Freja eID och Alecta lanserar e-legitimering för utlandssvenskar

Samma dag som Utlandssvenskarnas parlament gick av stapeln meddelade den kostnadsfria mobila e-legitimationen, Freja eID, att de tecknat ett avtal med tjänstepensionsbolaget Alecta om att Freja eID från och med oktober 2021 kommer att kunna användas av utlandssvenskar för digital identifiering hos Alecta. Bra tycker vi! 

Att göra det enklare för utlandssvenskar att kunna skaffa en e-legitimation är en fråga som vi brunnit för under många år och som diskuterats på just Utlandssvenskarnas parlament. För utlandssvenskar kan det ofta vara svårt – ibland näst intill omöjligt – att skaffa sig en e-legitimation om personen inte längre finns med i SPAR, Statens personadressregister. I den lösning som Freja eID kommer att erbjuda kan en e-legitimation utfärdas även om personen inte längre finns registrerad i SPAR. 

Freja eID är en e-legitimation som finns i tre olika, så kallade, tillitsnivåer. Freja eID Plus är den högsta nivån som används för identifiering hos offentliga e-tjänster. På mellannivån, för inloggning till privata e-tjänster, krävs det inte ett fysiskt möte för ID-kontroll. Här säkerställs i stället identiteten genom en avancerad process där Freja eID:s personal bland annat läser av information från pass, och jämför ID-handlingen och ID-fotot med hjälp av AI-teknik. 

I pressmeddelandet säger Freja eID:s vd Johan Henrikson: 

”Vi öppnar upp för en stor målgrupp som kanske inte är de första man tänker på när man talar om det digitala utanförskapet. Nu öppnar vi för åtkomst till en delmängd av alla de e-tjänster man kan behöva som utflyttad svensk och vi hoppas kunna presentera en lösning där man även ska kunna komma åt e-tjänster som kräver den högsta tillitsnivån Freja eID Plus. Detta kräver dock förändringar i det regelverk som omgärdar e-legitimering på den högsta tillitsnivån.” 

Nyheten innebär att kunder till Alecta som bor utomlands kommer att kunna identifiera sig via Freja eID, och därmed använda Alectas e-tjänster, så länge personen har ett giltigt svensk pass. Nu gäller det bara att lösa frågan om att underlätta möjligheten för utlandssvenskar att förnya sina pass, en av våra högst prioriterade frågor som även den togs upp på Utlandssvenskarnas parlament. 

Läs pressmeddelandet i sin helhet. 

Läs mer om Utlandssvenskarnas parlament. 

Foto: Pixabay.com

Läs mer om