Passfrågan diskuteras med UD

Det svenska passet är en av de vanligaste orsakerna till att utlandssvenskar hör av sig till oss. Logistiksvårigheter och kostnader vid förnyelse av pass, giltighetstiden och för få sidor i passet skapar irritation och frustration. UD svarar på utlandssvenskarnas kritik.

Sedan en månad tillbaka har Svenskar i Världen en dedikerad kontaktperson på UD, Sophie Tzelidis, som ansvarar för pass- och medborgarskapsfrågor på UD:s konsulära enhet i Stockholm. På det första mötet var det fokus på passfrågan.

Förutsättningarna för det svenska passet regleras av den svenska passlagen och passförordningen. Dessutom behöver Sverige förhålla sig till EU-förordningar. Sverige har ett av världens säkraste pass och för att behålla statusen sätts höga krav på hanteringen av passen.

Logga in för att läsa hela artikeln. Inte medlem än? Då blir du det enkelt här.