Många turer kring brexit är det…

Efter många om och men har brexitprocessen gått in i en nygammal fas. Häng med nu, för detta är lite rörigt:

Utträdesavtalet som EU och Storbritannien enades om gick vidare till votering i det brittiska underhuset och där röstade politikerna för fortsatt arbete med utträdesavtalet. I praktiken innebär det att arbetet med att göra utträdesavtalet till en del av brittisk lag har påbörjats.

När parlamentet sedan skulle rösta igenom den tidsplan som regeringen fört fram röstade underhuset nej. Detta resulterade i att brexit inte skulle hinna genomföras till det utsatta datumet 31 oktober 2019. Det i sin tur resulterade i att premiärminister Boris Johnson bad EU om mer tid för att förlänga tidsfristen. EU accepterade och har gett britterna till den 31 januari 2020 att hitta en lösning. Avtalet är flexibelt och om parterna kommer överens om en lösning tidigare än så kan brexit ske före den 31 januari 2020. I samband med detta har Boris Johnson begärt ett nyval (för parlamentet och inte en ny brexitomröstning) som kommer hållas den 12 december 2019. Syftet med nyvalet är att skapa en majoritet för att genomföra brexit.

Det som experter tar med sig från detta är att risken för en no-deal har minskat avsevärt eftersom parlamentet faktiskt för första gången har godkänt ett utträdesavtal. Med det sagt uppmanar många till försiktighet – det finns ingen som med säkerhet vet hur detta kommer sluta.

SVT:s utrikeskorrespondent Christoffer Wendick kommenterar läget i en krönika på SVT: ”Hur kommer det att gå med brexit? Det är en av de vanligaste frågorna jag får från tittare och vänner. ”Hursomhelst” är inget svar som gör någon nöjd. Men det är kanske ändå det mest uppriktiga.” (SVT, 2019-10-25)

Ytterligare information kring brexit och hur det påverkar Sverige och svenska medborgare finner du här:

Sveriges regering  –  Vad betyder brexit för särskilt berörda medborgare?
Sveriges ambassad i London – Aktuellt om brexit
Sveriges ambassad i London – FAQ om brexit
Sveriges regering – Vad betyder brexit för näringslivet?