Marcus prövar lyckan som travtränare i USA

Marcus Melander är en av de drygt 50 000 svenskar som väljer att flytta utomlands varje år. Han är 24 år och satsar allt på sitt stora intresse Travsport. Att träna hästar i New Jersey, USA, är annorlunda jämfört med hemma i Upplands Bro, men Marcus stortrivs.

– Jag åker hem vart annat år för att förnya mitt E2-visum, men jag siktar på att få ett Green Card. Jag vill kunna bo kvar i USA och utvecklas inom Travsporten, säger Marcus som är väl medveten om att det inte är alla förunnat att kunna leva på sin hobby.

Vi träffas under ett videosamtal där Marcus sitter hemma i sitt rum i New Jersey med en stor världskarta på väggen. Det är 25 grader varmt ute på gården och det lär gå upp till 32 under dagen. Marcus saknar inte mörkret och kylan i Sverige. I stort sett varje dag är han ute på tävlingar. Dagen för intervjun är den enda lediga dagen på hela veckan. Jag är nyfiken på Marcus tankar om att satsa på en travkarriär på andra sidan Atlanten.

Hela familjen lämnade Sverige för drygt tre år sedan och flyttade över till New Egypt i New Jersey. Hemma jobbade Marcus hos en av Sveriges bästa travtränare som också var hans farbror, körde många lopp och syntes i media. Han lämnade allt och började från noll i USA. Det blev en ny och annorlunda situation, men samtidigt tycker han att det kändes kul att få prova det som ung. Sverige finns kvar och idag trivs han fint i sitt nya land.

Marcus bor tillsammans med sina föräldrar och två yngre syskon på gården Continental Farms. Hans syster arbetar som hästskötare till Marcus hästar. När de flyttade var det inte första gången Marcus satte sin fot i Nordamerika. Ända sedan han var liten har familjen gärna åkt över på semester till USA, ofta till Florida.

marcus-melander1Att Marcus kom att satsa på just trav är kanske inte en slump. Hans farbror var travtränare och när Marcus var åtta år gammal köpte föräldrarna en gård utanför Enköping. Marcus började träna ponnies med sulky för att senare gå över till större hästar.

Som mest hade familjen cirka 25 ponnytravare och Marcus har vunnit alla stora ponnylopp i samband med Elitloppet, Hugo Åbergs-dagen och Sundsvall Open Trot. Själv tror han att han vann flera hundra ponnylopp, men de siffrorna är det inte så noga med nu för tiden.

Yngre och dyrare hästar i USA

Det som i synnerhet skiljer Marcus jobb i USA jämfört med Sverige är att hästarna är yngre. Vanligen tävlar hästar som är 2-3 år gamla, medan de i Sverige är äldre. Det innebär att de köps in på auktion i oktober-november när de är 1,5 år gamla och körs in under vintern. I juni året därpå är de redo att börja tävla.

Enligt Marcus är det stor skillnad på att matcha in tvååringar jämfört med äldre hästar. Efter att hästarna köps in på auktion i slutet av året, har Marcus bara några månader på sig att träna upp dem innan de ska ut och prestera bra tider. Med äldre hästar har man mer tid på sig. Det är med andra ord en omställning, men en rolig sådan. Hästarna utvecklas efter varje träningspass och Marcus känner skillnad från den ena dagen till den andra.

En travhäst kan kosta allt mellan 2000 och 200 000 dollar, men framför allt är det dyrare att äga travhästar i USA eftersom
startavgifterna i loppen är högre. På gården har familjen 30 hästar. Marcus äger bara en av dem själv. Övriga hästar ägs av utomstående, mest privatpersoner i Sverige.

1923951_25826717474_318_nSlipper den intensiva mediabevakningen

I USA är det inte alls samma mediabevakning som i Sverige. Något lopp tv-sänds då och då, men de dagliga stalltipsintervjuerna existerar inte. Hemma i Sverige fick Marcus vara beredd på att telefonen ringde varje dag. I USA slipper han det, även om han gärna pratade med journalister så fort han hade tid i Sverige. Han ogillade det inte, men det var ändå tidskrävande.

