Mästermedlaren med världens svåraste jobb

Text: Ellika Nyqvist Livchitz
Fotograf där ej annat anges: Kerstin Alm

 

Staffan de Mistura har kallats Syriens sista hopp. Han har världens idag kanske svåraste jobb – att skapa fred i den förfärliga katastrofen. I likhet med Raoul Wallenberg är han en förebild för Sverige och svenskar i världen. Med ett nästan omänskligt stort tålamod visar han hur viktig diplomatin är och vad som går att göra för dem som har det allra värst på jorden.

2016 utsågs Staffan de Mistura till Årets Svensk i Världen. I samband med sommarprogrammet kom han till Stockholm för att ta emot sitt pris och hålla tal vid vår konferens. Svenskar i Världen fick en exklusiv intervju med pristagaren efter priscermonin i Strömsalongerna på Grand Hôtel.

Som liten ville Staffan de Mistura bli brandman eller läkare, men ju fler språk han lärde sig desto tydligare var föräldrarnas råd att han istället borde satsa på diplomatyrket – att bli läkare för länder istället.

Staffan föddes i Stockholm och tillbringade sin fyra första år i huvudstaden. Sen flyttade familjen till Capri och därefter till Rom där Staffan gick i samma skola som Mario Draghi, idag ordförande i Europeiska Centralbanken, och Luca Cordero di Montezemolo, idag ordförande i bilföretaget Ferrari, bland många andra.

När bestämde du dig för att bli diplomat?

Det låg nära till hands. Min pappa kom som flykting från Dalmatien i före detta Jugoslavien till Sverige. Han hade lämnat Italien för han gillade inte Mussolini. Att min pappa inte hade något pass gjorde det mycket svårare att resa och röra sig i världen. Jag som hade ett svenskt pass hade en gräddfil när vi reste. Att Pappa var flykting påverkade säkert mitt intresse.

Det som var avgörande för mitt yrkesval var dock en händelse på Cypern när jag var 17 år. Jag var där som volontär under konflikten mellan grekcyprioter och turkcyprioter. En dag blev ett litet barn skjutet mitt framför mina ögon. Han var ju helt oskyldig! Jag var chockad och bestört och den dagen visste jag vad jag ville ägna mitt liv åt. Det var ett illdåd som tände ett livslångt engegemang.

Vad har du för utbildning?

Jag studerade statsvetenskap, förhandlingsteknik, militär logistisk och språk på universitet och andra utbildningsinstitutioner i flera olika länder. I Strängnäs läste jag logistik inom Förenta Nationerna, den enda utbildning jag har gått i Sverige för övrigt.

Syrienkriget Kriget i Syrien är inne på sitt sjätte år. Omkring 400 000 människor har dött. Av 22 miljoner invånare är hela 12 miljoner på flykt. Konflikten har möjliggjort framväxten av terrorgruppen IS. Ryssland och USA är inblandade i flygstrider sedan ett år tillbaka. Turkiet gick i augusti i år in med marktrupper. Det är shia- mot sunnimuslimer, Ryssland mot USA, Iran mot Saudiarabien. Att så många aktörer är inblandade gör det extremt svårt att få slut på katastrofen.

Staffan de Mistura kom till Stockholm enkom för att föreläsa på Svenskar i Världens konferens och ta emot sitt pris som Årets Svensk i Världen. Han hann dock med en intervju i Gomorron Sverige i SVT också. Foto: Ellika Nyqvist Livchitz

Talar sju språk inklusive arabiska

Förutom svenska och italienska talar Staffan de Mistura franska, tyska, spanska, arabiska och engelska. I Mellanöstern talar han arabiska med civilbefolkningen, exempelvis när han möter människor på sjukhusen (men sjukhusen är i många fall sönderbombade). Förhandlingar i skarpt läge förs dock på engelska för att allt ska vara exakt korrekt. Det får inte finnas tillstymmelse till risk för missförstånd.

När tog karriären fart på allvar?

I södra Sudan 1971, när jag jobbade för WFP (World Food Programme inom FN). Därefter har jag tjänstgjort inom olika organ i FN och varit organisationens särskilda sändebud i 19 konflikter. Somalia, Etiopien, Balkan, Libanon och Afghanistan är några av de länder där jag har hjälpt till att skapa fred.

Hur blir man en riktigt bra diplomat?

Genom att tro benhårt på sitt uppdrag. Jag har valt att se verkligheten i vitögat. Du kan jobba för FN i ett bibliotek hela ditt liv om du vill, men jag har velat ge mig ut och se vad som händer med egna ögon.

Du måste också vara beredd på bakslag och frustrationer. Jag tror att det är viktigt att inte bry sig om karriären utan satsa på missionen. Att lära sig många språk är också bra. Det går så mycket lättare att lära känna människor om man talar samma språk.

