Konfa Sweden för utlandssvenska ungdomar

Möjlighet att bli en del av ett nätverk bestående av svenska ungdomar som bor världen över när konceptet ”hemvändarkonfa” drar igång.  

Den som vill konfirmera sig i en svensk kyrka under tiden man bor utomlands stöter ibland på patrull. Många utlandskyrkor har för små grupper och ofta inte medel att genomföra konfirmationsundervisning på plats. Därför har S:t Johannes församling i Stockholm tagit fram ett koncept som låter utlandsboende svenska ungdomar komma en sommarvecka till Stockholm och fördjupa sig i vad det är att vara kristen. De får jobba med frågor som berör ungdomar idag och den tid vi lever i med sociala medier och ständig uppkoppling.

Konfa Sweden vänder sig i första hand till svenska ungdomar i åldern 14-19 år som bor i utlandet och i mån av plats kan även ungdomar som bor i Sverige delta.

»Tänk dig möjligheten att som tonåring få ett nätverk av ungdomar som bor i hela världen!«

S:t Johannes församling i Stockholm förvaltar uppdraget som en av Svenska kyrkan i utlandets hemvändarkyrkor.

– S:t Johannes församling vill fungera som ett hem och en trygg plats för de som bor här i Stockholm och numera även för våra utlandssvenskar. Till vår församling ska du kunna komma när du är glad och när du vill fira någon av de stora dagarna och högtiderna i livet men även de dagar som är fulla av sorg och smärta, berättar Catharina Segerbank, kyrkoherde i S:t Johannes församling, som även arbetat som kyrkoherde i Södra Tysklands pastorat.

Lektioner varvas med utflykter

Konfirmanderna bor i dubbelrum i det centralt belägna hotell Birger Jarl som ligger på en lugn gata i stadsdelen Vasastan i Stockholm, med närhet till Odenplan, Birger Jarlsgatan och Stureplan. Lektionerna hålls i Stefanskyrkan, som ligger centralt i Stockholm, där även konfirmationsgudstjänsten äger rum.

Lektioner, intressanta utflykter, sightseeing (bland annat med Ocean bus) och pilgrimsvandringar genom Stockholm varvas med egentid i form av shopping och avkoppling (under uppsikt av ledare). Det är ett tillfälle att även lära känna och få kunskap om Sveriges huvudstad och dess historia.

Foto: Jessica Mossberg

– Det som skiljer ett konfirmationsläger mot undervisning i skolan är att det inte är några prov, det finns inga rätt eller fel och vi samtalar utifrån våra egna perspektiv, säger Catharina Segerbank.

Undervisningen utgår från ett nyskrivet material som har producerats av de anställda i S:t Johannes församling – Pray for Europe. Kyrkoherde Catharina Segerbank har skrivit tolv korta noveller om angelägna ämnen som psykisk ohälsa, att vara på flykt eller utseendefixering. Församlingens egna musiker har skrivit lika många låtar och församlingspedagog Arvid Elenäs har skrivit tolv lektioner.

Pray for Europe anspelar på Pray for Paris och liknande kampanjer efter de många terrordåden runtom i Europa. Formen för samtliga lektioner utgår ifrån de ikoner som finns på en mobiltelefon eller läsplatta, såsom: kalendern, kameran och almanackan. Materialet kan för övrigt även användas av fler grupper än konfirmander. Det fungerar utmärkt som samtalsmaterial för körer och vuxengrupper.

Tre av tolv lektioner hålls i respektive land innan lägerveckan i Stockholm, med hjälp och guidning av S:t Johannes präster och diakoner.

Foto: Jessica Mossberg

Kort om Konfa Sweden 2022

Start: 25 juli
Konfirmation: 30 juli
Kostnad: 3 000 kr, flyg/resa till Stockholm är ej inkluderat i priset.
Sista anmälningsdag: 31 december 2021. Anmälan görs här: www.svenskakyrkan.se/johannes/konfa-sweden

För mer information:
Kontakta Kyrkoherde Catharina Segerbank i S:t Johannes församling på telefon +46 8 508 88 658 eller e-post: catharina.segerbank@svenskakyrkan.se.

Här nedan kan du se en film där tidigare deltagare berättar om sin upplevelse av konfirmationslägret.