Framgångarna fortsätter

Marcus framgångar har fortsatt i USA. Nyligen vann han på ”The Big M”, Meadowlands i New Jersey.

– Det var mäktigt. När jag var yngre brukade jag sitta uppe om nätterna och kolla på de amerikanska storloppen. Ofta sprangs de på Meadowlands. Det känns nästan absurt när jag tänker på det. Att få segra där är verkligen en dröm som gick i uppfyllelse.

Av de vinstpengar som hästarna drar in får kusken 5 procent och tränaren, som Marcus är, 5 procent. Pengarna som Marcus tjänar lägger han på utveckling – att köpa in bättre och bättre hästar och bli skickligare som travtränare själv.

Marcus tävlar mest i USA och ibland i Kanada. Hästarna körs runt i trailer, även längre sträckor till andra delstater. Körkort är i stort sett ett måste för alla i familjen.

500 000 dollar förra året

Första året Marcus arbetade i USA gick det bra och förra året gick det ännu bättre. Under 2016 drog han in 500 000 dollar. I år blir det förhoppningsvis dubbelt så mycket.

– Under tre år krävs det att jag dubblerar vinstsumman varje år, säger Marcus.

10321779_10152115130067475_986289537685902947_oÄr pengar en drivkraft?

– Absolut, pengar behövs för att driva hela verksamheten. De återinvesteras i gården, bättre hästar och bättre utrustning.

Bättre djurvård i Sverige

Förhållningssättet i Sverige gentemot hästar är generellt mjukare, tycker Marcus. De är yvigare och använder piskor oftare i USA, även om det börjar bli bättre.

Snabbare passgångare

I USA är 70 procent av hästarna passgångare, medan de i Sverige travar diagonalt. Passgången gör dem mycket snabbare och att ställa upp med en häst som travar diagonalt bland passgångare är helt lönlöst, enligt Marcus. Galoppsteg på travtävlingar i Sverige innebär diskvalificering, medan det är ok i USA.

Sämre jämställdhet i USA

I stort sett alla som tränar och kör hästar i USA är män. I Sverige finns det betydligt fler kvinnor som livnär sig som kuskar och tränare. Bland de som tar hand om hästarna utanför travbanan är det vanligare med kvinnor, inte minst mexikanskor är ofta duktiga hästskötare, enligt Marcus.

Inom Monté är det bättre med jämställd-heten där både män och kvinnor deltar. Monté är travlopp med ryttare i stället för att kusken sitter i sulky bakom hästen.

Gymnasiet intresserar inte Marcus

Marcus gick ut grundskolan, men fortsatte aldrig plugga på gymnasiet. Han hade inga problem i skolan och klarade studierna bra, men han ville inte ödsla tid på mer studier utan satsa allt på travsporten så fort som möjligt. Han har heller inga planer på att skaffa sig en gymnasieutbildning.

Semester kan jag ta när jag har gått i pension. Det är nu jag har chans att lyckas. Den vill jag inte slarva bort på vila.

Hur ser livet ut om 5 år?

– Jag hoppas att jag bor kvar i USA och gör samma sak som idag. I bästa fall har det gått bra för mig och mina hästar. Det är spännande, en kick.

Marcus jobbar i princip varje dag och tar inte ut någon semester. Semester kan han ta när han har gått i pension, tycker han. Det är nu han har chansen att lyckas och den vill han inte slarva bort på att vila.

Vad gör du när allt går åt skogen?

– Biter ihop. Det kommer nya lopp. Det kan kännas deppigt, men det kommer alltid nya chanser.

Hästarna är mina kompisar, att få trivas med dem är tjusningen med jobbet, tycker Marcus. Det allra viktigaste i livet är dock att han själv och familjen får vara friska, att det går bra för alla och att de lyckas med sina utmaningar.