Hur Hans Rosling lärde sig förstå världen

Text: Ellika Nyqvist Livchitz

2012 mottog läkaren, forskaren och folkbildaren Hans Rosling priset Årets Svensk i Världen. I februari förra året fick han beskedet att han hade bukspottskörtelcancer. Under den sista tiden i livet författade han tillsammans med journalisten Fanny Härgestam sina memoarer. Boken handlar om hur han kom att förstå världen – och om möten som fick honom att tänka om. Den är skriven med samma berättar­glädje som fick en hel värld att lyssna när han talade.

Hur jag lärde mig förstå världen innehåller ytterst få siffror. Boken är både intim och bildande, skoningslöst smärtsam och dråpligt humoristisk. Den skildrar en människas liv i samhällets tjänst samtidigt som det är en berättelse om världen.

Det var fakta som hjälpte Hans Rosling att förklara hur världen fungerar. Men det var nyfikenhet och engagemang som gjorde honom till vår tids kanske mest folkkära forskare.

Hans Roslings egen berättelse beskriver hur en ung man från enkla omständigheter kunde använda vetenskapen för att ta sig ut i världen och förklara den på nytt. Han skriver öppet och personligt om sitt liv och sina svåraste beslut – oavsett om de fattades på akutmottagningen i Moçambique, med makthavarna i Davos eller i den egna familjevardagen.

Hans Rosling (1948-2017) var professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet. Han var också medgrundare av stiftelsen Gapminder och en enormt uppskattad föreläsare.