Representanten Jack Soifer berättar

Jack Soifer

Bakgrund
Namn: Jack Soifer
Bor: Algarve, Portugal
År utomlands: 35 totalt, 21 i Portugal
Hemstad i Sverige: Värnamo/Lerum

Min första kontakt med Portugal hade jag 1967 när jag på Kockums hjälpte portugisiska svetsare att anpassa sig till Sverige. Därefter arbetade jag med att leta leverantörer i Portugal till industrier i Småland. 1982 köpte jag en semesterbostad i Algarve, dit vi ofta åkte. 1988 blev jag vd för ett bolag  i Lissabon vilket slutade med att jag helt flyttade hit 2004. Efter att ha jobbat länge i Brasilien och andra portugistalande länder är jag trespråkig.

Jag har ett stort nätverk och är bland annat bekant med flera av de före detta svenska ambassadörerna för Portugal, eftersom jag har varit aktiv i bl.a, handelskammaren här. Jag har även fått den nuvarande ambassadören att besöka Algarve tre gånger för att träffa svenska grupper från olika städer. Såväl den nuvarande som tidigare ambassadörer har varit med på några av de föredrag som jag har anordnat i Lissabon. De fått träffa både amiraler och före detta ministrar. De har även träffat styrelseordförande i CIP (motsvarar SAF), där lanseras mina böcker på Portugisiska. Jag talar i ca. sex föredrag per år och ser till att de som närvarar deltar aktivt.

Ambassadör Helena P. Ahlin vid en debatt med svenskar i Albufeira-trakten.

Såväl den nuvarande som tidigare ambassadörer har varit på några av de föredrag som jag anordnat i Lissabon

Jag har skrivit flera böcker om Portugal. Jag skriver sedan 2004 veckospalter i portugisiska affärstidningar och tidskrifter. Det gör att jag har fått träffa – och träffar fortfarande – många intressanta personer. Många aktuella och f.d. ministrar och presidenter har någon av mina böcker, vilket känns roligt. Förslag om att kopiera svenska lösningar tas ibland upp här.

Jag har också skrivit för LJUVA LIVET i Sverige om Portugal, där jag har lyft landets fantastiska natur, mat och vin. Dessutom har jag hjälpt några småföretag med råd och stöd gällande export.

Svenskar i Portimao-trakten.

Utmaningar inom affärsvärlden

Det har inte alltid varit enkelt för svenska företag att göra affärer med portugisiska bolag, framförallt innan båda länder var en del av EU. Skillnader i syn på leveranstider, byråkrati och kvalitet kunde ibland leda till konflikter. Under en kort period i slutet av 1980-talet hade Portugal en regering med ambitionen att förenkla den portugisiska byråkratin för att stödja europeiska industriinvesteringar. Ambitionen var bra, men utfallet blev inte fullt så lyckat och i slutet av 1990-talet hamnade Portugal i en ekonomisk kris på grund av bland annat överbelåning. Idag finns ett stort och viktigt arbete att göra för att klara alla strukturella förändringar för att höja produktiviteten och exporten. Rätta kontakter hjälper oerhört mycket.

Viktigt med bra och rätt information

Portugal lockar många svenskar bland annat på grund av låga levnadskostnader och vacker natur. Många har varit väldigt nöjda, medan det ibland har gått sämre för andra. Jag har under mina år i Portugal träffat svenskar som har lagt ner både mer tid och pengar än vad de hade räknat med på sin fastighet, myndighetskontakter, mäklare och hantverkare. För att hjälpa till brukar jag ofta dela information som är bra att ha koll i min spalt i A-Daily News.

Avslutningsvis måste jag ändå understryka att Portugal ett underbart land, med en fantastisk varierande natur, världens bästa mat och vin till billiga priser. Att spela golf på fem banor kostar bara 20 000 kronor per år, och då får man spela hur mycket man vill. Och vilken kultur de har här, och underbart trevliga människor!  Jag badar i Atlanten från ca. 20 mars till 10 november.

Svenskar i Lagos brukar vandra på stränderna i Alvor och Varvoeiro, alla ligger i Algarve.

Som representant för Svenskar i Världen delar jag gärna med mig av vilka kultur- och idrottsverksamhet som inte kostar någonting, var ni hittar seriösa advokater, hantverkare, rabatterade transportmedel och andra tillställningar som fester med mera. För en tid sen hade vi Magusto, Sao Martinho, samma dag som Sverige firar Mårtensafton. Man firar samma helgon, och här serveras kastanjenötter med svagt vin och gås eller fågel. I mars ska min svenskgrupp i Algarve följa med tre vinresor för att träffa mina väner, ägare till vingårdar.

Välkomna till Portugal!

Berättelse av Jack Soifer, SVIV-representant i Algarve, Portugal

Läs mer om