli kontaktade och informerade före 22-årsdagen. Svenskar i Världens roll i arbetet med att synliggöra frågan lyftes i hälsningen.
Med några veckor kvar till OS i Paris tillkännagav Svenskar i Världen att Armand Duplantis och Sarah Sjöström utnämnts till Årets Svensk i Världen 2024. Det är första gången som två idrottsstjärnor får priset samtidigt. Deras historiska insatser under olympiaden bekräftade ännu en gång deras förmåga att sätta både sig själva och Sverige på världskartan.
På rullande stenar växer som bekant ingen mossa. Årsmötet avslutades med att strategier och planer för verksamheten framåt presenterades. Höstens prioriterade sakfrågor handlar om att få till stånd en förändring så att även personer med samordningsnummer kan få tillgång till BankID, men också att pensionärer bosatta utomlands som blivit av med sin garantipension ska få den åter.
Sist kunde vi konstatera en positiv trend att antalet nya medlemmar ökar kraftigt från år till år. Vi fortsätter att arbeta för att vi även framgent ska vara en relevant organisation som attraherar nya medlemmar bland annat genom att tillföra ett konstant värde i medlemskapet i form av exklusiva Livefikor, artiklar och olika rabatter. Inom ramen för det arbetet kommer vi även att titta på hur vi på bästa sätt ska nå ut till fler ungdomar och unga vuxna.
Avslutande mingel med utrikesministern
Efter 90 minuter långt årsmöte var det skönt att sträcka på benen och få lite uppfriskande dryck i glasen. Turligt nog hade ingen större händelse inträffat under eftermiddagen som hindrade utrikesminister Tobias Billströms planer att gästa minglet.
Innan Louise Svanberg lämnade över mikrofonen till utrikesministern passade hon på att tacka alla för att ha tagit sig tiden att komma och framhöll dessutom Svenskt Näringslivs finansiella bidrag för att dagen skulle kunna genomföras.
I sitt tal nämnde utrikesministern det fortsatt kritiska läget i Ukraina och Sveriges medlemskap i Nato. Dessutom betonade han allvaret i Israel-Hamas-konflikten och det faktum att UD varit tydliga med att Sverige inte har någon möjlighet att få ut svenskar ur Libanon ifall konflikten trappas upp i området och att svenskarna därför omedelbart bör lämna landet.
Ett glädjande besked från utrikesministern var att ett nytt bokningssystem för passärenden ska testas på svenska utlandsmyndigheter som förhoppningsvis kan underlätta det hårda trycket på många ambassader. Därtill berättade han att utlandsmyndigheterna inför EU-valet hade erbjudit rekordmånga vallokaler. Två steg i rätt riktning för utlandssvenskarna!
Tobias Billström stannade därefter kvar i drygt en halvtimme för att besvara frågor på tu man hand, något som uppskattades av alla som tog chansen att samtala med ministern.
Stort tack alla medlemmar och partner för att ni var med denna dag! Vi vill också rikta ett extra tack till representanterna Madelene Melander, Ingrid Reinli och Joakim Söder för ovärderlig hjälp under dagen, och även ett stort tack till Namratha Bharadwaj, deltagare i Svenskar i Världens Internationella Medföljandeprogram, för fantastisk hjälp i samband med årsmötesdagen.
Foto: Namratha Bharadwaj (bilder årsmötesdagen), Kristian Pohl/Regeringskansliet (Migrationsministern), Canva (High school-elev och Golden Gate-bron), Daniel Wessfeldt (Duplantis)