Bor du utomlands och vill rösta i EU-valet?

Är du svensk medborgare, har fyllt eller fyller 18 år senast på valdagen den 9 juni och någon gång har varit folkbokförd i Sverige har du rösträtt i valet till Europaparlamentet, EU-valet. Valmyndigheten listar här vad du behöver göra. 

Här listar Valmyndigheten viktig information om rösträtt, röstlängd och vad som gäller för svenskar som är bosatta i ett annat EU-land.  

Rösträtt som utlandssvensk
Som utlandssvensk behöver du anmäla dig till röstlängden vart tionde år för att finnas kvar i den, samt för att få röstkort och material för brevröstning skickat till dig. Röstlängden upprättas inför varje val och grundar sig på de uppgifter som finns i Skatteverkets folkbokföringsregister.  

Så här anmäler du dig till röstlängden
Du anmäler dig till röstlängden genom att använda Skatteverkets blankett som heter Ny adress/röstlängd för utvandrad (SKV 7842). Flera personer i en familj kan anmäla sig på samma blankett. Blanketten hittar du via www.skatteverket.se och på denna länk.

Blanketten används om du som är svensk medborgare är utflyttad från Sverige (utvandrad) och vill:  

  • anmäla dig till röstlängden eller  
  • anmäla ny adress (även när du flyttar till ny adress i utlandet)  

Blanketten ska skrivas ut och signeras för hand. Du kan sedan antingen posta blanketten till adressen som står på blanketten, eller skanna in den och e-posta den till Skatteverket.  

En ny tioårsperiod startar om du anmäler ny adress i utlandet eller anmäler att du vill vara kvar i röstlängden. Notera att du någon gång måste ha varit folkbokförd i Sverige för att kunna anmäla dig till röstlängden. Anmäl dig i god tid inför EU-valet, utlandsröstkorten skickas ut i april.  

Har du frågor om anmälan till röstlängden eller uppgifter i folkbokföringsregistret kan du kontakta Skatteverket på telefon + 46 8 564 851 60 eller i e-postformulär för frågor på www.skatteverket.se under Kontakta oss.  

Svenskar bosatta i ett annat EU-land
I EU-valet får du rösta antingen i Sverige eller i det land du är bosatt. Du får bara rösta i ett land. Det innebär att om du är upptagen i ditt bosättningslands röstlängd, kommer du att strykas från den svenska röstlängden och kan då inte rösta i Sverige. Om du är osäker på om du är upptagen i röstlängden i det land du bor, behöver du kontakta det landets valmyndighet.  

Frågor om rösträtt och att rösta
Har du frågor om rösträtt och andra valrelaterade frågor kan du läsa mer på www.val.se. Här hittar du också kontaktuppgifter till Valmyndigheten.

Vill du veta mer om vårt arbete inför EU-valet? Gå in på vår valsida här.