Jag har många gånger fått sätta familjen åt sidan, men om jag bara lyckas rädda en enda människa eller en stad eller stoppa en epidemi, är det sannerligen värt uppoffringen många gånger om.

Juryns motivering

”Staffan de Mistura, FN:s särskilda sändebud för Syrien, tilldelas utmärkelsen Årets Svensk i Världen 2016 för ett livslångt engagemang att finna lösningar i samband med humanitära katastrofer och internationella konflikter.

Den svensk-italienske diplomaten Staffan de Mistura har i över fyra decennier varit verksam inom framför allt Förenta Nationerna och dess olika organ. Hans karriär inleddes 1971 inom ramen för Världslivsprogrammet. Förutom tjänstgöringar i ca 20 konfliktzoner – bl.a. i Sudan, Chad, Etiopien, Rwanda, Vietnam, Laos och på Balkan – har han varit FN:s och generalsekreterarens sändebud i Libanon, Irak, Afghanistan och nu senast i Syrien.

2014 utsågs Staffan de Mistura till ordförande för det nyinrättade Europeiska fredsinstitutet. Dess uppgift är att bidra till den globala fredsagendan i syfte att förebygga, hantera och lösa konflikter. Till hans kulturella uppdrag hör att vara intendent för Villa San Michele på Capri.

Utmärkande för Staffan de Misturas gärning har varit – och är – att medverka till att lindra lidande vid humanitära katastrofer och att med diplomati söka fredliga lösningar i krigs- och konfliktområden. Beslutsamhet, engagemeng och stort yrkeskunnande är egenskaper som tillskrivs honom. Hans gärning bärs upp av en genuin humanism och integritet.

Staffan de Mistura har dubbelt medborgarskap i Sverige och Italien, en fråga som Svenskar i Värden drev under många år. Staffan de Mistura är en mycket värdig mottagare av utmärkelsen Årets Svensk i Världen.”

img_2074

Årets Svensk i Världen 2016, Staffan de Mistura, hyllades på årsmöteslunchen den 24 augusti i Stockholm, där han höll ett uppskattat tacktal. Från vänster: Tuve Johannesson, Prinsessan Christina, Staffan de Mistura och Karin Ehnbom-Palmquist.

Du har en lång karriär bakom dig. Vad är det som har gjort dig så framgångsrik?

Det är tillfälligheter.

Tillfälligheter? Du är verkligen extremt ödmjuk!

Nej, tillfälligheterna råkar ha gått min väg. Jag har alltid, alltid valt missionen (uppdraget, red:s anmärkning) framför karriären. Det har vid minst två tillfällen inneburit att jag har valt att kliva neråt på karriärstegen. Men det jag har valt att jobba med har gått bra. Jag har alltid velat arbeta i de konflikter som är värst just då, där folk har det som allra svårast, i frontorganisationerna.

Skulle jag ha satsat på karriären skulle jag inte ha bytt organisation inom FN ideligen. Då hade jag varit kvar inom samma område och stigit i graderna efter hand.

Många säger att du har världens svåraste jobb. Är du rädd för något?

Jag har varit rädd vid flera bombattacker, men det är nog bra att vara litet rädd för att inte bli nonchalant. Jag har lärt mig att kontrollera rädslan och det är viktigt. Jag ser verkligheten ur offrens perspektiv, med deras ögon. Då känner jag deras mod och stärks själv av det. I Syrienkriget finns inga good guys, bara civila som lider.

Vilket är det svåraste uppdrag du har haft?

Utan tvekan mitt nuvarande – Syrienkonflikten. Jag har aldrig arbetat som medlare i ett krig med 18 aktörer. Efter fem år har det blivit mer komplext. Så många länder är inblandade, IS/Daesh är en ny oroande faktor, som inte existerade i någon av de andra kriserna som jag har varit engagerad i. Daesh är precis som Ebola.

Syrienkriget påverkar hela jorden, även er hemma i Sverige. Femåriga Omran Daqneesh som i augusti delades på bild i hela världen, kunde ha varit ditt barn. Han är en viktig symbol för kriget. Han bara bor där i Aleppo, men vet inget om ryssar och amerikaner eller vem som krigar. Omram är bara ett av 133 000 barn i Aleppo.

Anna Lindh, Sveriges tidigare utrikesminister, är en av Staffan de Misturas förebilder. Varje gång han är i Stockholm försöker han besöka NK där hon mördades brutalt 2003. Fotografiet är taget på UD under Svenskar i Världens mottagning i augusti i år. Foto: Anneli Pinchard

Han ska lösa vår tids blodigaste konflikt. Ett krig som skapat den svåraste flyktingkatastrofen sedan andra världskriget. Allt fler länder och aktörer blandar sig i striderna i Syrien, som har blivit ett allas krig mot alla. Samma dag som Staffan de Mistura mottog sitt pris som Årets Svensk i Världen och lämnade Stockholm, gick Turkiet in i Syrien med marktrupper och inledde Operation Eufrats sköld.

Det finns ingen militär lösning på kriget i Syrien. Den enda möjliga utvägen är en politisk överenskommelse.

Har du några förebilder?

Ja, flera. Några av de viktigaste är Raoul Wallenberg, Dag Hammarskjöld, Anna Lindh och Axel Munthe. Jag undrar vad de hade gjort för Syrien om de hade levt idag.

FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan och den algeriska diplomaten Lakhdar Brahimi hade tidigare ditt jobb som FN:s sändebud i Syrien. De lyckades inte få slut på kriget. Varför kommer du att klara det?

Om man försöker och inte når resultat, får man försöka mer. Vi får inte ge upp hoppet. Jag är alltid optimistisk, för det är mitt liv. Ingenting är omöjligt, men jag är också orolig. Syrier är stolta människor, de vill inte flytta, men de är trötta nu. Däremot är inte de externa spelarna det, de som spelar på bortaplan.

Vi måste se till att syrierna bibehåller hoppet. Europeiska länder kan göra mer för att hjälpa folk på plats. Vi måste hitta ett ljus. 28 länder har samlats för att försöka lösa konflikten, de pratar äntligen med varandra. En kommitté för humanitärt stöd har bildats som fyller en viktig funktion.

Du har sagt att om kvinnor är med i fredsprocessen blir det en mer långsiktig lösning. Har kvinnor varit delaktiga i några av de krig där du har medlat?

Ja, i Afghanistan och i Irak. De måste bli involverade i Syrien också, de är helt frånvarande idag.

Vad krävs för att lyckas som medlare?

Man måste ha direktkontakt, telefon duger inte. Man måste ses öga mot öga. Man måste också vara en duktig lyssnare med stora öron. Sen får man försöka hitta en bro och vara kreativ och lösningsorienterad.

Har du samma fantastiska tålamod privat?

Haha, tålamodet ingår i mitt svenska arv från min mamma. Från Italien och min pappa har jag fått det brinnande engagemanget och förmågan att våga ta risker.

Du är oftast på resande fot i Mellanöstern och arbetar i Geneve. Längtar du hem?

Ja, mina två döttrar bor i Paris och jag längtar alltid hem till min fru som bor i Belgien. Jag är väldigt kär dessutom, vi är inte bara livskamrater, säger Staffan de Mistura ärligt med en tydlig längtan i rösten.

Den arabiska våren startade i Tunisien 2011 och spred sig till Nordafrika och Mellanöstern. Även i Syrien gjorde politiska och religiösa grupper motstånd mot dikaturen. Assadfamiljen som styrt landet sedan 1970-talet svarade med militära medel. Oroligheterna utvecklades till ett inbördeskrig. Pengar, vapen och soldater strömmade in från länder med sina egna agendor. Konflikten blev en del av den religiösa dragkampen mellan sunni- och shiamuslimska stater.

När IS klev in blev läget kaotiskt. IS erövrade 2014 stora områden och västländerna inledde bombattacker mot terrororganisationen. Civilbefolkningen blir offer för utländska aktörers uppgörelser.

Hur känns det att vara Årets Svensk i Världen?

Jag är förstås mycket glad och oerhört hedrad. Sverige betyder mycket för mig. Inte bara traditioner som att fira jul och Lucia utan även svenska dofter av lax, snaps och lingon. Jag är stolt över mina svenska rötter.

Du har besökt många länder. Vilket är favoritlandet?

Det finns så många… Mitt favoritland är där jag kan göra störst nytta för stunden.

Hur ser den närmaste framtiden ut?

Vi har en ytterst viktig period framför oss till slutet av september. Därefter blir det fullt fokus på valet i USA och FN ska också få en ny generalsekreterare. Parterna i kriget måste komma fram till en plan för en politisk lösning dessförinnan.

Hur ser ditt liv ut om fem år?

Mycket tidigare, hoppas jag, bor jag i Axel Munthes Villa San Michele och skriver mina memoarer, undervisar yngre människor i förhandlingsteknik och bidrar till att kvinnor får ta en aktiv roll i konfliktlösningar. Jag vill också återlansera Axel Munthes vision i den internationella dialogen.

Staffan de Mistura utstrålar en ödmjukhet, omtanke och uppriktighet som få. På bilden intervjuas han på Grand Hôtel av Ellika Nyqvist Livchitz. Foto: Marika Tornberg.

Staffan de Mistura utstrålar en ödmjukhet, omtanke och uppriktighet som få. På bilden intervjuas
han på Grand Hôtel av Ellika Nyqvist Livchitz. Foto: Marika Tornberg.

Reportaget har tidigare publicerats i Svenskar i Världens tidning nummer 3, 2016.